در ساعتهای باقی مانده به برگزاری جلسه شورای عالی فضای مجازی در روز سهشنبه (۴ دی) دو عضو حقیقی این شورا که تا پیش از این در لیست مخالفان رفع فیلترینگ بودند، در یک برنامه خبری شرکت کرده و به وضعیتی که فیلترینگ برای مردم و کسبوکارها به وجود آورده، انتقاد کردند. رضا تقیپور در این برنامه تاکید کرد که هیچ مقام مسئولی در جمهوری اسلامی نیست که با فیلترینگ موافق باشد و از سوی دیگر سعیدرضا عاملی اعلام کرد با مقرراتگذاری خاصی میتوان از سکوها رفع فیلتر کرد.
به گزارش «فنزی»، امشب (۳ دی) شبکه خبر صداوسیما میزبان رضا تقیپور و سعیدرضا عاملی، دو عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی بود تا در مورد حکمرانی در فضا مجازی و چالشهای فیلترینگ صحبت کنند.
رضا تقیپور در این گفتوگو تاکید کرد که بدون در نظر گرفتن مقررات خاص نمیتوان محدودیتهای اینترنتی را برداشت و باید در این زمینه کارها به صورت اصولی پیش برود. او در این زمینه گفت: «هیچ مسئولی در جمهوری اسلامی موافق فیلتینگ نیست. فیلترینگ اساسا اصالت ندارد و یک امر تحمیلی است.» او در ادامه از مجری برنامه پرسید آیا شما با جریمه کردن موافقید یا خیر و مجری پاسخ داد که در مواردی با جریمه موافق است و با تکیه به این جواب ادامه داد: «پس در مواقعی چارهای جز برخورد و جریمه نیست. برای متوقف کردن متخلف و قانونمند کردن فضا باید چارچوبی در نظر گرفته شود. ما هم تاکیدمان روی قانونمند شدن فضای مجازی است.» به باور او اگر این فضا قانونمند شود برخورد و محدودیت به حداقل میرسد و دیگر موضوعی به اسم فیلترینگ مطرح نخواهد شد که در مورد آن صحبت شود.
همچنین او در ادامه با بیان اینکه اگر رئیس جمهور عظمش را برای ساماندهی این فضا به کار بسته باید افراد متخلف در این بخش را معرفی کند گفت: «حالا که جناب رئیس جمهور برای ساماندهی فضای مجازی جدی هستند، فیلترشکنفروشها را به مردم معرفی کنند. حتما نهادهای امنیتی زیر دست ایشان قابلیت و توان این را دارند تا این افراد را به مردم معرفی کنند. بهتر است ایشان اینقدر اجازه ندهند با کلید واژه فیلترینگ بازی شود.»
به باور تقیپور زمانی فضای مجازی امکان رشد و توسعه به کسبوکارها را میدهد که پایداری در حکمرانی فضای مجازی رخ دهد. او تاکید کرد که تنها از طریق قانون میتوان از کسبوکارها در این فضا دفاع کرد.
استفاده از فیلترشکن باید به حداقل برسد
در ادامه این گفتوگو سعیدرضا عاملی، دیگر عضو حقیقی شورا اعلام کرد که با در نظر گرفتن مقرراتگذاری مشخص میتوان از سکوها رفع فیلتر کرد.
او در این زمینه گفت: «استفاده از فیلترشکن باید به حداقل برسد. البته اگر همین حالا از بعضی از سکوها رفع فیلتر شود باز هم از فیلترشکن استفاده میشود، اما این استفاده بسیار کاهش خواهد یافت و به موارد خاص خلاصه خواهد شد.» در واکنش به این اظهارات عاملی، تقیپور تاکید کرد که مواد مخدر هم همیشه مشتری خاص خودش را دارد.
عاملی در ادامه به قانونگذاری مشخص در این زمینه تاکید و اعلام کرد: «اگر قانونگذاری و سیاستگذاری مشخصی در فضای مجازی صورت بگیرد میتوان از همه پلتفرمها رفع فیلتر کرد و بسیاری از پلتفرمها هم مقرراتگذاری ما را میپذیرند و به کشور میآیند.»
عاملی با اشاره به رونق کم استفاده از پلتفرمهای بومی در کشور توضیح داد: «زمانی میتوانیم بگوییم در فضای مجازی قدرتمند هستیم که سکوهای ما در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرد، اما در حال حاضر تلاش میکنیم این سکوها در داخل کشور مورد استفاده قرار بگیرد. دلیل این شرایط هم این است که در این زمینه سرمایهگذاری نشده ست.»
او با انتقاد از مجلس در این زمینه تاکید کرد که این نهاد باید در نظام بودجهریزی به توزیع منابع در حوزههای کلیدی و راهبردی توجه کند و تلاش کند که روی شاهراه اطلاعاتی کشور سرمایهگذاری شود.
عاملی ادامه داد: «۹۱.۵ درصد جستوجوی اطلاعات در جهان توسط گوگل انجام میشود. کسی انگار نگران نیست که دادههای ملی کشورها توسط گوگل ویرایش میشود. در واقع سرمایه دادهای ما به قلک دیگران میرود و این خطر بزرگی است. اگر سواد و دانش و بینش مجازی مردم تقویت شود، مطالبه افزایش قدرت مجازی کشور از سوی مردم ایجاد خواهد شد.»
عاملی در پایان تاکید کرد که شواری عالی فضای مجازی به دنبال قانونگذاری در این فضا و جلوگیری از اذیت شدن و کاهش هزینه مردم از این بخش است. همچنین تقیپور هم تاکید کرد که فردا (۴دی) جلسه شورای عالی فضای مجازی با محوریت فیلترینگ برگزار میشود. او در این مورد گفت: «شورای عالی فضای مجازی بالاترین نهاد حکمرانی در این فضا است و امیدواریم تصمیمی بگیرد که در راه رضایت خدا و مردم باشد . ما هرجا نیاز بوده پای امنیت ملی بودهایم، از این شرایط دفاع نمیکنیم، ولی هرجا نیاز بود عوامل و آسیبها شناسایی و تلاش شده تا آنها برطرف شود. بهترین راه حکمرانی قانونمند کردن فضای مجازی است.»