شناسهٔ خبر: 70429874 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: میراث آریا | لینک خبر

«ژاله علو» هنرمندی با صدای ماندگار/ از «روزی روزگاری» تا «مختارنامه»

علو در سریال «روزی روزگاری» نقش خاله لیلا که زنی ایلیاتی و مقتدر بود را بازی می‌کرد، او یکی از نقش‌های اصلی داستان بود که همچنان الگوی عینی برای زنان ایرانی است.

صاحب‌خبر -

میراث آریا: هر هنرمندی که از دنیا می‌رود بخشی از حافظه تاریخی مخاطبانش را خاموش کرده و بخشی از آن را روشن‌تر می‌سازد. این اتفاق درباره هنرمندانی که صدای خاطره‌انگیزی دارند بیشتر احساس می‌شود. افرادی نظیر خواننده‌ها، دوبلور و صداپیشه‌ها شامل این دسته می‌شوند.

ژاله علو هنرمند پیشکسوتی که کار خود را از گویندگی زنده در رادیو آغاز کرده بود، امروز در بیمارستان شهرام چشم از دنیا فروبست. او از معدود بازیگرانی بود که اغلب شاخه های هنری را تجربه کرده بود و در هر کدام از آنها بهترین بود.

شاید اگر قبل از بازیگری او از صدای ماندگارش بگوییم بی راه نگفته باشیم. علو در کنار بازیگری اش صدای به عبارتی شش دانگی داشت و همین صدایش در ذهن مردم تا ابد ماندگار و خاطره ساز خواهد شد.

داستان شب؛ سریالی با داستان‌های جذاب

نخستین فعالیت‌های هنری علو از سال ۱۳۲۷ با گویندگی زنده در رادیو و اعلام برنامه‌ها، شروع شد. او از پایه‌گذاران برنامه «داستان شب» بود.

شاید بهتر باشد بگوییم در گذشته سریال های رادیویی پرمخاطب تر و جذاب تر از سریال های تلویزیونی بودند و قدمت شان نیز بیشتر از تلویزیون بود.

داستان شب از سریال های رادیویی معروفی بود که در دهه ۶۰ از رادیو پخش می شد. در هر قسمت به بخشی از زندگی اجتماعی و خانوادگی شخصیت های اصلی داستان پرداخته می شد. علو یکی از دوبلور و البته بازیگران اصلی این مجموعه داستانی بود.

ارادت علو به رادیو

علو از پیشکسوتانی بود که با اینکه بازیگری در سینما تئاتر و تلویزیون را نیز تجربه کرده بود اما تا آخرین روزهای عمر خود به رادو وفادار ماند و آخرین کارهای منتشر شده از او مربوط به رادیو و هنر صدا است.

«ژاله علو» هنرمندی با صدای ماندگار/ از «روزی روزگاری» تا «مختارنامه»

دوبله بخش جدانشدنی زندگی هنرمند

علو از هنرمندانی بود که کار خود را با صدا شروع کرد. او در بسیاری از فیلم و سریال های ایرانی و خارجی به جای نقش های مختلفی دوبله کرده بود.

او در انیمیشن های سفیدبرفی و هفت کوتوله، پینوکیو، سیندرلا، زیبای خفته، گربه‌های اشرافی، جک و لوبیای سحر آمیز، رامکال، سرندیپیتی، مجموعه تلویزیونی سال ه ای دور از خانه (اوشین) مدیریت دوبلاژ را به عهده داشت.  

لیلای «روزی روزگاری» ماندگارترین نقش علو

علو در ۹۷ سال زندگی خود در فیلم ها و سریال های متعددی بازی کرده بود از جمله شیخ بهایی، تفنگ سرپر، مسافر ری، گرگ ها، امیرکبیر و ... اما از میان همه این آثار روزی روزگاری از کارهایی بود که درخشید.

علو در این سریال نقش خاله لیلا که زنی ایلیاتی و مقتدر بود را بازی می کرد، او یکی از زن های اصلی داستان بود که همچنان الگوی عینی برای زنان ایرانی است.

احمدجو کارگردان این سریال نقش اجتماعی زنان را به خوبی می دانست. «خاله لیلا»، کانون اصلی خانواده است که مدیری کاردان و مسلط به تمام امور مربوط به ایل، او زنی نجیب، با لطافت و ظرافت‌های زنانه و البته با اینکه مادر واقعی نبود اما نقش مادری را برای مراد بیگ به خوبی ایفا می کرد.

بازی در نقش مادر مختار ثقفی

بخشی از نقش هایی که این بازیگر بازی کرده است سریال های ماندگار تاریخی است. از این میان می توان به شیخ بهایی، مسافر ری، امیر کبیر و ... اشاره کرد.

این بازیگر در سریال تاریخی مختارنامه به کارگردانی داود میرباقری در نقش دومه الحسنا مادر مختار بازی می کرد.

«ژاله علو» هنرمندی با صدای ماندگار/ از «روزی روزگاری» تا «مختارنامه»

چهره ماندگار هنری

علو در سال ۸۹ به عنوان چهره ماندگار هنری معرفی شد. او در کنار مجید انتظامی، مسعود جعفری جوزانی، محمود گلابچی، عبادالله محمودیان، محمدرضا مخبر، علیرضا مدقالچی، جعفر مهراد  و ... چهره ماندگار شد.

علو در سال های پایانی عمر خود بیشتر در خانه بود و دور از هر گونه هیایو در خلوت زندگی می‌کرد.

انتهای پیام/