سازمان D8 که در 15 ژوئن 1997 به پیشنهاد ترکیه در استانبول تأسیس شد، همواره به رشد پایدار تجارت، منابع انرژی تجدیدپذیر و توسعه عادلانه اهمیت داده است.
تحلیلگران بر نقش این سازمان در رفع عدم تعادل تجاری، کاهش شکافهای اقتصادی-اجتماعی و ارائه راهحلهای عملی برای مشکلات انرژی تأکید دارند.
عضویت جمهوری آذربایجان در سازمان D8 تا چه اندازه مهم است؟ این عضویت چه مزایایی برای آذربایجان، منطقه و جهان خواهد داشت؟
«پاتریک والش» تاریخدان و تحلیلگر سیاسی ایرلندی، با تأکید بر اینکه D8 یک گروه بینالمللی بسیار مهم است، زیرا نشاندهنده شکلگیری یک جهان چندقطبی است که در آن قدرتهای منطقهای بر اساس منافع متقابل خود سازماندهی میشوند، میگوید: «برای مدت طولانی، امور جهانی تحت کنترل یک گروه نخبه از کشورها بود که بهطور مؤثر جهان را برای تأمین منافع خود سازماندهی میکردند. این امر باعث تداوم این وضعیت میشد که کشورهای محروم از این حلقه نخبه مجبور بودند در برابر این گروه، مطیع باشند و اغلب برای جلب رضایت آنها علیه منافع ملی یکدیگر رقابت میکردند.»
او معتقد است: «D8 نشاندهنده تغییرات مورد انتظار است که در آن شبکه روابط اقتصادی میتواند جایگزین زنجیره سلسله مراتبی متشکل از بالاییها و پایینیها شود. همچنین مهم است که جهان اسلام شروع به اثبات خود کرده است. تجربه تلخ سوریه و درگیری در غزه به ما تراژدی ناشی از اقدامات قدرتهای مسیحی اروپایی در نتیجه جنگ جهانی اول 1914 و نابودی عثمانی توسط این کشورها را نشان داد. قرن گذشته دورهای بود که جهان اسلام تا حد زیادی از توانایی عمل محروم بود و بهشدت از تجزیه تحمیلی و دخالت مداوم قدرتهای خارجی در منطقه رنج میبرد.»
والش با بیان اینکه «توسعه اوراسیا» که جمهوری آذربایجان نقش مهمی در آن دارد، عصر جدیدی از وابستگی متقابل میان کشورها با هر اندازه و ویژگی را به وجود خواهد آورد، میگوید: «ما همچنین در دوره گذار و تحول هستیم و بسیار مهم است که حرکت به سمت منابع انرژی تجدیدپذیر و انرژیهای سبز بهطور عاقلانه مدیریت شود تا کشورهای در حال توسعه به دلیل خواستههای غیر واقعبینانه لابیهای قدرتمند در جهان غرب، در موضع ضعف قرار نگیرند.»
«فکرت صادقاف» تحلیلگر سیاسی آذری و استاد دانشگاه «غرب خزر»، معتقد است: «انتخاب جمهوری آذربایجان بهعنوان عضو رسمی D8 نتیجه منطقی سیاست خارجی موفق این کشور است. سیاست خارجی آذربایجان که کاملاً چندبعدی است، با منافع این کشور مطابقت دارد و این عضویت، بخشی از اولویتهای سیاست خارجی آذربایجان با جهان اسلام است. من مطمئن هستم که آذربایجان که هدف اصلی خود را اجرای قوانین و اصول حقوق بینالملل قرار داده است، نقش مهمی در حفظ اصول اساسی D8 ایفا کرده و تمام تلاش خود را برای تعمیق همکاری با کشورهای عضو این سازمان انجام خواهد داد.»
به گفته او، «جمهوری آذربایجان در طول تاریخ خود همواره نقش پل ارتباطی میان غرب و شرق را ایفا کرده، زیرا یکی از مهمترین مراکز تمدنی، مذهبی و فرهنگی جهان اسلام است و ما سهم خود را در ترویج ارزشهای اسلامی، مبارزه با اسلامهراسی و تقویت همبستگی اسلامی ایفا میکند.»
صادقاف با اشاره به اینکه «در دوره ژئوپلیتیکی فعلی، متأسفانه افراطگرایی، رادیکالیسم و اسلامهراسی در حال افزایش است»، میگوید: «البته برای آذربایجان مهم است که با سازمانی که تقریباً 60 درصد از مسلمانان جهان را در خود جای داده است، نیروهای خود را متحد کند. این امر به آذربایجان این امکان و فرصت را میدهد که اصول همبستگی اسلامی را بیش از پیش تقویت کند.»
او با ابراز اطمینان از اینکه «عضویت آذربایجان در D8 به افزایش نرخ رشد اقتصادی این سازمان در مجموع منجر خواهد شد»، میگوید: «زیرا همه اعضای این ساختار به این موضوع علاقهمند هستند و آذربایجان با تواناییهای اقتصادی و منابع انرژی و طبیعی خود به طور فعال در این زمینه و در چارچوب منافع متقابل کمک خواهد کرد.»
صادقاف در پایان با تأکید بر اینکه «آذربایجان سهم شایسته خود را در فعالیتهای آینده این سازمان ایفا کرده و نقش مهمی در حفاظت از همه اصول اساسی آن خواهد داشت»، میگوید: «من مطمئن هستم که عضویت آذربایجان در D8 گامی مهم در جهت تقویت همکاریهای اقتصادی و مبارزه با افراطگرایی در منطقه و جهان خواهد بود.»