به گزارش خبرگزاری قدس(قدسنا)، اسماعیل بقایی در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران افزود: ما برای پیشبرد روندهای سیاسی سوریه کمک کردیم. از قبل این فعالیتها، با برخی از این گروههای معارض ارتباط داشتیم ولی ارتباط مستقیمی با جریان حاکم بر سوریه وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا گروه حاکم بر سوریه از سوی ترکیه برای ایران پیامی ارسال کرده است یا خیر؟ گفت: ما از نشست های چندجانبه برای گفتوگو درخصوص نگرانیهای چندجانبه استفاده میکنیم و موضوع سوریه هم یکی از موضوعاتی است که در دستور کار گفتگوهای میان ایران و ترکیه بوده است.
وی ادامه داد: موضع ما در این خصوص حفظ حاکمیت و یکپارچگی سوریه و البته تعیین سرنوشت و تصمیم گیری توسط مردم سوریه بدون دخالت خارجی است و مهم این است که طرفهای ذی مدخل در تحولات سوریه در عمل به این مهم پایبند باشند.
بقایی افزود: مهم است که سوریه تبدیل به محلی برای رشد تروریسم نشود و همه کشورها به این جمع بندی برسند که هر نوع ناامنی در کشورهای منطقه دامنهاش به دیگر کشورهای منطقه نیز میرسد.
وی درباره اظهارات ترکیه درباره کردهای سوریه گفت: همه طرفهای دخیل در موضوع سوریه تعهد روشنی برای اتخاذ رویکرد جامع و آیندهنگرانه دارند. نگاه گزینشی فکر نمیکنم کمک کننده باشد. احترام به تمامیت ارضی سوریه یک هسته است و باید در مورد همه اجزا و حاکمیت سوریه اعمال شود. ما متاسفانه شاهدیم بخشهایی از سوریه در اشغال برخی طرفهاست. آمریکا هنوز نیروی نظامی در سوریه دارد و در روند تثبیت امنیت اختلال ایجاد میکند. همه طرفهایی که مدعی نگرانی نسبت به یکپارچگی سوریه هستند نمیتوانند در واکنش به اشغال سوریه توسط اسرائیل بی تفاوت بمانند. نزدیک به 500 کیلومتر مربع مجدد به اشغال رژیم درآمده است.
بقایی در خصوص اظهارات اخیر مقامات ترکیه درباره ایران بیان کرد: هریک از طرف های دخیل در تحولات سوریه روایت های خود را دارند که ضرورتا با آنها توافق نداریم ولی آنچه مهم است اینکه همه کشورهای منطقه باید مراقبت کنند که جنگ روانی رژیم صهیونیستی برای ایجاد اغتشاش در منطقه را عادی جلوه ندهند و ایران در دفاع از خودش مقتدرانه عمل خواهد کرد و شرارتهای هر طرفی را به خودش باز خواهد گرداند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ترکیه همسایه مهمی است و ما همیشه با آنها بر اساس سیاست حُسن همجواری رفتار کردیم و به این اصل با آنها پایبند بودیم و در آینده نیز اینطور خواهد بود و به نفع دو ملت هم است. در خصوص موضوعاتی هم که احتمالا اختلاف نظر داریم با یکدیگر صحبت میکنیم.
بقایی در خصوص فشارهای خارجی برای منحل کردن حشد شعبی در عراق عنوان کرد: آنچه برای ما روشن است و سابقه مردم عراق هم نشان میدهد این هست که در جریان مبارزه با داعش و رها کردن عراق از خطر و تهدید ناشی از تروریسم و داعش مردم عراق خیلی شجاعانه و با درک خطیر بودن شرایط مبارزه کردند و این خطر را رفع کردند. بنابراین با در نظر داشتن خطرات و تهدیداتی که عراق با آنها مواجه است خودشان تصمیم خواهند گرفت. اینکه برخی بازیگران خارجی بخواهند تصمیمی را به عراق تحمیل کنند قطعا پذیرفته شده نیست.
وی در مورد اظهارات رهبر انقلاب مبنی بر تأمین مالی اغتشاشگران توسط یکی از مقامات آمریکاییها، ادامه داد: از کوزه همان بیرون تراود که در اوست. سخنان مقامهای آمریکای برای ما تازگی ندارد. اینکه یکمقام ارشد دولت دموکرات در آمریکا این موضوع را بر زبان بیاورد و بر مسائل داخلی یک کشور مداخلاتی داشته باشد، برگ سیاه دیگری از کتاب قطور از مداخلات آمریکا در ایران است و این اقدام آنها به شدت محکوم است.
ویادامه داد: از کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ و دخالتها و حمایتهای آمریکا در جنگ تحمیلی و کمک به تجهیز صدام به سلاح شیمیایی و … تحریمهای غیرقانونی همه اینها از سوی آمریکا صورت گرفته است.
وی در مورد صرف نظر کردن آمریکا از جایزه تعیین شده برای الجولانی، گفت: مردمسوریه حتماً خودشان عاقل هستند که بتوانند در مورد کشورشان تصمیم گیری کنند. این اظهار نظر نشاندهنده خوی آمریکا برای سیطره جویی و مداخله در امور داخلی دیگر کشورهاست. این دخالتها جز ناامنی و تکه تکه شدن کشورها نتیجه دیگری نداشته است. فهرستهایی که آمریکا در مورد موضوعات مختلف درست کرده یک ابزار از مجموعه جعبه ابزار آمریکا برای پیشبرد سیاست خارجی آمریکاست. اگر فهرست کشورهای حامی تروریست را نگاه کنید، جابه جاییهایی که صورت گرفته مؤید این است که این فهرست سازی ها چیزی جز ابزاری برای اعمال فشار به کشورها نیست. حقوق بشر هم یکی دیگر از ابزارهاست که آمریکا از آن استفاده میکند.
بقائی درباره قطعنامههای صادره علیه رژیم صهیونیستی گفت: این هفته در یک روز سه قطعنامه در رابطه با رژیم صهیونیستی و فلسطین اشغالی و لبنان صادر شد. یک قطعنامه هر ساله است و از سال 2007 در رابطه با آثار تجاوزات رژیم به زیرساختهای لبنان و خصوصا حمله به ذخایر نفت لبنان که منجر به نشت نفت شد، است. مجمع عمومی از آن سال مسئولیت رژیم را یادآور میشود و باید خسارات وارده به محیط زیست را جبران کند.
دومین قطعنامه در رابطه با تاکید بر مالکیت مردم فلسطین بر منابع طبیعی خودشان است. این در راستای طرح نسل کشی است که منابع زیرزمینی فلسطین اشغالی مورد تعرض قرار گرفته است.
قطعنامه دیگر از طرف مجمع عمومی درخواست رای مشورتی از دیوان دادگستری میشود و مربوط به متوقف کردن فعالیت آنروا توسط رژیم است و از دیوان خواسته شده در خصوص نقش طرفهای سازمان ملل اعلام نظر کند. در مورد وضعیت اشغالگری آرای مختلفی از سوی دیوان صادر شده است. مهمترین رای دیوان و 6 دستور برای توقف نسل کشی است که متاسفانه تاکنون ادامه دارد.
سخنگوی وزارت خارجه درخصوص سفر رئیس جمهور به مصر و روابط ایران و مصر گفت: نفس سفر بسیار مهم بود. این سفر برای شرکت در نشست دی 8 بود. این سازمان نزدیک به سه دهه عمر دارد و چارچوبی برای گسترس روابط بین 8 کشور بزرگ اسلامی است. شرکت در روندهای چندجانبه هم به جهت اهمیت خود آن و هم فرصتی که برای رایزنی دوجانبه دارد، برای ما مهم بوده است. در عین حال مصر کشور بزرگی است. یکی از کشورهای تاثیرگذار جهان اسلام است. ما در چارچوب سیاست گسترش روابط با همسایه همواره پیگیر ارتقای روابط با کشورهایی که تمایل داشته باشند بودیم. گفتگوهای ما با مصر تاکنون مثبت بوده است. در حاشیه این اجلاس نشستی در سطح سران برای بررسی تحولات غزه و لبنان برگزار شد.
بقایی درخصوص ادعای عادی سازی عربستان و اسرائیل گفت: ما تحولات را رصد میکنیم. عادی سازی متاسفانه صرفا باعث جری شدن رژیم صهیونیستی شده است. عادی سازی باعث فراموشی جنایات علیه مردم فلسطین نخواهد بود. عادی سازی جنایت و شرارت آن چیزی است که کشورهای منطقه اخلاقاً و از لحاظ حقوقی موظف هستند با آن برخورد کنند.
بقائی درباره پیگیریها درخصوص شهادت کارمند سفارت ایران در سوریه گفت: ما به جد این موضوع را پیگیر هستیم. برای ما روشن نشده کدام گروه تروریستی ایشان را به شهادت رساندند. این اتفاق در همان روزی که دمشق سقوط کرد اتفاق افتاد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص ناامنی مجدد در منطقه و حملات به یمن گفت: چیزی که مشخص است این است که تجاوز نظامی آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی در تضاد با منشور ملل متحد است و علاوه بر اینکه زیرساختهای مدنی یمن را مورد اصابت قرار دادند، نقض فاحش اصول بشردوستانه است و جنایت جنگی محسوب میشود. سکوت سازمان ملل و بی عملی کشورها باعث ترویج بی قانونی میشود. در این 14 ماهه چیزی از این اصول باقی نمانده است و به سادگی دارد از طرف اعضای دائمی شورای امنیت زیرپا گذاشته میشود. ما این اقدامات را محکوم میکنیم. این وضعیت دچار تناقض است. شورای امنیت که باید به وظایف خودش عمل کنند، دچار مشکل شده است چون کشورهای عضو این خطا را انجام میدهند.
وی درباره وضعیت اتباع ایرانی در سوریه و خروج آنان گفت: توصیه میکنیم هموطنان با توجه به شرایط مبهم و شکننده به سوریه سفر نکنند. در خصوص اتباع، ما به موقع توانستیم آنها را خارج کنیم. عددهایی که گفته شده شامل همه کسانی بوده که از سوریه خارج شدند. شامل مستشاران نظامی و همچنین ایرانیانی که حضور داشتند است. جمع بسیاری از اینها در همان ایام از سوریه خارج شدند و در حال حاضر فکر نمیکنم اتباع غیر مقیم در سوریه داشته باشیم.
انتهای پیام /ی.ح