شناسهٔ خبر: 70417594 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تحولات اوکراین| طرح ترامپ برای پایان دادن به درگیری چیست؟

اذعان مقام کاخ سفید به امکان حل بحران اوکراین توسط ترامپ، اشاره به تغییر وضعیت جبهه نبرد به نفع روسیه، آگاهی از شکست نظامی کی‌یف و فقدان برنامه سوئیس برای برگزاری دومین کنفرانس صلح اوکراین، از جمله مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم،  نشریه آمریکایی "Responsible Statecraft" در مقاله‌ای به این مسوله اشاره کرده است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، ممکن است با پیشنهاد همکاری به روسیه در توسعه قطب شمال به پایان درگیری اوکراین کمک کند.

در این مقاله یادآوری شده که پیشنهادهای مربوط به «مشوق‌ها در قطب شمال» می‌تواند توجه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، را جلب کند. دولت جدید آمریکا این فرصت را دارد که مسکو را برای توقف درگیری‌های نظامی در اوکراین متقاعد کند. نویسندگان مقاله معتقدند که این گزینه برای ترامپ نیز جذاب خواهد بود. این مجله نوشته است: «دولت جدید آمریکا می‌تواند روسیه را متقاعد کند که در ازای دریافت مشوق‌هایی در قطب شمال، به درگیری‌ها پایان دهد. این پیشنهاد مطمئناً توجه  پوتین را جلب خواهد کرد و برای ترامپ نیز به نظر می‌رسد که گزینه‌ای قابل اجرا باشد.»

ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان نیز معتقد است که اکنون بازیگری بسیار قدرتمندتر وارد عرصه سیاسی شده و با آغاز به کار دولت دونالد ترامپ در ایالات متحده، امید زیادی برای حل و فصل درگیری اوکراین بوجود آمده است. 

خبرگزاری "رویترز" نیز به طرح صلح احتمالی ترامپ اشاره کرده و آن را شامل صرف نظر کردن اوکراین از بازگرداندن سرزمین‌هایی که پیش‌تر تحت کنترل روسیه قرار گرفته‌اند، و همچنین چشم پوشی از عضویت در ناتو دانسته است. علاوه بر این، در رسانه‌های آمریکایی طرح پنج ماده‌ای برای پایان جنگ منتشر شده که شامل حفظ کنترل روسیه بر سرزمین‌های تصرف شده و پایان دادن به انزوای این کشور می‌شود.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و سی‌ و چهارمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

دیدگاه کارشناس انگلیسی درباره نقش ترامپ در بحران اوکراین

الکساندر مرکوریس، تحلیل‌گر معروف بریتانیایی معتقد است که ترامپ ممکن است رهبران اروپایی را مجبور کند شکست اوکراین در برابر روسیه را بپذیرند. وی در این بارهگفت: «بسیاری به ترامپ و اظهارات او درباره توانایی‌اش در پایان دادن به درگیری در عرض 24 ساعت پس از به قدرت رسیدن باور کرده‌اند. اما در واقع، خود ترامپ به تحقق سریع صلح اعتقادی ندارد.»

مرکوریس توضیح داد، البته ترامپ بحث‌ها را پیرامون این موضوع فعال کرده و افزود: «اکنون همه می‌پذیرند که اوکراین در این درگیری شکست می‌خورد و روس‌ها پیروز می‌شوند، مگر اینکه مذاکرات صلح آغاز شود. در نهایت، ترامپ با اظهارات خود جامعه بین‌المللی را وادار کرده که موضوع مذاکرات بین کی‌یف و مسکو را به‌طور جدی مورد بحث قرار دهد. این اظهارات باعث افزایش تمرکز بر امکان حل‌وفصل درگیری از طریق دیپلماسی شده است.»

کاخ سفید: توافق درباره اوکراین قابل دستیابی است

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت کنونی واشنگتن، شب گذشته در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی "CNN" اعتراف کرده که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، پس از مراسم تحلیف قادر خواهد بود به دستیابی به توافق‌هایی برای حل‌وفصل درگیری اوکراین کمک کند. البته به عقیده وی، با این حال، ترامپ نباید ارسال تسلیحات به کی‌یف را متوقف کند. 

سالیوان گفت: «ما همه شنیده‌ایم که رئیس‌جمهور منتخب ترامپ درباره نگرانی‌های خود نسبت به ادامه کمک‌های نظامی به اوکراین صحبت کرده است. اما همچنین شنیده‌ایم که او طی مدت زمان طولانی‌تری معتقد بوده که باید یک توافق خوب برای آمریکا حاصل شود. یک توافق خوب برای آمریکا به این معناست که ما به ابزارهای فشار نیاز داریم، و چنین ابزاری ادامه کمک‌های نظامی به اوکراین است.»

او پیشنهاد داد که جمهوری‌خواهان باید به روسیه پیام روشنی بدهند: «ایالات متحده به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد و اروپا نیز تا زمانی که شما شرایط منصفانه‌ای را برای برقراری صلح عادلانه بپذیرید، به حمایت خود ادامه خواهد داد.»

به گفته سالیوان، در گذشته مقامات روسیه نشان داده‌اند «تا زمانی که احساس کنند تحت فشار کافی قرار دارند، آماده مذاکره هستند.» وی افزود: «به همین دلیل من فکر می‌کنم ترامپ باید فشار را ادامه دهد، و در این صورت، مطمئن هستم که توافقی حاصل خواهد شد.»

این مقام کاخ سفید هشدار داد: «اما اگر ما پایه‌های حمایت از اوکراین را کنار بگذاریم، اگر بگوییم دیگر چیزی به آن‌ها نمی‌دهیم، و اگر هر شرایطی را که پوتین [رئیس‌جمهور روسیه] پیشنهاد دهد بپذیریم، در نهایت این موضوع آسیب جدی به منافع بلند مدت آمریکا وارد خواهد کرد.»

ترامپ زلنسکی را به فکر کردن درباره آتش‌بس فراخواند

روزنامه اسپانیایی "El Pais" گزارش داده است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، به ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، توصیه کرده تا درباره مذاکرات با روسیه برای پایان دادن به درگیری‌ها فکر کند. 

طبق اطلاعات این روزنامه، ترامپ گفته است: «خوب است که آن‌ها (اوکراینی‌ها) می‌خواهند سرزمین‌هایشان را بازپس بگیرند، اما شهرهای اوکراین، عمدتاً ویران شده‌اند. وقتی شما (زلنسکی) می‌گویید "کشور را بازگردانید"، منظورتان چیست؟ [اوکراین] باید طی 110 سال آینده بازسازی شود.»

همچنین، این روزنامه افزود که ترامپ در این هفته پیامی به زلنسکی ارسال کرده و از او خواسته است تا «بطور جدی به آتش‌بس و صرف‌نظر کردن از باز پس گرفتن سرزمین‌هایی که در جریان درگیری نظامی به روسیه پیوسته‌اند، فکر کند.»

در طول کمپین انتخاباتی، ترامپ بارها اعلام کرده بود که قبل از مراسم تحلیف خود، بحران اوکراین را از طریق دیپلماتیک حل خواهد کرد.

اوربان: وضعیت پیرامون اوکراین تغییر کرده است

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان معتقد است که مأموریت حافظ صلح این کشور برای حل و فصل درگیری در اوکراین موفقیت‌آمیز نبود، اما اکنون وضعیت تغییر کرده و همه درباره صلح صحبت می‌کنند. 

وی شب گذشته این اظهارات را در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی M1 بیان کرده و در پاسخ به سوالی درباره تلاش‌هایش برای برقراری آتش‌بس و آغاز مذاکرات، اذعان کرد که این تلاش‌ها به نتیجه عملی نرسیده است. او گفت: «تصویر کلی بسیار ناخوشایند است.»

با این حال، وی معتقد است که در وضعیت پیرامون درگیری اوکراین تغییرات مثبتی رخ داده است. اوربان گفت: «اگر شش ماه پیش، زمانی که ما ریاست شورای اتحادیه اروپا را بر عهده گرفتیم، صحبت از صلح تقریباً ممنوع بود، اکنون همه درباره صلح صحبت می‌کنند. اینگونه وضعیت تغییر کرده است.»

نخست وزیر مجارستان همچنین تأکید کرد که دیگر تمایلی به ایفای نقش میانجی برای رسیدن به توافق میان مسکو و کی‌یف ندارد. او افزود: «نیازی به این کار نیست»، زیرا اکنون بازیگری بسیار قدرتمندتر وارد عرصه سیاسی شده است. او تأیید کرد که امیدش برای حل و فصل درگیری اوکراین به آغاز به کار دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، وابسته است و گفت: «آمریکایی‌ها یک قدرت بزرگ هستند.»

حل‌وفصل درگیری در اوکراین هدفی دست‌نیافتنی نیست

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، در بخش دیگری از این مصاحبه‌ یادآور شد که مذاکرات میان روسیه و اوکراین که در سال 2022 در استانبول برگزار شد، نشان داد که حل‌وفصل درگیری‌ها هدفی غیرقابل دسترس نیست. وی یادآوری کرد که در آوریل 2022، روسیه و اوکراین در مذاکرات استانبول به یک توافق اولیه دست یافتند، اما این توافق تحت فشار برخی کشورهای غربی متوقف شد. 

اوربان گفت: «این توافقات روی کاغذ ثبت شده بود و تنها چند ساعت تا دستیابی به یک توافق نهایی فاصله داشت. بدین ترتیب در آن زمان، امکان دستیابی به آتش‌بس و صلح پایدار وجود داشت. این صرفاً به این معناست که این مشکل غیر قابل حل نیست.»
وی همچنین تأکید کرد که اکنون نمی‌تواند درک کند «چرا غرب چنین چیزی را نمی‌خواهد.»

نخست وزیر مجارستان از ماه جولای به این طرف، چندین سفر به مسکو، کی‌یف، پکن، واتیکان و ایالات متحده انجام داده تا به توافقی برای توقف اقدامات نظامی و آغاز مذاکرات صلح در اوکراین دست یابد. در تاریخ 11 دسامبر، وی در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، پیشنهاد آتش‌بس و تبادل گسترده اسرا میان روسیه و اوکراین در ایام کریسمس را مطرح کرد. مسکو اعلام کرد که این ابتکار را بررسی می‌کند، اما کی‌یف سریعاً آن را رد کرد.

سوئیس قصد برگزاری دومین کنفرانس صلح اوکراین را ندارد

وزارت امور خارجه سوئیس اعلام کرد که این کشور در حال حاضر برنامه‌ای برای برگزاری دومین کنفرانس صلح درباره اوکراین ندارد، اما در حال آماده‌سازی برای مذاکرات آتش‌بس است.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «سوئیس همچنان به حفظ تماس‌ها با تمامی طرف‌های درگیر در این مناقشه ادامه می‌دهد. ولی در حال حاضر، برنامه‌ای برای برگزاری دومین کنفرانس صلح وجود ندارد. تمرکز اصلی اکنون بر آماده‌سازی مذاکرات آتش‌بس است، که در این میان انتخابات در ایالات متحده عامل کلیدی محسوب می‌شود.»

از سوی دیگر، سفارت روسیه در برن به یک نشریه محلی اعلام کرد که مسکو برای «گفتگوی موضوعی و سازنده» با نمایندگان سوئیس، از جمله در مورد اوکراین، آماده است.

دیپلمات‌های روس به تماس‌های اخیر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، با همتای سوئیسی خود، اینیاتسیو کاسیس، در تاریخ 18 دسامبر اشاره کرده و در عین حال یادآور شدند که این مکالمه به معنای آن نیست که روسیه سوئیس را به عنوان میانجی بالقوه در نظر دارد، به ویژه اگر کنفدراسیون سوئیس در سال جدید به سیاست‌های آشکاراً حامی کی‌یف ادامه دهد.

سفارت روسیه در برن با اشاره به امکان برگزاری کنفرانس دیگری درباره اوکراین در خاک سوئیس، تأکید کرد که تلاش‌های کشورهای غربی برای «تحمیل تسلیم روسیه از طریق "فرمول صلح" کی‌یف» تغییری در رویکرد مسکو ایجاد نخواهد کرد، زیرا این مسئله به منافع ملی اساسی روسیه مرتبط است.

 در این بیانیه آمده است: «چنین تلاش‌هایی، به‌ویژه در شرایط فعلی که مقامات کی‌یف ماهیت تروریستی خود را آشکاراً به جهان نشان می‌دهند و مواضع آن در جبهه به طور روزافزونی رو به وخامت است، کاملاً نامناسب به نظر می‌رسند.»

انتهای پیام/