رهبر جدید سوریه، احمد الشرع معروف به جولانی، روز یکشنبه اعلام کرد تمام سلاحها در این کشور، از جمله سلاحهایی که در اختیار نیروهای تحت رهبری کردهای سوریه است، تحت کنترل دولت قرار خواهد گرفت.
جولانی که دو هفته پیش کنترل دمشق را به دست گرفت، این اظهارات را در کنار هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه بیان کرد. او پیش از فیدان با رهبران دروزی لبنان دیدار کرد و وعده داد که «دخالتهای منفی» در لبنان را پایان دهد.
جمهوری اسلامی ایران پیش از سقوط بشار اسد از طریق خاک سوریه به حزبالله تسلیحات می رساند.
شورشیان مورد حمایت آنکارا نقشی اصلی در حمایت از هیئت تحریرالشام به رهبری جولانی ایفا کردند. این گروه اسلامگرا در اتحاد با شورشیان ۱۸ آذر دمشق را تصرف کرد و بشار اسد حاکم بلندمدت سوریه را سرنگون کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، احمد الشرع یا جولانی در نشست خبری با هاکان فیدان گفت که گروههای مسلح سوریه «انحلال خود را آغاز میکنند و به ارتش خواهند پیوست.»
او افزود: «ما به هیچ وجه اجازه نخواهیم داد سلاحی در کشور خارج از کنترل دولت باشد، چه از سوی گروههای انقلابی، چه گروههای حاضر در مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه (به رهبری کردها).»
حاکم جدید سوریه همچنین تأکید کرد: «ما در حال تلاش برای حفاظت از اقوام و اقلیتها در برابر هرگونه حمله و همچنین جلوگیری از بهرهبرداری بازیگران خارجی برای ایجاد اختلافات فرقهای هستیم.»
وزیر امور خارجه ترکیه نیز خواست که تحریمها علیه سوریه «هرچه سریعتر لغو شوند» و جامعه جهانی را فراخواند تا «برای بازسازی سوریه و بازگشت آوارگان بسیج شوند.»
جنگ داخلی نزدیک به ۱۴ ساله سوریه بیش از نیم میلیون کشته برجای گذاشت و بیش از نیمی از جمعیت این کشور را آواره کرد. بسیاری از آنها به کشورهای همسایه گریختند، از جمله سه میلیون نفر که به ترکیه پناه بردهاند.
ترکیه همچنان که روابط نزدیکی با رهبران جدید سوریه دارد، به عملیات نظامی خود علیه مناطق تحت کنترل کردها در شمال شرق سوریه نیز ادامه میدهد.
یک دیپلمات ارشد آلمانی، توبیاس تانکل، روز یکشنبه در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که با مظلوم عبدی، رهبر «نیروهای دموکراتیک سوریه» درباره تنشهای رو به افزایش در شهر مرزی کردنشین کوبانی و گامهای فوری برای کاهش این تنشها صحبت کرده است.
به گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه مستقر در بریتانیا، یک زن و فرزندش بر اثر «گلولهباران توپخانهای گروههای مورد حمایت ترکیه» در حومه کوبانی کشته شدند و این گروهها با نیروهای دموکراتیک سوریه در جنوبتر درگیر شدند.
ترکیه گروه کردی سوری «یگانهای مدافع خلق» را که بخش اصلی ائتلاف «نیروهای دموکراتیک سوریه» است مرتبط با «حزب کارگران کردستان» میداند، که ترکیه و متحدان غربیاش آن را یک سازمان «تروریستی» میدانند.
قدرتهای جهانی از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا تماسهای خود را با رهبران جدید کشور جنگزده سوریه افزایش دادهاند و از آنها خواستهاند که از حقوق زنان و اقلیتها حفاظت کنند.
رهبران خارجی همچنین بر اهمیت مبارزه با «تروریسم و افراطگرایی» تأکید کردهاند.
داعش هنوز در سوریه فعال است و آمریکا مواضع آن را پس از سقوط بشار اسد نیز بمباران کرده است.
اسد مدتها نقش استراتژیکی در «محور مقاومت» جمهوری اسلامی ایفا میکرد. این محور در ماههای گذشته و پس از حمله حماس به جنوب اسرائيل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ که به سرعت مورد تائید رهبر جمهوری اسلامی قرار گرفت ضربات سنگینی از اسرائيل دریافت کرد، که از جمله آنها نابودی گسترده کادر رهبری حزبالله در لبنان و حماس در غزه است.
با این حال، علی خامنهای روز یکشنبه انکار کرد که این گروههای مسلح به عنوان نیروهای نیابتی حکومت تحت رهبری او عمل میکنند.
∎