شناسهٔ خبر: 70394724 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

در آستانه ورود رئیس جمهور تازه امریکا به کاخ سفید

پیش‌بینی نایاک درباره چشم‌انداز روابط ایران و آمریکا / توصیه‌ نایاک به ترامپ: پنجره مذاکره با ایران را نبندید

شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) در توصیه‌ای به ترامپ نوشت: رخداد‌ها می‌توانند به راحتی از کنترل خارج شوند به ویژه اگر ترامپ به سخنان چهره‌های تندرو که مشتاق تشدید تنش با ایران هستند گوش دهد. آن چهره‌ها می‌خواهند پنجره مذاکره را ببندند و وقوع جنگ با ایران را اجتناب ناپذیر سازند.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصاد آنلاین، شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) در بیانیه‌ای که حاوی توصیه‌ای به دولت ترامپ در مورد ایران است پیش‌بینی می‌کند که بحران‌های داخلی و بین‌المللی ایران با بازگشت ترامپ به کاخ سفید به نقطه اوج خود برسد. این شورا می‌نویسد: "در داخل ایران، یک بحران اقتصادی چندین ساله همراه با شکاف‌های اجتماعی گسترده‌تر فشار‌های زیادی را بر جامعه ایران تحمیل کرده و دولت در تلاش است تا در چارچوب محدودیت‌های موجودی که با آن مواجه است در حد امکان به آن مسائل رسیدگی کند.

علیرغم آن که نرخ تورم در زمان خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۵ در حدود ۴۰ درصد بود که به تشدید مشکلات طبقه متوسط و طبقات فرودست ایران دامن زد و میلیون‌ها نفر را در دام فقر گرفتار ساخت، نرخ تورم در ایران یک بار دیگر پس از سقوط حکومت اسد در سوریه افزایش یافته است. اکنون رکورد‌های تازه‌ای برای کاهش ارزش واحد پول ملی ایران ثبت می‌شود امری که وضعیت معیشتی شهروندان عادی ایرانی را بدتر می‌سازد.

در میانه این سختی‌ها عوامل استرس‌زای دیگری از جمله آلودگی هوای خطرناک در شهر‌های ایران وجود دارد که زندگی عادی را مختل کرده است. قطعی برق، کمبود دارو و فشار وارده بر منابع آبی محدود ایران را نیز باید به این معضلات افزود. چالش‌های اجتماعی در ایران از سال ۲۰۲۲ میلادی به این سو حل نشده باقی مانده‌اند. طیفی از سیاستمداران ایران کماکان بر روی مسائلی، چون پوشش زنان پافشاری می‌کنند. این در حالیست که دولت میانه روی پزشکیان در مقابل اجرای خواسته‌های آن طیف ایستاده و لایحه مصوب مجلس مطرح شده را به تعویق انداخته و با اجرای آن مخالفت می‌کند. با این وجود، نکته واضح آن است که تنش‌های اجتماعی می‌توانند در سطوح زیرین باقی مانده و به راحتی و بار دیگر سرباز کنند.

به چنین وضعیتی سیاست خارجی قابل اشتعال برای ایران را نیز اضافه کنید. ارتش اسرائیل در بحبوحه نسل زدایی علیه فلسطینیان در غزه دست به ترور رهبران حماس و حزب الله لبنان زد و حکومت اسد در سوریه نیز ساقط شد. اسرائیل که اکنون با تهدیدات کاهش یافته در مرز‌های خود مواجه است، آشکارا در حال بررسی امکان کشاندن جنگ به ایران و بمباران تاسیسات هسته‌ای آن کشور است. بسیاری از تندرو‌های ضد ایران در واشنگتن از جمله برخی از کسانی که به دولت ترامپ خواهند پیوست همصدا با اسرائیل خواستار پیوستن آمریکا به کارزار نظامی مشترک با اسرائیل برای جنگ علیه ایران هستند.

با این وجود، ایران هنوز از تبدیل شدن به یک ببر کاغذی فاصله دارد. برنامه هسته‌ای ایران علاوه بر بزرگترین ذخایر موشکی در منطقه که آن کشور در اختیار دارد توانایی کافی را به تهران برای آسیب رساندن به پایگاه‌های اسرائیل و آمریکا و تاسیسات نفتی عربستان می‌بخشد. برنامه هسته‌ای و موشکی ایران جهش‌های رو به جلوی چشمگیری داشته‌اند. ایران در بحبوحه فروپاشی حکومت اسد و پیش از قدرت‌گیری دولت ترامپ، به سمت افزایش غنی‌سازی اورانیوم خود به ۶۰ درصد درست در لبه میزان اورانیوم غنی شده مورد نیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای با افزایش تقریبا هفت برابری حرکت کرده است. این اقدامات شامل تجمیع ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در تاسیسات غنی‌سازی فردو می‌شود که از بین بردن آن از طریق حمله نظامی خارجی بسیار دشوار است. این اقدام از سوی ایران احتمالا برای هشدار دادن به ترامپ است، این که به طرف آمریکایی بگویند یا مذاکره کنید یا ریسک وقوع جنگی فاجعه بار را بپذیرید که اجازه خواهد داد تا ایران بمب اتمی خود را تولید کند".

نایاک در ادامه با اشاره به این که علیرغم واقعی بودن خطرات برشمرده فشار داخلی و خارجی بر ایران می‌تواند فضا را برای یک پیشرفت دیپلماتیک باز کند می‌نویسد:"در صورت حصول توافق با ایران، ترامپ می‌تواند این اعتبار را از آن خود سازد که از جنگ جلوگیری کرده و مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شده است. به همین ترتیب، پزشکیان که تا حد زیادی به دلیل وعده‌هایش برای رفع تحریم‌ها انتخاب شد، تحریم‌هایی که چالش اصلی اقتصاد ایران قلمداد می‌شوند، در صورت حصول توافق دیپلماتیک ایران با آمریکا خواهد توانست گام اولیه برای کاهش فشار اقتصادی وارد شده بر مردم ایران را بردارد. با این وجود، رخداد‌ها می‌توانند به راحتی از کنترل خارج شوند به ویژه اگر ترامپ به سخنان چهره‌های تندرو که مشتاق تشدید تنش با ایران هستند گوش دهد. آن چهره‌ها می‌خواهند پنجره مذاکره را ببندند و وقوع جنگ با ایران را اجتناب ناپذیر سازند".