به گزارش گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم، محمدمهدی جهانپرور پژوهشگر اندیشکده حکمرانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و عضو کمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین در یادداشتی که به صورت اختصاصی در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده، به بررسی سیاستهای راهبردی ایران پساسوریه در بیانات اخیر امام خامنهای پرداخته است.
نخستین بخش از این یادداشت چندی پیش در خبرگزاری تسنیم منتشر شد:
اکنون دومین و آخرین بخش از بخش از یادداشت فوق را ازنظر میگذرانید:
«اگرچه ایران با حضور در سوریه و عراق در دفاع از محور مقاومت به عنوان یک بازیگر اصلی در معادلات امنیتی منطقه عمل میکند، اما از آنجایی که با چالشهای بسیاری در سوریه ازجمله بحران ناآگاهی و نارضایتی جامعه از دولت بشار اسد، تکثر قومی و مذهبی، انفعال و اضمحلال ارتش ملی سوریه و تهدیدات گروههای تکفیری و رژیم صهیونیستی روبهرو است، میطلبد که برای تقویت روابط با دولت انتقالی سوریه و تغییر رویکرد سیاسی و تاکتیکی، تدبیر و چارهاندیشی کند. از طرفی با توجه به همکاریهای اخیر میان رژیم صهیونیستی، آمریکا، ترکیه و برخی کشورهای عربی و گسترش تهدیدات سیاسی و اقتصادی علیه ایران، ممکن است راهبردهای جمهوری اسلامی در پیشبرد پروژههای اقتصادی، فرهنگی و امنیتی با چالشهایی روبهرو شود، لذا همکاریهای منطقهای ایران با کشورهای مستقل و قدرتهای جهانی مانند چین و روسیه میتواند تا حدودی مانع از گسترش پروژههای سلطهجویانه غرب شود؛ در غیر این صورت، ممکن است ایران با تهدیدات بیشتری در مرزهای خود و در داخل مواجه شود.
در این خصوص نقش ملت غیور و شریف ایران در مقابله با آشوبهای داخلی بسیار مهم است. زیرا همانطور که مقام معظم رهبری اشاره فرمودند، دشمنان نظام از جنگ روانی و رسانهای برای ایجاد آشوب و نارضایتی استفاده میکنند. در این میان، پیگیری سیاستهای اقتصاد مقاومتی در مسیر کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، خودکفایی در استفاده از ظرفیتهای داخلی و سرمایهگذاری در فناوریهای نوین، کشاورزی، صنایع تولیدی و صادرات غیرنفتی در زمره ضروریات است. همچنین در کنار تقویت زیرساختهای اقتصادی، دولت باید با پایداری فرهنگی و اجتماعی به تقویت فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی، بصیرتافزایی با تبیین صحیح رویدادها و افزایش مشارکت عمومی در حوزههای سیاسی و اقتصادی به عنوان سنگ بنای حفظ ثبات داخلی در برابر تهاجمات فرهنگی غرب از خود دفاع و محافظت کند و با آموزش نسلهای جدید و ترویج ارزشهای اسلامی- ایرانی به حفظ روند توسعه و پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بهبود وضعیت معیشتی و انسجام اجتماعی و هویتی بپردازد. در این راستا روند همافزایی و گسترش روابط با دولتهای دوست و کشورهای مستقل و همپیمان در شرایط کنونی باید فعالتر از گذشته صورت پذیرد.
با عنایت به آنچه بیان شد، میتوان گفت که شرایط پیچیده و تهدیدات متعدد منطقهای و بینالمللی، اقتضا میکند که ایران با استفاده از دیپلماسی فعال، تقویت محور مقاومت، توسعه اقتصاد مقاومتی و حمایت از همبستگی داخلی، به مقابله با چالشها و حفظ امنیت ملی و منطقهای خود بپردازد. تنها در صورت تحقق این استراتژی جامع است که میتوان در برابر تهدیدات منطقهای و جهانی ایستادگی کرد و جایگاه کشور را در نظم نوین جهانی تثبیت ساخت. اساسا آینده ایران در گرو تحقق این الزامات و تقویت گفتمان مقاومت است؛ چراکه تنها از طریق وحدت ملی، انسجام اسلامی و دیپلماسی هوشمندانه است که میتوان بر چالشها غلبه کرد.
بیشک تحلیل بیانات حضرت آیتالله خامنهای در خصوص حمله گروه تروریستی تدمیرالشام به سوریه، فراتر از یک واکنش صرف به تحولات منطقهای و تبیینی از تلاشهای گسترده قدرتهای عبری- عربی- غربی برای براندازی محور مقاومت و بیثباتسازی غرب آسیا است. این سخنان دقیق، نقشه راه جامعی برای مقابله با تهدیدات مذکور و تضمین ثبات و پایداری جمهوری اسلامی است. ضمن اینکه در افق پیشرو، میتوان دو محور کلیدی برای آینده ایران و منطقه متصور بود؛ محور نخست، اینکه خاورمیانه در آستانه تغییرات ژئوپلیتیکی است و تداوم ایده خاورمیانه بزرگ که با هدایت آمریکا و رژیم صهیونیستی دنبال میشود، همچنان تهدیدی جدی برای دولتهای منطقه است. در این سناریو، سوریه بهعنوان حلقه مهم اتصال محور مقاومت به کانون اصلی درگیریها تبدیل شده و گروههای تروریستی مانند تدمیرالشام، عامل اجرای سیاستهای تجزیهطلبانه منطقه غرب آسیا هستند. محور دوم اینکه عادیسازی روابط با اسرائیل به عنوان نمادی از همکاری کشورهای عربی با رژیم تبهکار صهیونیستی، موجب گسترش نفوذ اسرائیل و تسلط غرب بر جهان عرب و انزوای محور مقاومت میشود. لذا لازم است ایران به دلایل برشمرده در بالا مانع از پیشرفت این طرح شود و دیپلماسی فعالانهای را برای ایجاد ائتلافهای منطقهای به کار گیرد. برای تحقق این امر، محور مقاومت لازم است به عنوان سپر اصلی، نقشی کلیدی در برابر طرحهای تجزیهطلبانه و نفوذ اسرائیل و آمریکا ایفا کند و ایران هم به عنوان قلب تپنده این محور، با استراتژی هوشمندانه و غافلگیرانه به تقویت حضور خود در منطقه و جبهه مقاومت ادامه دهد. بخشی از این استراتژی میتواند در قالب حمایت نظامی و لجستیکی از محور مقاومت، ارتقای تواناییهای دفاعی ازجمله سامانههای موشکی، پهپادی و پاسخ بهنگام به تعرضات نظامی متجاوزان برای فهماندن خطای محاسباتی به دشمن باشد.
در این راستا نقش سوریه در حفظ انسجام محور مقاومت، الزامی راهبردی بود و سقوط دولت بشار اسد علیالظاهر مانع از حفظ ارتباط راههای مواصلاتی و جغرافیای راهبردی محور مقاومت میشد. بنابراین لازم است تا جمهوری اسلامی از طریق سازوکارهایی نظیر ایجاد اتاق فکر تخصصی و استفاده از ظرفیت نخبگانی کشور، دستیابی به فناوریها و تکنولوژیهای روز، تقویت و توسعه زرادخانهها و مراکز تسلیحاتی، همکاریهای نظامی با متحدان، عضویت در سازمانهای تجاری، اقتصادی و امنیتی متعدد منطقهای و جهانی در رقابت و مقابله با غرب، بهرهمندی از ابزار قدرتمند رسانه در آگاهیبخشی به ملتها از جمله ملت سوریه، رسواسازی و افشای نقشهها و جنایات قدرتهای استکباری و نیز گسترش روابط و تعاملات سازنده با ملتهای مستقل جهان، مقتدرانه در سایه امید، تدبیر و عمل به توصیههای حضرت آیتالله خامنهای، مانع از تحقق اهداف محور عبری- عربی- غربی شود.
در داخل نیز ایران نیازمند تثبیت پیشنیازهایی ازجمله اهمیت همبستگی، وفاق، همدلی و انسجام داخلی است؛ چراکه قدرتهای خارجی و عوامل نفوذی داخلی با استفاده از جنگ نرم و دامن زدن به مشکلات معیشتی و اجتماعی، تلاش دارند اعتماد عمومی به نظام و پایههای فکری و هویتی مردم را تضعیف کنند. در این شرایط، افزایش شفافیت عملکرد نهادها و مسئولین، برخورد جدی و قاطع با متخلفان، مغرضین، معاندین و خودفروختگان غربی به عنوان پیاده نظام دشمن، آگاهیبخشی عمومی در برابر جنگ نرم دشمنان با استفاده از تریبونها و حمایت از رسانههای داخلی، بازتولید ارزشهای انقلابی و اسلامی برای نسل جوان به منظور مقابله با تهاجم فرهنگی استکبار و جلوگیری از تأثیر جنگ روانی و انفعال فرهنگی جامعه، تقویت عدالت اجتماعی و اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی جهت مقابله با تحریمها و کاهش نارضایتیهای ناشی از شکاف طبقاتی در راستای استقلال سیاسی کشور، امری ضروری مینماید؛ چراکه با اجرای درست این سیاستها ثبات و پایداری نظام جمهوری اسلامی ایران به حول و قوه الهی تضمین خواهد شد.»
انتهای پیام/
∎