الهه کولایی رخدادهای اخیر سوریه، تحولات آتی و چشماندازهای پیش روی منطقه را در گفتوگو با روزنامه اعتماد تحلیل کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- حکومت اسد برای ماندگاری، جلب کمکهای خارجی را به جای تامین رضایت مردم کشور خود مورد توجه قرار داد. در طول ۱۳ سال گذشته، این کشور به ورطه جنگ داخلی افتاد. جنگی بسیار پرهزینه که آواره شدن میلیونها تن از مردم سوریه و نابودی بسیاری دیگر از آنان را به همراه داشت. ریشههای بحران را بهطور کلی میتوان یک چنین مواردی دانست.
- با سقوط اسد و با پیروزی گروههای اسلامگرا با گرایشهای تکفیری و در حالی که آنها میکوشند خود را تحول یافته و دور از گرایشهای افراطی گذشته در پیوند با خلافت اسلامی شامات نشان دهند، ترکیه و امریکا جایگاه خود را در شکل دادن به آینده این کشور تحکیم کردهاند. آنان مخالفت خود را با حضور ایران مورد تاکید قرار دادهاند، در حالی که روسیه هم با وجود دهها سال حضور و نفوذ در سوریه و پایگاههای نظامی، پیشبرد جنگ در اوکراین را در اولویت قرار داده است. موضوع کردها که برای ترکیه اهمیت ویژهای دارد، این کشور را با امریکا در سوریه همسو ساخته، در همان حال که در مورد آینده آن اختلاف نظر هم دارند. بخشی از گروههای سیاسی گوناگون در سوریه، که ضدیت آنان با جمعیت کمتر از ۱۵ درصدی شیعه و علوی روشن است، با جریانهای تندروی اسلامی خارج از سوریه، که پیشتر در دوره خلافت اسلامی داعش در سوریه و عراق با آنان همکاری میکردند، ارتباط دارند. برخی از این گروهها از تندروهای اسلامگرا در قفقاز، آسیای مرکزی و نیز اسلامگرایان اویغور با عنوان « جنبش اسلامی ترکستان شرقی » تشکیل شدهاند. به این ترتیب سوریه میتواند بستری مناسب برای فعالیت این گروهها، در شرایط تشکیل نشدن دولت ملی باشد.
- تحولات سوریه بار دیگر نشان داد، عمق استراتژیک ایران در داخل کشور و در تامین رضایت و برآورده کردن نیازها و خواستههای مردم ایران قرار گرفته است. در مورد ایران به ویژه این موضوع از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا کشور ما به گونهای «تنهایی استراتژیک » دچار است، که اهمیت اراده و خواستههای مردم را برجستهتر میسازد.
- این موضوع بارها مورد تاکید قرار گرفته است. اهمیت ژئوپلیتیکی سوریه در تحولات لبنان و نیز فلسطین، در متن مبارزه با اسراییل، سقوط بشار اسد را به رخدادی تاثیرگذار در این منطقه تبدیل کرده است. این سقوط میتواند مجموعهای از رخدادهای دیگر را نیز به همراه داشته باشد. زیرا در کنار عوامل داخلی این دگرگونی، تاثیر معادلات قدرت در سطح بازیگران منطقهای و جهانی نیز بسیار قابل توجه است.
- کنارگذاشتن ایران از دادوستدهای ارزشمند جهانی به گونهای پایدار در بیش از سه دهه که از فروپاشی اتحاد شوروی میگذرد، دنبال شده است. ترکیه با بهرهگیری از شرایط منطقه و جهان، میکوشد محدودیتهای بیشتری را برای ایران در مرزهای شمال غربی آن ایجاد کند.