شناسهٔ خبر: 70374038 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

شوک جدید به یارانه بگیران | حذف یارانه نقدی این دهک ها قطعی شد | اگر یارانه‌مان قطع شد چه کار کنیم؟

سرپرستان خانوارهای مشمول دهک‌های درآمدی اول تا سوم باید تا ۳۰ آذر که موعد واریز یارانه نقدی دهک‌های چهارم تا نهم است منتظر بمانند

صاحب‌خبر -

سرپرستان خانوارهای مشمول دهک‌های درآمدی اول تا سوم باید تا ۳۰ آذر که موعد واریز یارانه نقدی دهک‌های چهارم تا نهم است منتظر بمانند.

به گزارش همشهری آنلاین سرپرستان خانوارهای مشمول دهک‌های درآمدی اول تا سوم باید تا ۳۰ آذر که موعد واریز یارانه نقدی دهک‌های چهارم تا نهم است منتظر بمانند و در صورتی که در ۳۰ آذر هم یارانه نقدی به حساب آنها واریز نشد، باید به به وبگاه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند مراجعه کرده و اعتراض خود را ثبت کنند تا پیگیری‌های لازم انجام گیرد.

عدم واریز یارانه نقدی برای برخی از مشمولان دهک‌های درآمدی اول تا سوم این شائبه را به وجود آورده که یارانه نقدی آن‌ها حذف شده است. آیا چنین موضوعی واقعیت دارد؟

به گزارش اقتصادآنلاین، یارانه دهک‌های اول تا سوم در آذر ۱۴۰۳ بدون تاخیر به حساب سرپرستان خانوار واریز شد اما در این میان برخی از یارانه بگیران خبر می‌دهند که در ماه جاری یارانه دریافت نکرده‌اند.

موضوع باعث نگرانی یارانه بگیران شده است زیرا در ماه گذشته آیین‌نامه‌ای در هیلت وزیران مصوب شد که بر اساس آن یارانه نقدی افراد پردرآمد حذف شود و مجلس شورای اسلامی نیز در بودجه ۱۴۰۴ دولت را نسبت به انجام این کار مکلف کرده است. بنابراین یارانه‌بگیران دهک‌های کم درآمد جامعه نگران این هستند که یارانه نقدی آن‌ها به اشتباه حذف شود.

با این وجود طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها خبر داده که حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد هنوز آغاز نشده است. حسینی اعلام کرده که یارانه دهک‌های اول تا سوم پرداخت شده است. او در پاسخ به این سؤال که چرا برخی از یارانه بگیران می‌گویند یارانه دریافت نکرده‌اند، گفته است: ممکن است برای برخی پیامک واریز ارسال نشده باشد یا ممکن است برخی افراد تغییر دهک از یک تا سه به چهار تا نه داشته‌اند در نتیجه هر فرد با توجه به وضعیتش باید مورد بررسی قرار گیرد.

با توجه به سخنان سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها، سرپرستان خانوارهای مشمول دهک‌های درآمدی اول تا سوم باید تا ۳۰ آذر که موعد واریز یارانه نقدی دهک‌های چهارم تا نهم است منتظر بمانند و در صورتی که در ۳۰ آذر هم یارانه نقدی به حساب آن‌ها واریز نشد، باید به به وبگاه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند مراجعه کرده و اعتراض خود را ثبت کنند تا پیگیری‌های لازم انجام گیرد./ منبع: اقتصاد آنلاین

پزشکیان دهک بندی یارانه نقدی را تغییر داد

محمدی تاکید کرد که بروزرسانی به‌منظور افزایش دقت در وسع‌سنجی انجام شده است و نتایج آن موجب تغییرات مهمی در تخصیص یارانه‌ها خواهد شد. وی خاطرنشان کرد که حدود ۸۰ میلیون نفر در کشور یارانه نقدی دریافت می‌کنند، و از این تعداد، تعداد قابل توجهی نیز با توجه به داده‌های جدید در دهک‌های مختلف جایگاه خود را تغییر داده‌اند.

رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تازگی اعلام کرد که پس از دو سال، داده‌های سامانه رفاه ایرانیان به‌روزرسانی شده است. این به‌روزرسانی به‌ویژه در دسته‌بندی دهک‌های درآمدی خانوارها تاثیرگذار بوده و باعث جابه‌جایی برخی افراد در دهک‌های مختلف شده است. وی همچنین توضیح داد که برای شفافیت بیشتر، هزینه‌های مستمر خانوار مانند هزینه‌های درمانی، وام‌ها، یا تغییرات در وضعیت مالی، از بانک مرکزی دریافت شده و در این به‌روزرسانی لحاظ گردیده است.

محمدی تاکید کرد که این بروزرسانی به‌منظور افزایش دقت در وسع‌سنجی انجام شده است و نتایج آن موجب تغییرات مهمی در تخصیص یارانه‌ها خواهد شد. وی خاطرنشان کرد که حدود ۸۰ میلیون نفر در کشور یارانه نقدی دریافت می‌کنند، و از این تعداد، تعداد قابل توجهی نیز با توجه به داده‌های جدید در دهک‌های مختلف جایگاه خود را تغییر داده‌اند.

 تغییر در دهک بندی یارانه ها رسما آغاز شد

همچنین، وی توضیح داد که با توجه به تغییرات در داده‌ها، برخی خانوارها در دهک‌های بالاتر یا پایین‌تر قرار گرفتند، اما مبلغ یارانه‌شان تغییر نکرده است. این فرآیند کمک می‌کند تا منابع و خدمات به گروه‌های هدف به درستی اختصاص یابد.

رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان همچنین به اهمیت صدک‌بندی خانوار اشاره کرد که باعث دقت بیشتر در تعیین جایگاه اقتصادی افراد می‌شود. وی افزود که به‌روزرسانی‌های مستمر این سامانه می‌تواند در سیاست‌گذاری‌های رفاهی موثر باشد و عدالت اجتماعی را تقویت کند.

چرا یارانه نقدی آذرماه برای برخی افراد واریز نشد؟

طیبه حسینی در پاسخ به سوالاتی در خصوص عدم واریز یارانه به حساب برخی از سرپرستان خانوار، اظهار داشت: یارانه‌ها همانطور که اعلام شده بود، به موقع واریز شدند. اما ممکن است برخی افراد به دلیل تغییر دهک از گروه‌های یک تا سه به گروه‌های چهار تا نه، یارانه نقدی خود را دریافت نکرده باشند.

وی افزود: همچنین ممکن است برای برخی از افراد پیامک واریز ارسال نشده باشد یا تغییرات دیگری در وضعیت مالی آنها رخ داده باشد که باعث عدم واریز یارانه به حساب‌شان شده است. هر فرد باید با توجه به وضعیت خاص خود مورد بررسی قرار گیرد.

طیبه حسینی در پاسخ به سوالاتی در خصوص عدم واریز یارانه به حساب برخی از سرپرستان خانوار، اظهار داشت: یارانه‌ها همانطور که اعلام شده بود، به موقع واریز شدند. اما ممکن است برخی افراد به دلیل تغییر دهک از گروه‌های یک تا سه به گروه‌های چهار تا نه، یارانه معیشتی خود را دریافت نکرده باشند.

قطع یارانه نقدی این افراد رسما اعلام شد

دولت برای بار دیگر مکلف شد که یارانه نقدی خانواده‌های پردرآمد را حذف کند.

مریم فکری: با وجود این‌که هر ساله حذف یارانه پردرآمدها جزو برنامه‌های دولت براساس بودجه سالانه قرار می‌گیرد، اما تاکنون چنین هدفی محقق نشده است.

برای سال آینده نیز مجلس مصوب کرده که لیست یارانه‌بگیران تغییر و دولت نسبت به حذف یارانه‌ پردرآمدها اقدام کند. براساس مصوبه روز دوشنبه مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی بخش هزینه‌ای لایحه بودجه، نمایندگان دولت را مکلف کردند در سال ۱۴۰۴ یارانه نقدی خانواده‌های پردرآمد را حذف کند.

نمایندگان مجلس همچنین در جهت اجرای اهداف برنامه هفتم مبنی بر کاهش فقر مطلق دولت را مکلف کردند که از محل منابع حاصل از حذف یارانه نقدی دهک‌های هشتم، نهم و دهم، ماده ۴۵ قانون مالیات بر ارزش افزوده و بازنگری در سیاست‌های حمایتی نقدی و غیرنقدی، حداقل به میزان ۴۰ هزار میلیارد تومان بسته حمایت از معیشت محرومین و حمایت از حداقل ۴۰۰ هزار خانوار دچار فقر شدید غیرتحت پوشش نهادهای حمایتی که براساس نیازمندیابی فعال با مشارکت خیرین و سازمان‌های مردم نهاد در قالب سامانه پنجره واحد خدمات حمایت اجتماعی ایرانیان (موضوع بند ب ماده ۳۱ قانون برنامه هفتم پیشرفت) شناسایی می‌شوند و همچنین افزایش اعتبار کالابرگ برای خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی یا عضو سه دهک پایین درآمدی را از خرداد ماه سال ۱۴۰۴ اجرایی نماید.

پرداخت یارانه‌ها از چه زمانی آغاز شد

اما در حالی براساس مصوبه مجلس، دولت مکلف به حذف یارانه‌بگیران پردرآمد است که پرداخت یارانه‌های نقدی تقریبا ۱۴ سال است که در کشور جریان دارد.

پرداخت یارانه‌ها از نیمه دوم سال ۸۹ به مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان آغاز شد و هر ماه این رقم به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شد.

اما در بهار سال ۱۴۰۱ و در دولت سیزدهم با جراحی اقتصادی دولت و حذف ارز ترجیحی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی و افزایش نرخ بسیاری از کالاهای مصرفی، رقم یارانه‌های نقدی تغییر کرد؛ به طوری که به ازای هر فرد در دهک‌های اول تا سوم مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و به ازای افراد دهک‌های چهارم تا نهم ۳۰۰ هزار تومان پرداخت می‌شود.

تعداد یارانه‌بگیران اعلام شد

گزارش‌ها حاکی از آن است که در حال حاضر ماهانه ۷۸ میلیون و ۷۰۰ هزار و ۱۷۵ نفر از مجموع جمعیت بیش از ۸۵ میلیون نفری ایران مبلغ ۲۶ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان (همت) یارانه نقدی از دولت دریافت می‌کنند.

این آمار برای دهک‌های چهارم تا نهم ۵۰ میلیون و ۷۵۹ هزار نفر است. در مجموع ماهانه در ایران ۷۸ میلیون و ۷۰۰ هزار و ۱۷۵ نفر از مجموع جمعیت ۸۵ میلیون و ۹۵۶ هزار و ۷۱۹ نفر یارانه دریافت می‌کنند.

همچنین آمار خانوار دهک‌های اول تا سوم مشمول یارانه ۱۰ میلیون و ۱۳۷ هزار و ۹۰۶ خانوار بوده و این عدد برای دهک‌های چهارم تا نهم ۱۶ میلیون و ۸۵۵ هزار سرپرست است.

در مجموع ماهانه ۲۶ میلیون و ۹۹۲ هزار و ۹۰۶ سرپرست خانوار دهک‌های اول تا نهم یارانه نقدی دریافت می‌کنند.

حذف یارانه پردرآمدها چگونه اجرایی می‌شود؟

در این فضا البته شهرام دبیری، معاون پارلمانی رییس جمهور هفتا گذشته اعلام کرده بود: دولت قصد دارد یارانه‌های دهک‌های بالا را به تدریج قطع کند تا منابع بیشتری به دهک‌های پایین اختصاص یابد.

به گفته او، دولت باید اطلاعات دقیقی از وضعیت اقتصادی افراد داشته باشد تا از حذف اشتباهی افراد نیازمند جلوگیری شود. این موضوع به ویژه پس از بروز مشکلات قبلی در توزیع یارانه‌ها مورد توجه قرار گرفته است.

احمد میدری، وزیر کار هم هفته گذشته در ادامه درباره احتمال تغییر در دهک یارانه‌بگیران، گفته بود: دهک یارانه‌ها هر ساله بر اساس اطلاعات جدیدی که دریافت می‌شود، تغییر می‌کند.

البته او در اواخر آبان ماه در مورد حذف یارانه ثروتمندان، عنوان کرده بود: بر اساس قانون برنامه هفتم پیشرفت،  دولت آئین‌نامه‌ای نوشت و بررسی و تصویب کرد و هفته قبل ابلاغ کرد که بر اساس آن، بر اساس شرایط اجتماعی و خیلی تدریجی این کار انجام خواهد شد.

وی متذکر شده بود: اگر قرار باشد حذف پردرآمدها از یارانه شروع شود، ‌به اطلاع مردم می‌رسانیم، فعلا آئین نامه اجرایی آن ابلاغ شده است.

وزیر تعاون، ‌کار و رفاه اجتماعی در مورد این که چه تعداد از افراد از یارانه حذف می‌شوند، ‌تصریح کرده بود: تعداد زیادی نخواهد بود.