شناسهٔ خبر: 70373048 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

پزشکیان پیشنهادهای اقتصادی را به D۸ ارائه کرد؛

لحظه تاریخی ایران و مصر

دنیای اقتصاد : مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران که به عنوان دومین رئیس‌ دولت بعد از انقلاب به قاهره سفر کرده بود، شامگاه پنج‌شنبه پس از سفری کوتاه و فشرده به کشور بازگشت. هدف اصلی این سفر شرکت در یازدهمین نشست سران سازمان همکاری D۸ و حضور در نشست بررسی وضعیت غزه و لبنان بود. رئیس‌جمهور ایران در حاشیه این اجلاس اسلامی با روسای جمهور مصر و ترکیه و نخست‌وزیر پاکستان نیز دیدار و گفت‌وگو کرد؛ دیدارهایی که عمدتا با دو هدف تقویت روابط دوجانبه، به‌ویژه با مصر که طرفین را یک گام به بازگشایی سفارتخانه‌ها نزدیک کرده، و بررسی تحولات سوریه پس از سقوط دمشق و خروج بشار اسد ،که در روابط تهران و آنکارا به‌عنوان مهم‌ترین موضوع مطرح است، صورت گرفته است.

صاحب‌خبر -

در همین چارچوب، مسعود پزشکیان روز پنج‌شنبه به وقت محلی در یازدهمین نشست سران سازمان همکاری «دی هشت» شرکت و سخنرانی کرد. وی با بیان اینکه لازم است با تدبیر جمعی اعضا، فناوری‌های نوین، نظیر هوش مصنوعی، را به خدمت گرفته و تبعات منفی آنها را مدیریت کنیم، گفت: «پیشنهاد می‌کنم نشست سران، دستور‌العمل لازم را برای استفاده مطلوب از فناوری‌های نوین در جهت ارتقای تاب‌آوری اقتصادهای کشورهای عضو صادر کند.» رئیس‌جمهور در این نشست چندین پیشنهاد اقتصادی نیز ارائه کرد.

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به اینکه حجم تجارت بین کشورهای عضو دی هشت با چشم‌انداز ۲۰۳۰ سازمان فاصله زیادی دارد، گفت: «امیدواریم در دوره ریاست مصر بر سازمان، شاهد شتاب حجم تجارت بین اعضا باشیم. در این مسیر، تهاتر می‌تواند نقشی تعیین‌کننده در افزایش حجم تجارت بین اعضا داشته باشد.» وی ادامه داد: «از سوی دیگر فاصله‌های جغرافیایی در محیط دی هشت، گویای اهمیت توسعه و مناسبات ترانزیتی برای رونق همکاری‌های اقتصادی و تجاری است. »

رئیس‌جمهور در این نشست چندین پیشنهاد نیز ارائه و تاکید کرد: «آمادگی داریم برای حمایت جمعی از جوانان کارآفرین، اقدامات مشترک در بستر دی هشت همچون ایجاد بانک مشترک ایده و سرمایه، پارک‌های علم و فناوری مشترک، برگزاری نشست‌های علمی–فناوری، اختصاص فرصت‌های مطالعاتی، بورسیه‌های تحصیلی و تبادل استاد و دانشجو، ارائه تسهیلات کارآفرینی جوانان، سرمایه‌گذاری در بنگاه‌ها جهت حل مشکلات اشتغال جوانان و نیز برگزاری نمایشگاه‌های دستاوردهای دانش‌بنیان را با همکاری اعضا عملیاتی کنیم.» وی افزود: «حرکت به سمت چندجانبه‌گرایی و ایجاد شبکه‌های هوشمند اقتصادی و تجاری میان کشورها، روندی درست و برگرفته از خواست اکثریت کشورهاست.»

پزشکیان همچنین بر این موضوع تاکید کرد که جوانان، بی‌تردید، سرمایه‌های ارزشمندی هستند که برنامه‌ریزی جهت شکوفایی ظرفیت‌های آنها، پربازده‌ترین سرمایه‌گذاری در راستای منافع ملی و جمعی ماست. رئیس‌جمهور در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به اینکه حجم تجارت بین کشورهای عضو دی هشت با چشم‌انداز ۲۰۳۰ سازمان فاصله زیادی دارد، گفت: «امیدواریم در دوره ریاست مصر بر سازمان، شاهد شتاب حجم تجارت بین اعضا باشیم. در این مسیر، تهاتر می‌تواند نقشی تعیین‌کننده در افزایش حجم تجارت بین اعضا داشته باشد.»رئیس دولت چهارهم در ادامه برنامه‌های سفرش به قاهره، در نشست بررسی وضعیت غزه و لبنان نیز سخنرانی و پیشنهادهایی ارائه کرد. پزشکیان با اشاره به شرایط حساس، پیچیده و متزلزل غرب آسیا و تاکید بر عمق جنایات اسرائیل در منطقه، بار دیگر تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران از هر گونه توافق فلسطینی-فلسطینی که مورد رضایت ملت فلسطین و اجماع کلیه گروه‌های فلسطینی باشد، استقبال و از آن حمایت می‌کند. در نهایت وی برخی پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران در موضوع فلسطین را جهت بررسی و تصمیم‌گیری اعضا به D۸ ارائه کرد. پزشکیان در این سفر با روسای جمهور ترکیه و مصر و نخست‌وزیر پاکستان نیز دیدار کرد.

173461726028156200 copy

یک گام به جلوی تهران و قاهره

پزشکیان در دیدار با عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر، تقویت وحدت و انسجام میان کشورهای اسلامی را ضروری‌ترین نیاز امروز امت اسلامی برشمرد و تصریح کرد: «همه کشورهای اسلامی باید به میزان سهم خود برای گسترش تعامل و گفت‌وگو در جهان اسلام تلاش کرده و بر اختلافات موجود غلبه کنیم، چرا که این اختلافات است که زمینه مداخلات بیگانگان را فراهم می‌کند.»

رئیس‌جمهور مصر نیز در این دیدار با بیان اینکه منطقه با وقایعی که اخیرا در غزه، لبنان و سوریه اتفاق افتاده، دچار تهدیدات اساسی شده است، تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی در سوریه را بی‌سابقه دانست و افزود: «موضع مصر در قبال تحولات سوریه شکل‌گیری دولتی فراگیر در این کشور است.» این دومین دیدار روسای جمهور ایران و مصر پس از نشست کازان در ماه گذشته برای شرکت در نشست بریکس‌پلاس محسوب می‌شود؛ دیداری که روابط دوجانبه را بیش از گذشته محور رایزنی‌ها قرار داده است. در همین ارتباط مهدی سنایی، معاون سیاسی رئیس‌جمهور، روز پنج‌شنبه در گفت‌وگویی تاکید کرد که اراده لازم برای هر دو کشور برای ازسرگیری روابط وجود دارد و امیدواریم با اقداماتی که صورت گرفته در آینده‌ای نزدیک به سطح بازگشایی سفارتخانه‌ها برسیم.

سوریه؛ محور دیدار با اردوغان

رئیس‌‌جمهور در ادامه دیدارهایش در حاشیه اجلاس، عصر روز پنج‌شنبه در دیدار با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، با اشاره به تحولات اخیر سوریه، بر لزوم حفظ تمامیت ارضی این کشور تاکید کرد و گفت: «هرگونه تحولات در سوریه باید با حفظ تمامیت ارضی این کشور همراه باشد و کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه نیز به‌هیچ‌وجه قابل قبول نیست.» رئیس‌جمهور ترکیه نیز در این دیدار حفظ ثبات و تمامیت ارضی سوریه را برای ترکیه مهم خواند و ابراز امیدواری کرد با همکاری مشترک دو کشور هرچه زودتر ثبات و امنیت در سوریه برقرار شود. اردوغان تقویت و توسعه همکاری‌ها میان ایران و ترکیه را برای ثبات منطقه مهم و حائز اهمیت دانست و ابراز امیدواری کرد که نشست شورای‌عالی همکاری راهبردی دو کشور در سال آتی میلادی برگزار شود.