معلوم نیست چرا برخی بیدلیل اصرار به نفرتپراکنی در جامعه هواداری دارند. کسانی با عده بسیار کم، اما در نقاط حساس که اقداماتشان میتواند بیدلیل فضا را ببرد به سمت درگیری و تنش.
به گزارش روزنامه اعتماد، فقط به همین اتفاقات یک هفته گذشته اشاره میکنیم و چند رفتار خاص برای نشان دادن مشتی نمونه خروار. بازی سپاهان و پرسپولیس در ورزشگاه نقش جهان اصفهان برگزار شد. در چند سال گذشته آنقدر هواداران «مرد» حاضر در استادیوم رفتار زشتی هنگام برگزاری این بازی نشان داده بودند که کمیته انضباطی تصمیم گرفت بازی امسال در اصفهان فقط با حضور هواداران زن برگزار شود. البته که این هم خودش نوعی تفکیک جنسیتی است و ایرادات زیادی میتوان به آن وارد کرد ولی به هر حال چون کار متفاوتی بود ما از کنار آن گذشتیم. با این حال همانطور که در رسانهها دیده میشود جنجالهای این بازی کم نشد که شاید بیشتر هم شد.
اول از همه پوستری که باشگاه پرسپولیس طراحی کرد، جنجال زیادی به وجود آورد. تصویر محو آتش گرفتن سی و سه پل در پسزمینه تصویر باعث اعتراض نه فقط هواداران سپاهان که مردم اصفهان، هواداران پرسپولیس و عموم جامعه هواداری شد و این سوال را به وجود آورد که چرا؟ آتش زدن یک مکان تاریخی یا اصلا نه آتش زدن یک ساختمان معمولی در شهر تیم رقیب چه معنایی دارد؟ البته که این پوستر بلافاصله پاک شد ولی رفتار یک نفر بلافاصله موجی از درگیریهای لفظی و تقابلهای بیجا بین هواداران دو تیم را به وجود آورد. البته که اینبار نخستی نبود که افاضات مدیران رسانهای تیمها قبل از بازی دردسرساز میشد.
پیش از این خود سپاهان هنگام یکی از بازیهای تیم زنان باشگاه به عنوان مهمان در تهران پوستری طراحی کرده بود که نشان میداد برج میلاد فرو ریخته و... یا باشگاه پرسپولیس چندی پیش هنگام عزیمت به هند برای بازی در لیگ قهرمانان آسیا پستی در اینستاگرام به اشتراک گذاشت و در آن از فتوحات نادرشاه افشار در سرزمین هندوستان نوشت که باعث محرومیت و جریمه نقدی باشگاه پرسپولیس شد و هندیها را هم بسیار عصبانی کرد.
بعد از انتشار پوستر باشگاه پرسپولیس و ماجرای سوختن سی و سه پل و پس از برگزاری بازی که با برد طلاییپوشان همراه شد، یکی از بازیکنان تیم زنان سپاهان واکنشی اگزجره به ماجرا نشان داد و خطاب به پرسپولیسیها در استوری نوشت: شما که میخواستید فلان کنید در گودال مرگ نقش جهان چال شدید و چیزهایی شبیه به این!
آن پوستر و این استوری و مقدار زیادی ویدیو از درگیری هواداران و جدالهای لفظی در شبکههای اجتماعی و پیجهای هواداری فضا را به سمتی برد که انگار اتفاق خاصی رخ داده یا مثلا تقابل واضحی بین دو شهر ایران و مردمانش وجود دارد یا طرفداران تیمهای مربوط به این دو شهر به خون هم تشنهاند. عین کاری که برخی بازیکنان انجام میدهند. مثلا همین پریروز و پس از درگذشت یکی از هواداران زن پرسپولیس علیرضا بیرانوند استوری برای تسلیت منتشر و در آن لوگوی باشگاه پرسپولیس که روی لباس این هوادار تازه درگذشته وجود داشت را سانسور کرد! اقدامی مسخره که اصلا معلوم نیست به چه دلیلی باید صورت میپذیرفت! یک نفر هم نبود که به بیرو بگوید مرد حسابی تو برای فوت هوادار پرسپولیس، کسی که زندگیاش را پای هواداری از این تیم گذاشته و هنگام برگشت از تماشای بازی این تیم فوت شده استوری تسلیت میگذاری بعد لوگوی باشگاه محبوب این فرد را سانسور میکنی؟ این چه طرز تسلیت گفتن است که فقط باعث نفرتپراکنی بین هواداران پرسپولیس و تراکتور میشود؟
همانطور که میبینید رفتارهای شخصی چند نفر معدود باعث میشود فضا به سمت نفرتپراکنی حداکثری پیش برود درحالی که در واقعیت هیچ چیز قابلتوجهی وجود ندارد. هیچ تقابل مشخص و مرزبندی شدهای وجود ندارد و حتی اگر همین آدمها را از پشت تریبونها یا کامپیوترها یا گوشیهایشان بکشیم بیرون و رو در روی هم بگذاریم، میبینیم خود این افراد هم ذهنیت خاصی نسبت به تقابل و نفرتپراکنی ندارند، اما مثل خیلی از آدمهای دیگر وقتی میکروفن مقابلشان میبینند یا میخواهند استوری یا کامنت بگذارند، «جوگیر» میشوند. همین جوگیری برخی افراد باعث بسیاری درگیریهای بیدلیل میشود و این تصور غلط را به وجود میآورد که فراتر از فوتبال انگار واقعا مشکلی بین مردم برخی شهرها با هم وجود دارد.