:رییس جمهوری اسلامی ایرن در سخنانی در اجلاس دی 8 اظهار در قاهره با اشاره به این که بیش از 14 ماه است که غرب آسیا به ویژه غزه در معرض حملات رژیم اسرائیل قرار گرفته است، گفت: وظیفه شرعی، حقوقی و انسانی ماست تا با همگرایی بیشتر و اتخاذ اقدامات عملی دقیق و فوری، مانع از ادامه آسیب بیشتر عزیزانمان در مناطق بحرانزده شویم.
مسعود پزشکیان رییس جمهوری اسلامی ایران که به منظور شرکت و سخنرانی در اجلاس سران گروه دی ۸ دیروز (چهارشنبه) وارد قاهره پایتخت مصرب شده است، ظهر امروز (پنجشنبه) در سخنان خود در این نشست همچنین اظهار داشت: وظیفه ما اتخاذ تصمیمات مؤثر برای جلوگیری از زیان از طریق همکاری های مشترک است
وی گفت: باید در روابط تجاری تجدید نظر کرده و بر استفاده از جوانان تمرکز کنیم.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: ایران برای رسیدن به اهداف والای خود از هر نوع برنامه توسعه برای جوانان از جمله پروژه های جوانان و سرمایه گذاری در فعالیت های بزرگ و کوچک حمایت می کند.
وی افزود: گروه دی ۸ در تهران می تواند برای توسعه فعالیت های جوانان فعالیت کند.
یازدهمین اجلاس سران هشت کشور اسلامی در حال توسعه با نام اختصاری گروه دی ۸ امروز (پنجشنبه) در قاهره پایتخت مصر برای رویارویی با تحولات و تغییرات اقتصادی و سیاسی جهان اسلام تشکیل شد.
نشست شورای وزیران خارجه هشت کشور در حال توسعه اسلامی (شامل ایران، ترکیه، مصر، پاکستان، اندونزی، نیجریه، مالزی و بنگلادش) نیز دیروز (چهارشنبه) یک روز قبل از نشست سران این سازمان با حضور سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران تشکیل جلسه داد.
موضوع نشست این سازمان «سرمایه گذاری بر روی جوانان و حمایت از بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط: شکلدهی اقتصاد آینده» به عنوان موضوع محوری این نشست تعیین شده است.
متن کامل سخنرانی رئیس جمهور در یازدهمین نشست سران سازمان همکاری دی هشت به شرح زیر است؛
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای عبدالفتاح السیسی
رئیس جمهوری عربی مصر؛
در آغاز از میزبانی شایسته جنابعالی برای برگزاری یازدهمین نشست مهم سران دی هشت، تشکر مینمایم و مراتب خرسندی خود و هیات همراه را از حضور در کشور برادر مصر ابراز میدارم. همچنین از زحمات همکاران عزیزمان در کمیسیون دی هشت و از تلاشهای دبیرکل محترم جناب آقای امام و همکاران ایشان در دبیرخانه نیز سپاسگزاری مینمایم.
بیشک جلوههای مهمی از تاریخ تمدن بشری در سرزمین مصر و در امتداد رود بزرگ نیل به وقوع پیوسته و همچنان زیباییهای تاریخی و مسحورکننده این دیار اسلامی، شاهکاری از تلفیق تمدن باستان و فرهنگ غنی اسلامی را به تصویر کشیده است. امیدوارم در دورهی ریاست مصر بر سازمان دی- هشت، شاهد تعمیق دوستی و برادری میان اعضا و برداشتن گامهای جدی در روند افزایش همکاریهای چندجانبه برای رسیدن به چشماندازهای مد نظر در دی- هشت باشیم.
عالیجنابان؛
حضار گرامی؛
قبل از شروع بحث، در ارتباط با تحولات اخیر در منطقه غرب آسیا و تغییرات رخ داده، مایلم اشاره نمایم؛ بیش از ۱۴ ماه است که منطقه غرب آسیا و بالاخص غزه و جنوب لبنان و اینک کشور اسلامی سوریه دستخوش حملات گسترده رژیم غاصب اسرائیل قرار دارند. کشتار بیرحمانه غیرنظامیان و به خاک و خون کشیدن زنان، کودکان و افراد آسیب دیده از جنگ و ترور گسترده، ابعاد جدیدی از اهداف نامشروع آن در گسترش ناامنی را آشکار ساخته است. و اینک وظیفه شرعی، حقوقی و انسانی ماست تا با همگرایی بیشتر و اتخاذ اقدامات عملی دقیق و فوری، مانع از ادامه آسیب بیشتر عزیزانمان در مناطق بحرانزده شویم.
همکاران محترم،
جناب آقای دبیرکل،
اکنون اهمیت حفظ دوستی و ایجاد پیوندهای جدید از همکاریهای چندجانبه میان کشورهای اسلامی بر مبنای توسعه و کسب منافع جمعی بیش از هر زمان دیگری احساس میشود. حرکت به سمت چندجانبهگرایی و ایجاد شبکههای هوشمند اقتصادی و تجاری میان کشورها، روندی درست و برگرفته از خواست اکثریت کشورهاست.
موضوع نشست امروز سران بسیار هوشمندانه انتخاب شده است. جوانان، بیتردید، سرمایههای ارزشمندی هستند که برنامهریزی جهت شکوفایی ظرفیتهای آنها، پر بازدهترین سرمایهگذاری در راستای منافع ملی و جمعی ماست. با توجه به رونق روزافزون حوزههای صنعتی و ورود به عرصههای جدید فناوری، لازم است در نحوه تدوین همکاریهای پیشرو بازنگری جدی صورت پذیرد. موضوعات دانشبنیان و حرکت در مسیر توسعه، عرصهای است که جوانها در آن پرچمدار هستند و کشورهای دی هشت با بهرهمندی از توانمندیهای گسترده انسانی و زیرساختی خود، میتوانند جایگاه ممتازی را در فرآیند تلفیق صنعت و فناوری کسب نمایند.
جمهوری اسلامی ایران ضمن ابراز علاقهمندی برای تبادل تجربه و اشتراکگذاری دستاوردهای خود، از هرگونه ابتکار و پیشنهادی که به همافزایی در عرصههای اقتصادی و زمینهسازی برای ورود جوانان به برنامههای توسعه محور، حمایت خواهد کرد.
همچنین آمادگی داریم برای حمایت جمعی از جوانان کارآفرین، اقدامات مشترکی در بستر دی هشت همچون ایجاد «بانک مشترک ایده و سرمایه دی هشت»، «ایجاد خانهها و پارکهای علم و فناوری مشترک»، «برگزاری تورها و نشستهای علمی - فناوری»، «اختصاص فرصتهای آموزشی و مطالعاتی، بورسیههای تحصیلی و تبادل استاد و دانشجو»، «ارائه تسهیلات کارآفرینی برای جوانان»، «سرمایهگذاری در بنگاههای کوچک و متوسط جهت حل مشکلات اشتغال جوانان» و نیز برگزاری نمایشگاههای دستاوردها و تولیدات دانشبنیان را با همکاری اعضا عملیاتی کنیم. شبکهی انتقال فناوری دی هشت که دبیرخانه آن در پارک فنآوری پردیس در تهران قرار دارد، میتواند به پیشبرد برنامههای مشترک در حوزه جوانان کمک کند.
همکاران عزیز؛
حجم تجارت بین کشورهای عضو دی هشت با چشمانداز ۲۰۳۰ سازمان فاصله زیادی دارد. امیدواریم در دوره ریاست مصر بر سازمان، شاهد شتاب حجم تجارت بین اعضا باشیم. در این مسیر، تهاتر میتواند نقشی تعیینکننده در افزایش حجم تجارت بین اعضا داشته باشد.
از سوی دیگر فاصلههای جغرافیایی در محیط دی هشت، گویای اهمیت توسعه و مناسبات ترانزیتی برای رونق همکاریهای اقتصادی و تجاری است. در کنار اهمیت راهبردی این موضوع، نگاه اعضا باید معطوف به حوزههایی شود که در عین کمک به رشد و منافع پایدار جمعی، تابآوری بیشتری در قبال شوکهای احتمالی در آینده داشته باشیم. در این راستا لازم است با تدبیر جمعی اعضا، فناوریهای نوین نظیر هوش مصنوعی را به خدمت گرفته و تبعات منفی آنها را مدیریت نماییم. به همین جهت پیشنهاد مینمایم، نشست سران، دستور العمل لازم را برای استفاده مطلوب از فناوریهای نوین در جهت ارتقای تابآوری اقتصادهای کشورهای عضو صادر نماید.
اولین نشست «کمیته دائمی ارتباطات و فناوری اطلاعات دی هشت» به زودی به میزبانی جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود و میتوانیم با همکاری اعضا، کار بر روی این دستورالعمل را آغاز کنیم. به باور اینجانب شرکتهای دانشبنیان و فناوریهای جدید از جمله هوش مصنوعی، زمینههای مناسب و نوینی را برای همکاری جوانان کشورهای اسلامی فراهم نموده است که ضمن حفظ ارزشهای بومی و دینی گامهای بلندی در مسیر توسعه و پیشرفت کشورها و جوامع خود بردارند.
جناب آقای رئیس؛
در پایان با ابراز امیدواری برای تعمیق مناسبات درون سازمانی، مطمئن هستم در دوره جدید و با مدیریت شایستهی مصر، سازمان دی هشت در مسیر بالندگی گامهای مهمی را برخواهد داشت.
بار دیگر از میزبانی دولت و ملت محترم جمهوری عربی مصر تشکر مینمایم.
∎