به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، پیام سیدکلاته امروز در هجدهمین کنگره ملی گفتاردرمانی ایران در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال تسنیم درباره وضعیت رشته گفتاردرمانی در ایران و پوشش بیمهای خدمات گفتاردرمانی اظهار کرد: طبق آخرین آمارها، بیش از 4000 گفتاردرمانگر در کشور داریم که دارای شماره نظام پزشکی هستند. از این تعداد حدود 3000 نفر دارای مدرک کارشناسی هستند و بنابراین درمانها و آموزشهایی که در این زمینه به دانشجویان ارائه میشود باید کیفیت بالایی داشته باشد تا دچار مشکل نشویم.
وضعیت پوشش بیمهای خدمات گفتاردرمانی
وی اضافه کرد: متاسفانه پوشش بیمهای خدمات کامل نیست و بیمههای تکمیلی تا سقف مشخص و بیمه سلامت تا حدودی این خدمات را پوشش میدهند، در عین حال، پرداختی بیمهها به همکاران ما 5 تا 6 ماه نیز تاخیر دارد که باعث لغو قرارداد بسیاری از گفتاردرمانگرها با سازمانهای بیمه شده است.
افزایش اختلالات گفتاری و دلایل آن
سیدکلاته افزود: در حال حاضر شیوع اختلالات گفتار و زبان نسبت به دهههای قبل بسیار بیشتر شده که از جمله دلایل آن میتواند سن بالای ازدواج، جمعیت کمتر خانوادهها و زندگی اپارتمانی و استفاده از ابزارهای دیجیتال باشد.
دوزبانه شدن کودکان میتواند باعث اختلالات گفتاری شود؟
رئیس انجمن علمی گفتاردرمانی ایران در پاسخ به سوال دیگر تسنیم مبنی بر اینکه اصرار خانوادهها به دوزبانه شدن کودکان میتواند باعث بروز اختلالات گفتاری شود؟ بیان کرد: بسیاری خانوادهها به دنبال این هستند که کودکان خود را دو زبانه کنند این موضوع به همه توصیه نمیشود زیرا بچهها باید ابتدا از لحاظ احتمال تاخیر در گفتار موردارزیابی قرار بگیرند و استفاده از این روشهای آموزش چند زبان به کودک، میتواند امکان بروز اختلال گفتار را چندبرابر کند.
باورهای غلط درباره لکنت زبان
وی با بیان اینکه شانس درمان در مراجعه زودهنگام چندین برابر مراجعه دیرهنگام است، تصریح کرد: برخی باورهای غلط از جمله مصرف تخم کفتر، نادیده گرفتن لکنت فرد و تصور اینکه لکنت خودبخود درمان میشود و نسبت دادن مشکلات گفتاری به مسائل ژنتیکی باعث میشود زمان طلایی درمان اختلالات زبانی و گفتاری را از دست بدهیم.
رئیس هجدهمین کنگره ملی گفتاردرمانی با بیان اینکه طبق مطالعات، شیوع اختلالات گفتاری در پسربچهها چند برابر دخترهاست، تاکید کرد: هر زمان که والدین احساس کردند که کودکشان نسبت به سایر کودکان دچار مشکلات گفتاری و زبانی است، باید به گفتاردرمان مراجعه کنند.
میزان شیوع اختلالات گفتاری در ایران
محی الدین تیموری، دبیر علمی این کنگره نیز در ادامه اظهار کرد: این کنگره با هدف ارتقای سطح علمی و افزایش دانش همکاران حوزه گفتاردرمانی برگزار میشود. این کنگره با محوریت روشهای مبتنی بر شواهد در اختالالات گفتار و بلع، مداخلات زودهنگام برای اختلالات عصب رشدی در کودکان، آگاهی بخشی به جامعه و اختلالات گفتار و زبان در 29 و 30 آذرماه در حال برگزاری است.
وی در پاسخ به تسنیم مبنی بر میزان شیوع اختلالات گفتاری در کودکان گفت: یکی از اختلالات گفتاری، اختلال در تلفظ است که شیوع آن از 5 تا 12 درصد است. شیوع لکنت زبان در کودکان نیز بین 7 تا 10 درصد است. اختلالات اوتیسم نیز یکی دیگر از اختلالات است که باتوجه به تغییر سبک زندگی با آن مواجه هستیم. اختلالات طیف اوتیسم در کشورهای پیشرفته افزایش یافته و به ازای هر 50 کودک یک کودک با اختلال اوتیسم شناخته میشود.
دبیر علمی کنگره ملی گفتاردرمانی ایران ادامه داد: حوزه فعالیت گفتاردرمانی از بدو تولد است و در نوزادانی که نارس هستند، روی فعالیتهای تغذیهای و دهانی کار میشود. از حدود یکسالگی نیز انتظار داریم بچهها گفتن اولین کلمات را شروع کنند و شاخصهایی برای سنجش وضعیت گفتاری کودکان وجود دارد از جمله اینکه کودکان در یکسالگی بتوانند مفاهیم ساده و پرکاربرد دور و اطراف خود را درک و از کلماتی مانند مامان و بابا استفاده کنند. اگر کودکی درک و توجهی به اطراف خود نداشت باید والدین به آن توجه و جهت تشخیص اختلال به گفتاردرمان مراجعه کنند. به طور طبیعی در 18 ماهگی از کودکان انتظار میرود بتوانند 50 تا 100 کلمه را بگویند و عبارات دو کلمهای را بکار ببرند. در سه سالگی گفتههای سه کلمهای از کودک انتظار میرود و اگر کودک اسباببازیها و افراد اطراف خود را به خوبی درک نکند و تک کلمهای صحبت کند باید اقدامات مداخلهای انجام شود.
خطر عدم درمان لکنت زبان و اختلالات تلفظی
وی در پاسخ به این سوال که اگر اختلالات گفتاری درمان نشود چه مشکلاتی برای کودک پیش میآورد؟ تصریح کرد: این اختلالات برای بچهها در سنین بالاتر مشکلاتی به وجود میآورد، بچههایی که اختلالات تلفظی درمان نشده دارند بعدا در سنین مدرسه به مشکل برمیخورند. بسیاری از افراد مشکلات تلفظی دارند و در ارتباط با همسن و سالان خود در مهدکودک یا مدرسه دچار مشکل خواهند شد اما خانواده آن را جدی نمیگیرد.
وی با اشاره به اینکه استفاده زیاد از شبکههای اجتماعی و تلفن همراه، میتواند باعث شود تغییراتی در سبک ارتباط کودکان پیدا شود و افراد را مستعد مبتلا به اختلالات گفتاری و اوتیسم کند، ادامه داد: در ایران مطالعه منسجمی درباره میزان شیوع اوتیسم نبوده و در ایران برخی مطالعات نشان داده از هر 100 کودک یک کودک مبتلا به اوتیسم است. علتهای مختلفی عامل افزایش اوتیسم در جوامع است از جمله اینکه تشخیصهای این اختلال بیشتر و دقیقتر شده است.
در ادامه این مراسم، صادق روشندل، عضو هیئت مدیره انجمن علمی گفتاردرمانی ایران نیز گفت: شعار کنگره امسال، دکترای حرفهای گفتاردرمانی نیاز سلامت جامعه است. نیازمند بروزرسانی علمی، حرفهای بالینی و مدیریتی در این رشته هستیم و دکترای حرفهای گفتاردرمانی میتواند این ظرفیتها را در دانشآموختگان ایجاد کند.
وی افزود: در حال حاضر در سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در حال پذیرش دانشجو هستیم و الان در مرحله تصویب ضروریات دکترای حرفهای گفتاردرمانی در شورای عالی برنامهریزی پزشکی هستیم.
وی بیان کرد: از کشورهای حاشیه خلیج فارس، عراق، آذربایجان، افغانستان و پاکستان مراجعات زیادی داریم و این رشته نقش بسزایی در توریسم سلامت دارد. ایران به دلیل سابقه 55 ساله در تاسیس رشته گفتاردرمانی، در خاورمیانه پیشتاز این رشته است.
انتهای پیام/
∎