آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با نشریه فارن افرز با بیان اینکه اکنون جهان در وضعیت پیچیدهای قرار دارد گفت که ما در دوره جدیدی هستیم و رقابتی سخت برای آینده در جریان است.
به گزارش ایرنا، بلینکن در مصاحبه با این نشریه آمریکایی با اشاره به اینکه قدرتهایی مانند ایران، کره شمالی، روسیه و چین به دنبال تغییر شکل نظام بینالملل به نفع خود هستند، اظهار کرد: جهان در وضعیت پیچیدهای قرار دارد و تغییرات سریع فناوری نیز به این پیچیدگی کمک کرده است.
وزیر خارجه آمریکا همچنین با اذعان به اینکه غرب به رهبری ایالات متحده در بحث بازدارندگی در مقابل تهاجم روسیه به اوکراین شکست خورد، گفت: با این حال ما حتی اگر نتوانستیم از تهاجم روسیه جلوگیری کنیم اما تلاشهای ما تضمین کرد که اوکراین برای دفاع از خود در موقعیت بسیار بهتری قرار بگیرد و در کنار آن، توانستیم سازمان پیمان آتلانتیک شمالی را تقویت کنیم که موجب شد تا ناتو از تهاجم گستردهتر روسیه جلوگیری کند.
بلیکن در ادامه با بیان اینکه موفقیت برای اوکراین به این معناست که کشوری مستقل، قوی و یکپارچه باقی بماند، تاکید کرد: هر گونه حل و فصل درگیری در اوکراین باید شامل تضمینهایی برای تداوم امنیت اوکراین برای جلوگیری از تجاوز روسیه به این کشور در آینده باشد و در حالی که چشم انداز فوری آتش بس نامشخص است اما ما در تلاش هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که اوکراین به خوبی برای نشستن بر سر میز مذاکره از موضعی قدرتمند برخوردار باشد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین با اذعان به اینکه ما نمیتوانیم حکومت چین را تغییر دهیم، افزود: اما ما میتوانیم و باید با کشورهای دیگر همگرایی ایجاد کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که چین نخواهد توانست نظام بینالمللی را به شیوههایی که در تضاد با منافع و ارزشهای ما باشد، تغییر دهد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه حمله روسیه به اوکراین چشمهای جهانیان را به اهمیت حفظ ثبات در سراسر جزیره تایوان باز کرده است، افزود: در حال حاضر همه کشورها میدانند که وقوع هرگونه بحران احتمالی در تایوان، پیامدهای شدید اقتصادی جهانی را به همراه خواهد داشت و همه کشورهای جهان به طور فزایندهای برای جلوگیری از چنین سناریویی همسو میشوند.
بلینکن در ادامه با اشاره به سقوط دولت بشار اسد در سوریه، از دو دلیل به عنوان علل اصلی این موضوع یاد کرد و گفت: اولین دلیلی که به سقوط دولت اسد در سوریه انجامید، شکست مطلق وی در تعامل سیاسی و تلاش برای یافتن راهی به جلو بود تا به نحوی کشورش را دوباره گرد هم آورد.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه علت دوم سقوط دولت اسد در سوریه را بسیار مهمتر از علت اول دانست و مدعی شد: اما علت اصلی سقوط دولت اسد در سوریه کاهش ناگهانی حمایت روسیه و ایران از وی بود چرا که هر دو آنها به دلیل مشکلاتی که خودشان ساخته بودند و ما آن مشکلات را تشدید کردیم، گرفتار مسائل خودشان بودند.
وی ادعا کرد: روسیه به دلیل حمایت همه جانبه غرب از اوکراین در این کشور گرفتار شده است و به هیچ وجه نتوانست تمرکز خود را از اوکراین برداشته و برای حمایت از اسد بر سوریه متمرکز شود و ایران هم به دلیل تحریمها و تضعیف موقعیت اقتصادی خود نتوانست مانند گذشته از اسد حمایت کند.
بلینکن در ادامه با تاکید بر اینکه هیچ تضمینی در رابطه با آینده سوریه وجود ندارد، خاطرنشان کرد: ما بارها دیدهایم که یک گروه افراطی میتواند جای خود را به یک گروه افراطی دیگر بدهد، بنابراین این موضوع بسیار پرمخاطره است و در حال حاضر ما یک شانس داریم و مردم سوریه نیز این شانس را دارند که همه کشورهای مربوطه از جمله ایالات متحده تلاش کنند تا موضوع سوریه در جهت درست پیش برود.