شناسهٔ خبر: 70349546 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

پنجشنبه‌های مستند در مهر؛

ماجرای بهترین فوق تخصص نوزادان ایران که از «پشت کوه‌های علی زنگی» آمده است!

علیرضا باغشنی کارگردان و تهیه کننده مستند «پشت کوه های علی زنگی» از مسیر رشد و تعالی سوژه این مستند از دل مشکلات و محرومیت و لزوم توجه به ظرفیت‌های موجود سینمای مستند گفت.

صاحب‌خبر -

علیرضا باغشنی کارگردان و تهیه کننده مستند «پشت کوه‌های علی زنگی» که در بخش مسابقه نیمه بلند هجدهمین جشنواره «سینماحقیقت» حضور داشت در رابطه با موضوع این اثر به خبرنگار مهر گفت: «پشت کوه‌های زنگی» مستند پرتره حسن بسک آبادی بهترین پزشک فوق تخصصص نوزادان در ایران است که از دل زندگی روستایی به این نقطه از پیشرفت علمی رسیده است.

وی در رابطه با علت تولید این مستند عنوان کرد: این مستند پرتره را به واسطه آن که سوژه آن بهترین متخصص اطفال ایران است و برای درمان بیماران به کشور بازگشته است تولید نکردیم بلکه رسیدن به این نقطه از پیشرفت علمی از دل یک خانواده کاملاً ضعیف از منظر فرهنگ شهرنشینی و فرهنگ سواد برای ما مهم بوده است؛ رشد و رسیدن به قله پیشرفت در دل مشکلات روستا و با وجود رعیت بودن و ظلم خان و نظایر آن بسیار ارزشمند است و این موضوع من را مجاب کرد تا پرتره دکتر را بسازیم.

این مستندساز در رابطه با چالش‌های تولید این اثر عنوان کرد: برای تولید این کار به یک قصه و روایت بر اساس واقعیت نیاز داشتیم و گذشته آقای بسک آبادی برای ما مهم بود. روایت این گذشته که آرشیو بسیار محدودی در حد چند عکس از آن وجود داشت کار سختی بود. همچنین فرم اثر، و ارائه روایتی باورپذیر و مواردی از این دست بسیار چالش برانگیز بود.

ماجرای بهترین فوق تخصص نوزادان ایران که از «پشت کوه‌های علی زنگی» آمده است!

وی افزود: پس از بررسی و تأمل به فرم روایت برای بچه‌ها رسیدیم و این فرم هم کاملاً واقعی بود. آقای بسک آبادی نیز در پژوهش‌ها و گفتگوها به ما گفته بود که نگاه فرزندانش کمی متفاوت است و مقداری با نگاه نسل آقای دکتر فرق می‌کند. فرزندان دکتر عقیده متفاوتی نسبت به دکتر دارند و با وجود اشاره او به گذشته خود، آنها اطلاعات کمی از گذشته پدرشان دارند. ماجرای مهاجرات و زندگی ۷ ماهه در استرالیا و مسیر قانع کردن بچه‌ها داستانی واقعی بود که در مستند آمده است. نگران بودم شاید بچه‌ها همکاری لازم را برای ضبط مستند نداشته باشند اما در نهایت گفتند ما حرف خود را می‌زنیم و به لطف خدا گره داستان مشخص شد و روایت خوبی انجام گرفت.

این مستندساز در رابطه با نقش جشنواره مستند «سینماحقیقت» در معرفی آثار تأثیرگذار بیان کرد: جشنواره مستند حقیقت ویترینی از بهترین فیلم‌های مستند تولید شده در ایران است البته نمی‌توان با قطعیت گفت بهترین فیلم‌ها ولی فیلم‌های مهم و قابل توجهی در این جشنواره به نمایش گذاشته می‌شود و همه فیلمسازهای مستند علاقه مند به حضور در جشنواره حقیقت هستند. برگزاری جشنواره کمک می‌کند تا در محیط جشنواره با مستندسازها از سراسر کشور و هنرمندان مختلف به بحث و تبادل آرا بپردازیم و برای بهتر شدن کارها پیشنهاد دهیم و آثار را نقد و بررسی کنیم. این جشنواره ظرفیتی برای بهتر دیده شدن آثار و معرفی شدن فیلمسازان به سایر مجامع مرتبط است.

ماجرای بهترین فوق تخصص نوزادان ایران که از «پشت کوه‌های علی زنگی» آمده است!

باغشنی در پایان با اشاره به این که ۸۰ درصد یک فیلم مستند پخش درست و مناسب آن است، گفت: در فضای مستند به نظرم ۲۰ درصد تولید مستند و ۸۰ درصد پخش مستند است و خیلی مهم است فیلم‌های تولید شده به خوبی دیده شوند. از این رو صرف اکران فیلم در جشنواره کمک کننده نیست چرا که در بازه جشنواره یک اثر در نهایت ۲ مرتبه برای ۲۰۰ مخاطب به نمایش گذاشته می‌شود پس بهتر است مستند در فضاهای مختلف برای مخاطب پخش شود. مستند ما برای دانش آموزان مناطق محروم مناسب است که امیدوارم این اتفاق بیفتد. پخش آثار خیلی مهم‌تر از تولید است.

مستند «پشت کوه‌های علی زنگی» به تهیه‌کنندگی و کارگردانی علیرضا باغشنی، با محوریت زندگی حسن بسک آبادی ساخته شده است؛ این مستند روایتگر بخشی از زندگی این متخصص اطفال است که بعد از سال‌ها زندگی در استرالیا برای خدمت به مردم به میهنش باز می‌گردد. وی پس از بازگشت به ایران با فرزندان خود که تمایل به زندگی در خارج از ایران دارند دچار چالش‌های جدی می‌شود.

سایر عوامل این مستند عبارتند از تدوین: احمد معین الدین، صداگذار: علیرضا باغشنی، اصلاح رنگ: علی اصغر نوروزی، ناظر کیفیک سجاد انتظاری‌.