وی با اشاره به افزایش تولید اورانیوم غنی شده در ایران، افزود: « ایران در حال حاضر قابلیتهای بسیار بیشتری دارد و اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد و نزدیک به ۹۰ درصد و تا سطح نظامی غنی میکند و به سرعت به سمت یک کشور دارنده سلاح هستهای حرکت میکند. برجام دیگر موضوعیت ندارد و تفاهم جدیدی برای در نظر گرفتن واقعیات برنامه هستهای ایران، نیاز است».
گروسی، مهره بازی غرب
بر همین اساس کشورهای فرانسه، انگلیس و آلمان نیز شامگاه سهشنبه و در بیانیهای مشترک بار دیگر مدعی شدند افزایش ذخیره اورانیوم با خلوص بالای ایران به «سطحی بیسابقه، توجیه معتبر غیرنظامی ندارد». در این بیانیه که پیش از نشست دورهای شورای امنیت منتشر شد، سه کشور اروپایی عضو برجام از ایران خواستند از تشدید اقدامات هستهای خود بازگردد. در این بیانیه آمده است: «ذخیره اورانیوم غنیشده با خلوص بالای ایران به سطوح بیسابقهای رسیده و بار دیگر این افزایش توجیه معتبر غیرنظامی ندارد. این به ایران توانایی سریع تولید مواد شکافتپذیر برای ساخت چند سلاح هستهای را میدهد».
حالا در آستانه فرارسیدن اکتبر ۲۰۲۵ ، فرایند«اسنپ بک» یا همان« مکانیسم ماشه»، تهدید نسبتاً جدیدی است که غرب با طرح آن در صدد فشار به کشورمان برآمده. تروئیکای اروپایی تهدید کرده اگر ایران به تعهدات خود در برجام پایبند نباشد از مکانیسم ماشه استفاده خواهد کرد. رابرت وود، سفیر و معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام افزود:«ایران همچنان به درگیری و بیثباتی در خاورمیانه و سایر بخشهای جهان دامن میزند و فعالیتهای هستهای آن همچنان نگرانکننده است».
نگاه یکطرفه آژانس
اما محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی صبح دیروز در واکنش به این اظهارات رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی تأکید کرد: آژانس باید بیطرفی خود را حفظ کند و رفتار حرفهای داشته باشد. وی با بیان اینکه الان موعد بررسی قطعنامه ۲۲۳۱ در سازمان ملل است که هر ۶ ماه برگزار می شود، بیان کرد: این قطعنامه دو فراز دارد که شامل پذیرش محدودیتهایی توسط ایران برای اعتمادسازی در ازای لغو تحریمها و انجام تعهدات طرف مقابل است. همچنین امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد، بامداد گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص ایران (توافق موسوم به برجام) اظهار کرد: ایران اعلام میکند اقداماتی که انجام داده طبق برجام بوده است. این گونه اتهامات به ایران تفسیر اشتباه از برجام است. وی با بیان اینکه برنامه هستهای ایران صرفاً صلحآمیز بوده است، ادامه داد: ایران همواره در تعهدات خود به ان پی تی جدی بوده و همواره به همکاری با آژانس انرژی اتمی متعهد است. تروئیکای اروپایی و آمریکایی به دنبال سیاسی بازی هستند. نماینده جمهوری اسلامی در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص ایران یادآور شد: درخواستهای غیرواقعگرایانه آمریکاییها و اروپاییها سبب شد احیای برجام با شکست مواجه شود. پس از خروج یکجانبه آمریکا، ایران در گفتوگوهای وین با حسننیت شرکت کرد. ایروانی تصریح کرد: ایران هرگونه ارتباط میان برجام با مسائل منطقهای را رد میکند و ارسال سلاح به روسیه از طرف ایران یک تهمت غیرقابل قبول است. نماینده روسیه هم در سازمان ملل در نشست شورای امنیت اظهار کرد: «شرایط کنونی در پی تصمیم غیرمنطقی و سیاست غلط آمریکا و اعضای اروپایی برجام شکل گرفته است. تهدیدات اروپا و غرب برای استفاده از مکانیسم ماشه، محکوم به شکست خواهد بود». سفیر و نماینده چین در سازمان ملل نیز در این جلسه تأکید کرد: «ایالات متحده آمریکا نباید دوباره به سیاست فشار حداکثری روی آورد. مکانیسم ماشه «اسنپ بک» شورای امنیت نباید توسط چندین کشور محدود بهعنوان تهدید یا باج گیری استفاده شود. چنین تهدیدی سازنده نیست». حالا باید منتظر بود و دید شرایط به سمت احیای برجام پیش میرود و یا اینکه طرف غربی قرار است با ادامه اتهامزنی تحولات منطقه و پیشرفتهای نظامی ما را نیز به این پرونده پیوند بزند. اتفاقات جدید منطقه، دیپلماسی فعال و تحرکات نظامی کشورمان سه اصل تعیین کننده در این شرایط هستند.
خبرنگار: کمالیزاده