شناسهٔ خبر: 70342577 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

گرمای دورهمی ها، فرصتی برای یخ زدایی روابط خانوادگی و عاطفی

حوزه/ کارشناس مسائل تربیتی و خانواده، به تأثیرات مثبت دورهمی‌های خانوادگی و صله رحم در تقویت روابط اجتماعی و بهبود وضعیت زندگی خانوادگی اشاره کرد و بر اهمیت تکیه بر سنت‌های قدیمی مانند برگزاری شب‌های یلدا برای تلطیف فضای خانوادگی و کاهش مشکلات اجتماعی تأکید کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، در دل سرمای زمستان، شبی فرا می‌رسد که با گرمای محبت و صمیمیت خانواده‌ها، تاریکی بلندترین شب سال را روشن می‌کند؛ شب یلدا، این جشن باستانی ایرانیان، یادآور پیوندهای عمیق خانوادگی و حفظ سنت‌هایی است که از قلب تاریخ به امروز منتقل شده‌اند. امسال، این آیین کهن با میلاد حضرت زهرا (س) و روز مادر و زن توأم شده، فرصتی است تا زیبایی معنویت و سنت‌های قومی با هم آمیخته شده و فضای خانه‌های ایرانی را گرم‌تر کند.

یلدا که در فرهنگ ایرانی نماد امید و نو شدن است، بهانه‌ای است برای دور هم جمع شدن خانواده‌ها؛ شب طولانی که با خواندن اشعار حافظ، گفت‌وگوهای شیرین، و خوردنی‌های دلپذیر به یادماندنی‌تر می‌شود. این شب فرصتی است تا با وجود پیشرفت‌های تکنولوژیکی و دگرگونی‌های زندگی مدرن، بار دیگر بر اهمیت ارتباطات انسانی و ارزش‌های اصیل خانوادگی تاکید کنیم.

صله رحم ودورهمی ها،اصل سفره شب یلدا است

حجت الاسلام مهدی گرجی کارشناس مسائل تربیتی و خانواده در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در اصفهان بیان کرد: ورود به دنیای مدرن و پیشرفت‌های شگرف در زمینه‌های تکنولوژی، زندگی ما دستخوش تغییرات زیادی شده است، در این مسیر، گسترش دستگاه‌های دیجیتال و الکترونیک، زندگی انسان‌ها را آسان‌تر کرده و دسترسی به اطلاعات را سریع‌تر کرده است.

وی افزود: اما این تحولات در کنار مزایای خود، به شکلی ناخودآگاه باعث افزایش فاصله‌های اجتماعی و کاهش تعاملات انسانی شده است، به عبارت دیگر، در حالی که ابزارهای جدید موجب تسهیل ارتباطات دیجیتال می‌شوند، اما در دنیای واقعی، افراد بیشتر از گذشته درگیر مشغله‌ها و فضای مجازی شده‌اند و این موضوع باعث کاهش کیفیت روابط خانوادگی و اجتماعی شده است که به‌طور غیرمستقیم بر کیفیت زندگی خانوادگی و تربیت نسل جدید تأثیرات منفی گذاشته است.

کارشناس مسائل تربیتی و خانواده خاطرنشان کرد: دستگاه‌های دیجیتال و فضای مجازی که با هدف تسهیل ارتباطات در دنیای امروز وارد زندگی بشر شده‌اند، در برخی موارد باعث ایجاد فاصله میان اعضای خانواده‌ها شده‌اند؛ این تغییرات، هرچند که موجب سرعت‌بخشی به کارها و تسهیل برخی امور شده است، اما در زندگی خانوادگی اثرات منفی داشته و برخی از ارزش‌ها و روابط انسانی که در گذشته به‌صورت حضوری و واقعی برقرار می‌شدند، به مرور از بین رفته‌اند؛ آمار رو به رشد مشکلات خانوادگی، طلاق و کاهش صمیمیت در خانواده‌ها نشانه‌ای از این تغییرات است.

حجت‌الاسلام والمسلمین گرجی یادآور شد: در این شرایط، تکیه بر سنت‌های قدیمی همچون صله ارحام و برگزاری دورهمی‌های خانوادگی به‌عنوان یک راه‌حل اساسی برای ترمیم این شکاف‌ها مطرح می‌شود، این دورهمی‌ها نه تنها موجب تقویت روابط خانوادگی و کاهش کدورت‌ها می‌شود، بلکه نقش ویژه‌ای در تلطیف فضای خانواده و بازسازی اعتماد میان اعضای آن دارد. گردهمایی‌های خانوادگی فرصتی است برای ایجاد لحظاتی شاد و دلنشین که افراد می‌توانند در آن، احساسات خود را به اشتراک بگذارند، از وجود یکدیگر لذت ببرند و با بهبود روابط عاطفی، فضای گرم‌تری را در خانه‌هایشان ایجاد کنند.

وی تصریح کرد: دورهمی‌های خانوادگی و صله ارحام می‌توانند نقش ویژه‌ای در تربیت کودکان ایفا کنند، نسل‌های جدید که بیشتر در فضای دیجیتال پرورش می‌یابند، به‌طور طبیعی از مهارت‌های ارتباطی واقعی و انسانی فاصله گرفته‌اند؛ این دورهمی‌ها می‌توانند به‌عنوان یک پل ارتباطی میان دنیای دیجیتال و دنیای واقعی عمل کرده و به نسل جدید آموخته‌های اخلاقی و انسانی را منتقل کنند پس در واقع، صله ارحام می‌تواند به‌عنوان یک رسانه فرهنگی، محبت و صمیمیت را در خانواده‌ها و جامعه گسترش دهد.

گرمای دورهمی ها، فرصتی برای یخ زدایی روابط خانوادگی و عاطفی


تأثیرات مثبت دورهمی‌ها

کارشناس مسایل تربیتی و خانواده به روایات در رابطه با سفارش به صله ارحام اشاره کرد و گفت: در این روایات داریم که صله رحم باعث آبادانی شهرها و طولانی شدن عمرها و مایه برکت در زندگی خواهد بود.

وی گفت: دورهمی‌های خانوادگی نقش بسزایی در تقویت صمیمیت و محبت میان اعضای خانواده دارند؛ این نشست‌ها می‌توانند کدورت‌ها و اختلافات گذشته را برطرف کرده و روابط افراد را بهبود بخشند و در این دورهمی‌ها، نه تنها اعضای خانواده از حضور یکدیگر لذت می‌برند، بلکه بچه‌ها از بودن در کنار بزرگترها بهره‌مند می‌شوند. حضور در کنار بزرگترها و تبادل احساسات و تجربیات می‌تواند به تربیت و رشد اخلاقی نسل‌های جدید کمک کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین گرجی خاطرنشان کرد: از دلایل عمر طولانی در گذشته‌ها نیز به این برمی‌گردد که خانواده‌ها در کنار یکدیگر می‌زیستند و همگی دور یک سفره می‌نشستند؛ در این فضا، بزرگترها به فرزندان و حتی نوه‌های خود توجه می‌کردند، دلجویی می‌کردند و با سرکشی به احوال یکدیگر، روابط خانوادگی خود را تقویت می‌نمودند، این تعاملات انسانی، نه تنها برای سلامت روحی افراد مفید بود بلکه به حفظ پیوندهای خانوادگی و اجتماعی کمک شایانی می‌کرد.

فرهنگ دورهمی و صله رحم در دنیای دیجیتال

کارشناس مسائل تربیتی به این نکته تاکید کرد: فرهنگ دورهمی و صله رحم نه تنها با پیشرفت‌های دیجیتال و تکنولوژیکی در تعارض نیست، بلکه می‌تواند در کنار آن‌ها قرار گیرد مثلا فردی می‌تواند همزمان با استفاده از تکنولوژی‌های مدرن، از جمله سوار شدن بر اتومبیل‌های پیشرفته، زندگی سریع و پرنشاط و استفاده از ابزارهای علمی و دیجیتال، همچنان به ارزش‌های اخلاقی و انسانی مانند تواضع، گذشت، سخاوت، محبت و برادری پایبند باشد.

وی تصریح کرد: این ارزش‌ها می‌توانند در کنار پیشرفت‌های علمی و دیجیتال، جامعه‌ای بافرهنگ و اخلاق ایجاد کنند که در آن علم و ادب به یکدیگر پیوند خورده‌اند و افراد همزمان با بهره‌گیری از امکانات روز، روابط انسانی خود را نیز تقویت می‌کنند؛ صله رحم و دورهمی‌های خانوادگی می‌توانند به عنوان یک نیروی تقویتی برای این ارزش‌ها عمل کنند، چرا که آن‌ها بستری برای انتقال آموزه‌های اخلاقی از نسلی به نسل دیگر فراهم می‌آورند.

حمایت معنوی و عاطفی

حجت‌الاسلام والمسلمین گرجی اظهار داشت: افراد متدین و متمکن می‌توانند در شب یلدا از طریق دیدار با خانواده‌های نیازمند، از آن‌ها دلجویی کنند و احساس تنهایی را از آن‌ها دور سازند.

وی افزود: بسیاری از خانواده‌ها به‌ویژه در این زمان‌ها از نظر مالی با مشکلاتی مواجه هستند که تهیه سبدهای غذایی و توزیع آن‌ها در میان نیازمندان می‌تواند کمک بزرگی باشد.

کارشناس مسائل تربیتی عنوان کرد: «پمپاژ عشق و صمیمیت در جامعه» یکی از ارزشمندترین اقدامات است. این می‌تواند از طریق توجه به یکدیگر، گوش دادن به نیازها و احساسات افراد، و ترویج رفتارهای مهربانانه در میان خانواده‌ها و همسایگان باشد.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد: امیدوارم که تقارن این روز با روز ولادت حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام و روز بزرگداشت مقام زن و مادر منشا نزول برکات الهی و بارش های آسمانی باشد.