شناسهٔ خبر: 70332731 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

برنامه دولت برای حل بحران ناترازی گاز | قطعی گاز خانگی در راه است؟

معاون وزیر نفت با دعوت از مردم برای پیوستن مردم به پویش «۲ درجه کمتر» اعلام کرد: با تلاش‌های انجام شده و با وجود مصرف ۷۹ درصد گاز تولیدی در بخش خانگی تاکنون قطعی نداشته‌ایم.

صاحب‌خبر -

معاون وزیر نفت با دعوت از مردم برای پیوستن مردم به پویش «۲ درجه کمتر» اعلام کرد: با تلاش‌های انجام شده و با وجود مصرف ۷۹ درصد گاز تولیدی در بخش خانگی تاکنون قطعی نداشته‌ایم.

به گزارش ایرنا از شرکت ملی گاز ایران، سعید توکلی روز چهارشنبه درباره دلیل ناترازی در بخش انرژی که موجب تعطیلی نیمی از کشور شده است، گفت: تعطیلی برخی شهرها به دلیل کمبود گاز نبوده بلکه عوامل دیگری مانند آلودگی هوا یا شرایط جوی در هر استان تأثیرگذار است و برای مثال، در استان تهران، آلودگی هوا سبب کاهش فعالیت‌ها می‌شود.

وی با بیان اینکه مصرف گاز طبیعی در فصل زمستان به طور قابل توجهی افزایش می یابد، اظهار داشت: روز گذشته ۸۵۸ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری تزریق شد که نزدیک به ۶۷۱ میلیون مترمکعب در بخش خانگی مصرف شد.

توکلی با یادآوری اینکه این افزایش مصرف، ناشی از کاهش دما و نیاز به گرمایش است، افزود: روز گذشته حدود ۱۱۰ میلیون مترمکعب به نیروگاهها تحویل داده شد که بی نظیر بوده است.

وی راه حل مشکل ناترازی را مدیریت مصرف و سوخت معادل در نیروگاه‌ها دانست و افزود: در بخش خانگی هم اگر مردم بتوانند دمای خانه‌های خود را ۲ درجه سانتیگراد کاهش دهند، کمک شایانی به کاهش مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌ها کند.

معاون وزیر نفت ادامه داد: بخشی از این ناترازی با اعمال محدودیت‌ها مدیریت می‌شود و بخشی از آن، با سوخت معادل؛ مثلاً در صنعت برق یا در نیروگاه‌ها با سوخت معادل این مسئله حل می‌شود؛ به همین دلیل هم اگر مردم به پویش «۲ درجه کمتر» بپیوندند، مقدار مصرف سوخت مایع نیروگاه‌ها پایین می‌آید و منجر به افزایش آلودگی نمی‌شود.

توکلی گفت: حدود ۷۹ درصد از گاز تولیدی در بخش خانگی و تجاری مصرف می‌شود. بنابراین، اگر مردم در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنند، می‌توانیم از بروز بحران‌های بیشتر جلوگیری کنیم.

وی با بیان اینکه نزدیک به ۷۹ درصد مصرف در بخش خانگی بوده است، افزود: با صرفه جویی مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری و تنظیم دمای خانه بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد که در تمام نقاط دنیا به عنوان دمای مناسب شناخته می‌شود، می توان به مدیریت مصرف کمک کرد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: همچنین، پوشیدن لباس‌های گرم‌تر و تنظیم دمای آبگرمکن‌ها و پکیج‌ها بین ۵۵ تا ۶۰ درجه سانتیگراد نیز می‌تواند مؤثر باشد؛ از دیگر راهکارها می‌توان به پوشاندن دریچه‌های کولر، استفاده از درزگیرها و بهره‌گیری مناسب‌تر از شوفاژها اشاره کرد.

معاون وزیر نفت با رد برخی شایعات در فضای مجازی درباره صادرات گاز اظهار داشت:‌ ما حداقل‌هایی را برای صادرات گاز تعیین کرده‌ایم که به دلیل تعهدات بلندمدت و هزینه‌های بالای آن، امکان قطع صادرات وجود ندارد.

توکلی گفت: کشور ما از لحاظ منابع و مخازن گازی در موقعیت مناسبی قرار دارد و یکی از مهم‌ترین مباحث در تجارت گاز، صادرات است. اما واقعیت این است که وقتی مصرف‌کننده داخلی، گاز را به صورت خام‌سوزی مصرف می‌کند، با افزایش مصرف، گاز کمتری برای صادرات در دسترس خواهد بود.

وی شدت مصرف انرژی در ایران را ۳.۳ برابر میانگین جهانی دانست و گفت: مقدار گازی که در کشور مصرف می شود معادل مقدار تولید چین است؛ با توجه به اینکه ۷۲ درصد سبد انرژی کشور به گاز اختصاص دارد، هرگونه ناترازی، در شبکه تأثیر منفی خواهد داشت.

معاون وزیر نفت افزود: برای رفع ناترازی، دو راهبرد کلیدی داریم؛ مدیریت مصرف و استفاده بهینه از انرژی. استفاده از استانداردهای درست و فرهنگ‌سازی در زمینه مصرف انرژی بسیار حائز اهمیت است. همچنین، باید توجه داشته باشیم که اسراف انرژی به نفع هیچ‌کس نیست و نسل‌های آینده را متضرر می‌کند.

توکلی ادامه داد: با کاهش دما، مقدار مصرف گاز افزایش می‌یابد؛ به‌طوری‌که هر یک درجه کاهش دما معادل ۲۵ میلیون مترمکعب افزایش مصرف است. بنابراین، همکاری بین دولت و مردم برای مدیریت درست مصرف انرژی ضروری است.

وی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون، با تلاش‌های انجام شده، قطعی گاز در بخش خانگی نداشته‌ایم و امیدواریم بتوانیم این روند را ادامه دهیم.

مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت:بر این باورم که برای حل بحران ناترازی گاز در ایران، نیازمند برنامه‌ای جامع هستیم که بر بهینه‌سازی مصرف و سرمایه‌گذاری در افزایش تولید متمرکز شود.

توکلی افزود:این اقدام ها شامل اصلاح قیمت انرژی و افزایش بهره‌وری زیرساخت‌هاست تا بتوانیم تأمین پایدار گاز را برای فصول سرد سال تضمین کنیم./ ایرنا

اطلاع رسانی از نحوه قطعی گاز در تهران

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران با اعلام اینکه گاز هیچ خانه‌ای در تهران قطع نمی‌شود، گفت: تنها اگر کار به ناپایداری در شبکه صنایع برسد، باید مصرف گاز در این بخش کاهش پیدا کند.                

حشمت‌الله عسگری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران با تأکید بر اینکه مشکلی در تأمین گاز خانگی در استان تهران نداریم و گاز هیچ خانه‌ای قطع نمی‌شود، اظهار می‌کند: امکان تأمین پایدار وجود ندارد و اگر کار به ناپایداری در شبکه صنایع برسد، باید مصرف گاز در این بخش کاهش پیدا کند. 

به گزارش ایسنا؛ مشکلی بابت مصرف‌کنندگان خورد صنایع هم نداریم و فقط مصرف‌کنندگان بالای دو مگاوات باید با مدیریت خودشان، کاهش ۵۰ درصدی در مصرف گاز را داشته باشند.

وی با اشاره به تأمین زیرساخت پایدار در استان تهران، می‌گوید: متأسفانه تهران در حوزه انرژی خورشیدی در کشور از همه استان‌ها عقب تر است. کل انرژی خورشیدی تولیدی در تهران ۳۴ مگاوات است، در حالی که با یک برنامه سه ماهه می‌توان انرژی خورشیدی استان را به ۵۰۰ مگاوات رساند. باتوجه به مشکلاتی که در حوزه گاز و برق داریم در حال برنامه ریزی هستیم که تا پایان امسال، میزان انرژی خورشیدی را به ۵۰۰ مگاوات برسانیم و برنامه داریم تا مهر ماه سال آینده به ۱۵۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی برسیم.

در استان تهران در زمان پیک مصرف حدود ۳۰۰۰ مگاوات کسری انرژی داریم

عسگری می‌افزاید: در استان تهران در زمان پیک حدود ۳۰۰۰ مگاوات کسری انرژی وجود دارد؛ اما می‌توان ظرف سه سال همه این ۳۰۰۰ مگاوات را با انرژی خورشیدی تأمین کرد. البته سرمایه گذاری لازم در این سال‌ها صورت نگرفته و متأسفانه برخی کج سلیقگی‌ها و سیاسی‌گری‌ها هم در حوزه انرژی صورت گرفته است.

ذخیره‌سازی سوخت ظرف یک ماه انجام نمی‌شود

به گفته معاون استاندار تهران، ذخیره‌سازی سوخت ظرف یک ماه انجام نمی‌شود و باید در شش ماه گذشته این کار اتفاق می‌افتاد. با این حال همه ادارات و واحدهای تولیدی را مکلف می‌کنیم که با استفاده از انرژی خورشیدی، انرژی خودشان را تأمین کنند؛ البته از نظر مالی کمک خواهیم کرد و شهرک‌های تجاری هم خود تأمین کننده هستند و باید خودشان از طریق انرژی خورشیدی برقشان را تأمین کنند.