شناسهٔ خبر: 70329526 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

صدرالحسینی: نمی‌توانیم بدون شناخت ارتش سوریه به آن انگ خیانت بزنیم/ برنامه‌ریزی دقیق، پیچیده و توسل به جنگ ترکیبی در سوریه انجام گرفت/ گردان‌های یزید و معاویه تبدیل به ارتش کلاسیک شده است

کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا گفت: تمام مراکز اقتصادی سوریه در اختیار آمریکایی‌ها و جریان‌های مخالف بود.

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نیوز، سید رضا صدرالحسینی کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا ظهر امروز (سه‌شنبه، ۲۷ آذرماه) در نشست تحلیل آخرین تحولات سوریه که در خبرگزاری فارس برگزار شد، گفت: اعتقاد دارم باید از این مرحله سوریه عبور کنیم و به آینده سوریه و تاثیراتی که می‌تواند در حوزه‌های مقاومت و منطقه داشته باشد، بپردازیم.

وی افزود: باید نکاتی را مورد توجه قرار دهیم که امروز نظام سلطه بر اساس طرح و برنامه‌ای که آمریکایی‌ها بر اساس نیات شوم رژیم صهیونیستی برای این منطقه طراحی کرده بودند را مورد بررسی قرار دهیم. در این راستا، حتماً در حوزه رسانه اقداماتی که احتمالاً مجموعه نظام سلطه برای این منطقه پیش بینی کرده را احصا کنیم و در برابر آن برنامه‌ها و طراحی‌های دقیق داشته باشیم.

کارشناس مسائل غرب آسیا با طرح این پرسش که چرا سوریه سقوط کرد، تاکید کرد: اگر به ابعاد مختلف این سوال توجه شود شاید بخش قابل توجهی از سوالات و ابهامات احتمالی هم کاملاً پاسخ داده شود.
 
*مقابله سوریه و مستشاران نظامی با داعش خدمت به جهان عربی و اسلامی بود
صدرالحسینی با بیان اینکه بدون در نظر گرفتن اولویت‌های این مجموعه هفت‌گانه که از چرایی سقوط سوریه استخراج کرده‌ام تصریح کرد: البته ممکن است در این جلسه یا جلسات کارشناسی دیگر بتوانیم برای این اولویت‌بندی کنیم یا این ۷ مورد را به ۸ یا ۹ مورد افزایش دهیم و یا اینکه با ادغام به تعداد کمتری برسیم.

وی افزود: یکی از نکات موضوع فشارهای بیرونی سوریه و متاسفانه عدم حمایت کشورهای عربی بود. ما با یک اتفاق در فاصله سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ در فضای سیاسی، اجتماعی، رسانه‌ای و جغرافیایی سوریه روبرو هستیم.

کارشناس مسائل غرب آسیا تاکید کرد: در جریان این سال‌ها، داعش با داعیه تشکیل حکومت اسلامی با نگاه سلفی و تکفیری فعالیت خود را آغاز و ادامه داد. البته ما با مجموعه سلفی‌ها مشکلی نداریم بلکه مشکل ما با بخش تکفیری آن است.

وی ادامه داد: داعش با داعیه حکومت سلفی تکفیری نه فقط در سوریه و عراق بلکه در همه سرزمین‌های اسلامی ـ عربی که در غرب آسیا بودند. البته در مانیفست‌های آن‌ها مسئله کشورهای آفریقایی نیز بود که ما به بخش کشورهای عربی می‌پردازیم.
 
* سوریه با کمک مستشاران از تشکیل حکومت داعش جلوگیری کرد
صدرالحسینی با اشاره به مقابله محور مقاومت با تروریست‌های تکفیری اظهار کرد: یک اتفاق بزرگ رخ داد که سوریه با کمک مستشاران از تشکیل حکومت داعش جلوگیری کرد. این اقدام فقط خدمت به سوریه و حکومت بشار اسد نبود بلکه انجام آن، خدمت به جهان عرب و اسلام بود چون اجازه ندادند یک کشور یکپارچه تجزیه شود و در مرحله بعد به یک حاکمیت ضد عربی و اسلامی آنچه که امروز در منطقه هست تبدیل شود.

وی افزود: متاسفانه در مرحله اول کشورهای عربی و اسلامی همکاری نکردند که تا این مرحله قابل پذیرش است اما در مرحله بعد یعنی ساختن کشوری که در مقابل دشمن عمومی این منطقه ایستادگی کرد و با سرفرازی توانست پیروز شود و پرچم حاکمیت و حکومت داعش را تخریب کند آیا نباید در سازندگی این کشور کمک کرد.

کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: متاسفانه اینجا که اشاره می‌کنیم به نقش کشورهای عربی به این دلیل بود که در مقابل آنچه نظام سلطه ادعا می‌کرد که دولت آقای اسد یک دولت استبدادی است، کشورهای عربی نایستادند و بگویند بدون توجه به این مطلب به سوریه کمک شود. یعنی غیرت عربی آن‌ها در اینجا خفته شد.

وی ادامه داد: طی سال‌های اخیر نیز او را به میز اتحادیه عرب برگرداندند اما هیچ اتفاق واقعی در صحنه ساخت و ساز و حل کوچک‌ترین بخشی از بخش‌هایی که در مقابله سوریه با داعش انجام داد، مشاهده نمی‌شود.

بنابر گفته صدرالحسینی،‌ اولین علت ذیل تحریم‌های سزار و موضوع عدم حمایت کشورهای عربی از یک کشور عربی که ۵۳ سال و بیش از ۵۰ سال در مقابل رژیم صهیونیستی و تجاوزگری او ایستاده بود، هیچ کاری انجام ندادند.
 
* نمی‌توانیم بدون شناخت ارتش سوریه به آن انگ خیانت بزنیم
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به تحولات سوریه و وضعیت نیروهای مسلح این کشور خاطرنشان کرد: در مرحله اول اقدامات سوریه، وقتی که مجموعه تروریست‌ها با پرچم داعش که البته بیش از چند ۱۰ گروه و جریان بودند همه نظامیانی که علاقمند نبودند در رکاب حاکمیت بایستند خارج شدند و یک ارتش آزاد تشکیل دادند و به زیر پرچم ترکیه رفتند.

وی افزود: در مرحله بعد تعدادی از افراد باقی ماندند که به تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه احترام می‌گذاشتند و ۱۳ سال درگیر بودند. جالب است که بدانید فرزندان کسانی که برخی در ادلب، ارتش آزاد آواره و فراری از سوریه رفته بودند به سربازی فراخوانده شدند. یعنی عقبه خانوادگی آن‌ها تروریست، معارض یا مخالف بود.

صدرالحسینی گفت: وضعیت از این سه شکل خارج نبود به نظر شما آیا این افراد حاضر به نبرد هستند، در کنار یک ارتش خسته که ۱۳ سال در حال مداومت برای مقابله با تروریست‌ها در نقاط مختلف کشور است.

وی ادامه داد: باید تاکید کنم که ما نمی‌توانیم بدون شناخت از ساختار و شرایط ارتش سوریه به آن انگ خیانت به سوریه بزنیم. از طرفی هم، این ارتش خسته و بی‌انگیزه، هیچ‌گونه ایدئولوژی برای چرایی و علت جنگ نداشت.
 
* ارتش سوریه در مقابل هجوم به سرزمین اصلی شهید و کشته داد
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: نکته سوم که باید توجه کنیم این است که حمایت گسترده آموزشی، تکنولوژی، اطلاعاتی، سایبری، رسانه‌ای و... که دولت‌های بیگانه به ویژه اوکراین و ترکیه برای مسلحین تروریست یعنی تحریر الشام و دیگران فراهم می‌کند.

وی افزود: تعدادی از عکس‌هایی که از نیروهای وارد شده به سرزمین اصلی سوریه مشاهده می‌کنیم هیچ تفاوتی در لباس ظاهری و امکانات آن‌ها با ارتش آمریکا وجود ندارد. شما این تصویر را با تصویر داعش در سال‌های گذشته مقایسه کنید. یعنی در دوره داعش یک فرد با لباس معمولی و محلی خود به میدان آمده بود اما در این دوره معلوم بود که تجهیز شده و آموزش دیده بود امکانات مختلفی در اختیار او قرار گرفته بود.

صدرالحسینی گفت: شما در عملیات داعش علیه حاکمیت سوریه چیزی را به نام پهپاد به طور عموم مشاهده نمی‌کردید. البته در اواخر کار امکانات این چنینی در اختیار او قرار گرفته بود. به نحوی که در این دوره از ابتدا تا انتها این پهپادهای انتحاری بودند که به این مجموعه وارد شده به سرزمین اصلی سوریه کمک کردند.
 
* برنامه‌ریزی دقیق، پیچیده و توسل به جنگ ترکیبی در سوریه انجام گرفت
وی ادامه داد: اینجا باید یک نکته را عرض کنم که به مسئله قبلی مربوط می‌شود و این است که اینگونه نیست که ارتش سوریه اصلاً مقاومت انجام نداد بلکه ارتش سوریه در خط مقدم که یک عمق مشخص دارد تعدادی شهید و کشته نیز، داد و در مقابل هجوم اولیه ایستادگی کرد ولی در پشت سر خود میدان را خالی مشاهده کرد.

کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: بر این اساس نمی‌توانیم بگوییم که هیچ مقاومتی صورت نگرفته است و اتفاقاً فیلم‌ها و جنایات تحریرالشام در ابتدا که وارد لجمن سوریه شدند، کاملا یک کشتار مشابه با داعش را نمایان می‌ساخت، بعداً در مراحل بعدی که مقاومتی در مقابل خود مشاهده نکردند دست به تغییر شیوه خود زدند.وی گفت: آموزش‌ها، تجهیزات و امکانات کاملاً باید مورد توجه قرار بگیرد و اینکه چه کسانی از این افراد حمایت کردند.

صدرالحسینی با بیان اینکه نکته بعدی در این رابطه برنامه‌ریزی دقیق، پیچیده و توسل به جنگ ترکیبی بود، خاطرنشان کرد: استفاده گسترده از پهپادهای پیشرفته، جنگ شناختی سایبری، استفاده عالمانه از بدنه اجتماعی و در مقابل، خدمات رفاهی که به این تروریست‌ها داده می‌شد و تغییر چهره‌ای که تروریست‌ها انجام دادند.

وی افزود: اصلاً این چنین نبود که بتوانیم تروریست این دوره را از لحاظ امکانات غیر از تجهیزات نظامی، خوراک، پوشاک و توپخانه مورد حمایت قرار می‌داد همچنین پهپادهای انتحاری نیز به انها ارائه می‌شد. از طرفی دیگر نیز، حامیان آن‌ها با یک پیچیدگی دقیق عملیات را طراحی کرده و عملیات سایبری را راه اندازی کرده بودند.
 
* سازمان نظامی تروریست‌ها مانند یک ارتش کلاسیک بود
کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه ضمن اشاره به تحرکات تروریست‌ها در سوریه تاکید کرد: انتقال پارازیت بر روی همه امواج بیسیم‌ها ایجاد کرده بودند که نشان دهنده این بود که با یک افراد آموزش ندیده و یا افرادی با آموزش‌های سطحی روبرو نیستیم بلکه با یک ارتش تجهیز شده شبیه به یک ارتش کلاسیک روبرو هستیم.

وی افزود: نکته دیگر این بود که در عقبه این ارتش تروریست دیگر مانند گذشته اسامی را مشاهده نمی‌کردیم به طور مثال، گردان معاویه، گردان یزید و... اسامی بود که در گذشته وجود داشتند. در حالی که این دفعه آن‌ها آموزش دیده بودند و در شکل و شمایل یک ارتش کلاسیک وارد می‌شدند. یعنی عدد داشتند و می‌گفتند؛ گردان ۵۱۸ یا تیپ ۹۵۰.

صدرالحسینی ادامه داد: شنود بیسیم‌ تروریست‌ها نشان دهنده این است که آن‌ها در قالب یک ارتش کلاسیک آموزش دیده و تجهیز شده‌اند که دیگر مانند گذشته نمی‌توانست کسی با آن‌ها برخورد کند.

این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا ضمن اشاره به وضعیت ارتش سوریه طی سال‌های اخیر خاطرنشان کرد:‌ در مقابل، حمایتی از ارتش سوریه طی سال‌های اخیر نشده بود. به نحوی که تجهیز نشده بود، تانک‌ها، هواپیما‌ها و پدافند او تقویت نشده بود. در حوزه پدافندی کمترین امکانات موجود یک ارتش معمولی در جایی که شاید صحبتی از جنگ و جدال در آن نباشد، وجود نداشت. چگونه می‌توانیم انتظار داشته باشیم که این ارتش در مقابل این تجهیزات مقاومت کند.
 
* تمام مراکز اقتصادی سوریه در اختیار آمریکایی‌ها و جریان‌های مخالف بود
وی ادامه داد: نکته بعدی که می‌خواهیم به آن توجه شود این است که مجموعه‌های ناراضی و ساختارمند با توان نظامی قابل توجه در گوشه و کنار سوریه دیده شده‌اند. در دوره اول موضوعی به نام قسد نداشتیم؛ کردها مخالف دولت مرکزی بودند اما نه به عنوان یک مجموعه آموزش دیده مسلح مورد حمایت آمریکا.

صدرالحسینی با بیان اینکه دشمنان سوریه مجموعه‌های مخالف دولت مرکزی را تجهیز کرده و آموزش داده بودند، خاطرنشان کرد: دروزی‌ها از گذشته اختلافاتی با دولت مرکزی داشتند اما نه به این شکل که تجهیز شده و برای جنگ آماده شوند. پس قبل از این جنگ و ورود تحریر الشام همه آنچه ممکن است یک کشور را براندازی کند را در سوریه ایجاد کرده بودند.

وی ادامه داد: در حوزه اقتصادی، تمام مراکز اقتصادی سوریه اعم از نفت و کشاورزی در اختیار آمریکایی‌ها و جریان‌های مخالف بود. بخش قابل توجهی از کشاورزی سوریه که پنبه است در همان مناطقی قرار دارد که کردها در آن حضور داشتند پس دولت مرکزی نمی‌توانست از محصولات کشاورزی خود استفاده کند.
 
* تلاش دولت سوریه فراهم‌کردن حداقل‌ها در حوزه مسائل معیشتی معطوف بود
کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه آمریکایی‌ها بخشی از توان اقتصادی سوریه را در شرق فرات در اختیار گرفته بودند، تصریح کرد: مجموعه نفت و چاه‌های نفت نیز در اختیار آمریکایی‌ها بود و با نیروهای مستقیم و پایگاه‌های احداث شده و حمایت از کردها ه موجب استفاده کردها از نفت می‌شد، دست دولت سوریه خالی شده بود.

وی افزود: البته دولت‌های مستشار کمک‌هایی انجام می‌دادند که قطعاً با توجه به هزینه‌هایی دولت سوریه داشت. حتماً شنیده‌اید که معمولا درباره حقوق نیروهای نظامی صحبت می‌شود، بالاترین مقامات یعنی وزیر دفاع سوریه ۱۰۰ دلار حقوق دریافت می‌کرد که این رقم تا رده‌های پایین به ۲۰ دلار نیز کاهش پیدا کرده بود. کارمندان نیز بین ۲۰ تا ۳۰ دلار حقوق دریافت می‌کردند.

صدرالحسینی اظهار کرد: اصلاً نباید وضعیت سوریه را با دلار ۶۰ هزار تومانی در ایران مقایسه کرد. توجه داشته باشید که آن‌ها مجبور بودند در سوریه همان دلار را برای برخی موضوعات هزینه کنند.

وی ادامه داد: البته تلاش دولت سوریه بر این معطوف بود که بتواند حداقل‌ها را در حوزه مسائل معیشتی فراهم کند. مثلاً در حوزه نان تلاش می‌کرد که نان را به صورت کوپنی به شکل مجانی ارائه کند و یا در حوزه خدمات درمانی، تلاش می‌کرد تا در مراکز بهداشتی و درمانی دولتی حداقل هزینه‌ها را از بیماران دریافت کنند که تا آخر نیز ادامه داشت.
 
* سوریه نمی‌توانست بدون متحدان خود اقدامی انجام بدهد
کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه نکته بعدی درباره تحولات سوریه، نارضایتی عمیق و گسترده مردم سوریه از عملکرد دولت مرکزی به ویژه حوزه اقتصادی بود، تصریح کرد: کسانی که در فضای مجازی یا غیر آن مسائلی را مطرح می‌کنند که به طور مثال، امارات وعده‌هایی دادند و دولت مرکزی فریب خورد اصلاً چنین چیزی صحیح نیست و وعده‌های آن‌ها به این شکل نبود که در جایی عملیاتی شده باشد.

وی افزود: آن‌ها به اندازه ساخت یا تعمیر یک ساختمان هم در سوریه سرمایه‌گذاری نکرده‌اند که بخواهد دولت سوریه یا شخص بشار اسد را فریب دهد. اگر هم سخنی گفته باشند مربوط به آینده است و هیچ عاملی که بتواند بشار اسد را فریب بدهد را انجام نداده بودند.

صدرالحسینی با بیان اینکه سوریه بدون متحدان خود که پشتوانه‌ او بودند نمی‌توانست اقدامی انجام دهد، گفت: نکته آخر درگیر بودن متحدان اصلی سوریه در جبهه‌های دیگر بود. حزب الله به عنوان یکی از حامیان اصلی سوریه بوده که درگیر بود و بیش از ۶۰ روز در حال بمباران شدن بود.
 
* حاکمیت سوریه نتوانست در مقابل فشارهای چندجانبه مقاومت کند
وی افزود: روسیه در اوکراین درگیر بود و با توجه به شرایط موجود امکان دریافت کمک از جمهوری اسلامی ایران را همانگونه که رهبر معظم انقلاب نیز فرمودند؛ امکان کمک به سوریه از طریق راه‌های هوایی و زمینی وجود نداشت. ضمن اینکه تصور سوریه‌ای‌ها این بود که اگر کمک‌ها از جانب جمهوری اسلامی ایران بیاید امکان ادامه حیات سیاسی آن‌ها وجود ندارد.

به گفته کارشناس مسائل غرب آسیا، شرایط به گونه‌ای شد که حاکمیت نتوانست مقاومتی در ارتباط با این فشارهای چند جانبه از جهات مختلف داشته باشد و حاکمیت از هم فروپاشید ضمن اینکه آقای اسد تا ساعاتی پس از ورود بخشی از تروریست‌ها به دمشق نیز در این شهر حاضر بود که بعداً از طریق لاذقیه به روسیه رفت.

صدرالحسینی با بیان اینکه اینکه هیچ ادله‌ای برای اینکه بشار اسد قبلاً این کار را پیش بینی کرده بود، به او پیشنهاد داده شده بود یا او از قبل زمینه آن را فراهم کرده بود، وجود ندارد. خود او نیز در مطلبی که نوشته بود نیز این موضوع را کاملاً بیان کرد و هیچ نشانه‌ای از اینکه بخواهد شرایط به وجود آمد را مهندسی کرده باشد، وجود ندارد.
 
این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صداوسیما مبنی بر اینکه آیا آمار ارائه شده در فضای مجازی درباره بدهی سوریه به ایران صحیح است و در صورت صحت چگونه به ایران پرداخت خواهد شد و آیا دولت احتمالی که در آینده بر سر کار می‌آید چه میزان برای پرداخت این بدهی متعهد است، تاکید کرد: این ارقام را بیش از آنچه واقعیت دارد در رسانه‌های مجازی گسترده می‌کنند. علت این است که می‌خواهند از طریق القا کردن اعداد و ارقام غیر واقعی به ملت ایران بگویند که شما این مبالغ را از دست داده‌اید.

وی افزود: باید به این نکته توجه داشته باشیم که در مقابل هزینه‌های رژیم صهیونیستی و آمریکایی‌ها در غرب آسیا، هزینه‌های جمهوری اسلامی ایران بسیار بسیار جزئی‌تر از آن است و اصلاً قابل قیاس نیست.

صدرالحسینی ادامه داد: پاسخ این سوال در حقوق بین الملل عنوان شده است. ممکن است سوریه توسط یک دولت غیر متمرکز یا فدرالی اداره شود که تا ۶ ماه دیگر چنین اتفاقی رخ دهد اما اگر هرج و مرج شود. مانند لیبی قطعاً و یقیناً پاسخگوی این موضوع کاهش پیدا خواهد کرد.
 
وی گفت: اگر یک دولت مستقر در سوریه حاکم شود مطابق حقوق بین‌الملل تعهدات دولت‌های قبلی نسبت به کشورها و نهادهای رسمی دیگر برقرار می‌ماند که آن دولت موظف به پرداخت بدهی‌های آن کشور است که در گفت‌وگوها با دولت احتمالی مستقر نوع بازگشت مطالبات می‌تواند روشن باشد.

کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا تاکید کرد: اکنون در حال حاضر نمی‌دانیم که نگاه افرادی که در آینده نزدیک می‌خواهند سوریه را اداره کنند به حقوق بین‌الملل چگونه است و اینکه باید بررسی کنیم که با چه کسی در آنجا طرف هستیم و چگونه می‌توانیم درباره مطالبات خودمان با او گفت‌وگو کنیم و درباره چگونگی پرداخت آن صحبت کرد.