رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر در اظهاراتی غیرفنی گفته که توافق هستهای برجام دیگر موضوعیتی ندارد.
گروسی در مصاحبهای با خبرگزاری آنسا ایتالیا گفت: «فلسفه توافق اصلی را میتوان به عنوان یک مبنا به کار گرفت اما دیگر به خود آن توافق نیاز نیست.»
وی گفت که جمهوری اسلامی ایران اکنون قابلیتهای بسیار زیادتری دارد و در حال غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصدی است.
مدیرکل آژانس اتمی در بخش دیگری از اظهاراتش خواستار جایگزین شدن توافقی جدید به جای برجام شده است.
او گفت: «ما باید به بازبینی مجدد این توافق پرداخته و نسخه فنی جدیدی برای آن پیدا کنیم. این فرایند پیچیدهای است و لازم است کشورهای اروپایی، ایالات متحده، چین و روسیه با آژانس بنشینند و به سیستمی برسند که سازگاری بیشتری با واقعیت جدید ایران دارد.»
اظهارات خارج از دستور کار فنی گروسی پیش از این اعتراض مقامهای جمهوری اسلامی ایران را در پی داشته است.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد.
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد. کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای به تعهدات خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهدات خود ذیل برجام عمل نمود اما بعد از آن با استناد به مفاد برجام تعهداتش ذیل این توافق را کاهش داد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سالهای گذشته برخی از ادعاهای مطرحشده از سوی رژیم صهیونیستی درباره برنامه هستهای ایران را مورد توجه قرار داده و تکرار کرده است. تهران این ادعاها را ساختگی دانسته و آنها را رد کرده است.
رافائل گروسی حدود ۱۰ روز پیش خطاب به اعضای آژانس اتمی گفته بود تهران این نهاد بینالمللی را از برنامههای خود برای افزایش محسوس تولید اورانیوم مطلع کرده است.
رافائل گروسی همچنین خطاب به اعضای نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل گفت که ایران گامهای ابتدایی را در این جهت برداشته است.
طبق ادعای آژانس اتمی، ایران قصد دارد ظرفیت تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی خود را از ۴.۷ کیلوگرم در ماه به بالغ بر ۳۴ کیلوگرم برساند.
به گزارش فارس، گروسی در ادامه گفته جمهوری اسلامی ایران بایستی فوراً با بازرسیهای شدیدتر از سوی آژانس اتمی موافقت کند.
او در ادامه خاطرنشان کرد بایستی اطمینان حاصل شود که ایران اقدام به تولید اورانیوم با غنای بیشتر نمیکند و کاربری مواد هستهای خود را به سمت مقاصد نظامی منحرف نمیکند.
ادعاهای گروسی بعد از آن مطرح شد که شورای حکام آژانس اتمی روز دوم آذرماه با ۱۹ رأی موافق، ۱۲ رأی ممتنع و ۳ رأی مخالف قطعنامهای را علیه ایران به تصویب رساند.
این قطعنامه واکنش تهران را به همراه داشت و وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی در بیانیهای اعلام کردند راهاندازی «مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف» در دستور کار قرار گرفته است.
ایران تأکید کرد این اقدامات « در راستای صیانت از منافع کشور و توسعه هرچه بیشتر صنعت هستهای صلحآمیز، متناسب با نیازهای روز افزون ملی و در چارجوب حقوق و تعهدات ایران وفق موافقتنامه پادمان جامع انجام میشود.»