شناسهٔ خبر: 70321715 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

هنر یک طلبه، کشف قوانین الهی و بیان آنها برای مردم است

کاری که از پژوهشگران حوزوی برمی‌آید این است که پژوهش‌هایشان برای کاستن و حل مسائل نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر، نخستین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی اساتید و طلاب حوزه علمیه خواهران استان تهران که از روز دوشنبه، ۲۶ آذر در مجموعه فرهنگی ایوان ری برگزار شده بود، صبح امروز با تجلیل از برگزیدگان پژوهشی به کار خود پایان داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مجتبی فاضل، مدیر حوزه‌های علمیه خواهران کشور در مراسم اختتامیه این نمایشگاه اظهار کرد: این عالم قوانینی دارد که بر حسب قاعده هرچه زمان می‌گذرد قوانین عالم کشف می‌شود. قوانین گاهی در عالم ماده و طبیعی است و گاهی در عالم معنا است. اینها قوانینی است که خداوند قرار داده و نمی‌شود از آن تخلف کرد. همه شئون انبیای الهی این بود این قوانین را برای زندگی درست مبتنی بر هدایت الهی کشف کنند و مردم بتوانند زندگی مبتنی بر آنچه خدا می‌خواهند داشته باشند. اگر از حجاب حرف می‌زنیم، اگر از عدالت حرف می‌زنیم، اگر از ولایت حرف می‌زنیم همه در همین راستا است.

وی ادامه داد: کشف این قوانین و آنچه خدای متعال مقرر کرده یا در قالب آموزش است یا در قالب پژوهش است یا در قالب تبلیغ است. دلیل اینکه ائمه (ع) اجتهاد را به شاگردان خودشان آموختند به جهت کشف همین قوانینی است که برای ما ناشناخته هستند. تمام هنر یک طلبه عالم و پژوهشگر همین است که تحت عنوان عملیات پژوهشی یا همان عملیات استنباط بتواند این قوانین را کشف کند. این امر اختصاص به یک روز و دو روز ندارد و در تاریخ مذهب ما بسیار پررنگ است. بنابراین یکی از ذاتیات طلبه بودن همین است که قوانین عالم را به فراخور زمان و فهم، برای مردم آشکار کند.

حجت‌الاسلام فاضل تاکید کرد: به تعبیر امام خمینی و مقام معظم رهبری حفظ نظام از اوجب واجبات است. اگر بخواهیم این فرمان امام و رهبری را پیگیری کنیم، یکی از راه‌هایش دفاع درست از نظام جمهوری اسلامی است که از اوجب واجبات است. ما در طول تاریخ فقهای بزرگی داشتیم که فرزندان زمان خودشان بودند مثل شیخ طوسی. ایشان کتابی به نام «المبسوط» دارند و در مقدمه آن کتاب می‌نویسند برخی بر ما خرده گرفتند فقه شیعه دارای فروعات نیست و بسته و محدود است. لذا ایشان برای پاسخ به این اشکال، یک دوره فقه تفریعی و فرضی می‌نویسد. از این نمونه‌ها کم نیستند.

وی افزود: مقام معظم رهبری بارها تاکید کردند حوزه مادر نظام است و نمی‌تواند نقش حمایتی و هدایتی خودش را از جامعه برگیرد. خواهش من این است اگر حفظ نظام از اوجب واجبات است، کاری که از پژوهشگران حوزوی برمی‌آید این است که پژوهش‌هایشان برای کاستن و حل مسائل نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد. اگر این تعداد پایان‌نامه و رساله به سمت حل مشکلات نظام سوق داده شود خیلی ارزشمند است. بنابراین حوزه خواهران که به تعبیر مقام معظم رهبری پدیده مبارک است، برکتش این است به کمک نظام بیاید و مشکلات نظام را در حد خودش حل کند. این یک همت جدی می‌خواهد که از خواهران طلبه دور از انتظار نیست.

جایگاه‌یابی و رؤیت‌پذیری توان پژوهشی طلاب خواهر

زینب پور حمزه، معاون پژوهش مدیریت حوزه علمیه خواهران استان تهران در توضیح فعالیت‌های این نمایشگاه بیان کرد: نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی حوزه علمیه خواهران استان تهران موسوم به ره‌پژوهان حریم وحی، با هدف جایگاه‌یابی و رؤیت‌پذیری وزان علمی پژوهشی طلاب خواهر برگزار شد. قطعاً آگاهی دقیق‌تر تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان نهادها و سازمان‌ها، مجامع و مراکز علمی تراز اول نسبت به تولیدات علمی حوزه خواهران و آشنایی با نگاشته‌های فرهنگ ساز این قشر و شناخت هر چه افزون‌تر این ظرفیت عظیم ما را در امر خدمت‌رسانی و بهبود حال جامعه کمک خواهد کرد.

وی افزود: محتوای این نمایشگاه غالباً بر پایه اطلاعات سطوح عالی عرضه شد و آثار موجود، صرفاً گزیده‌ای از تولیدات پژوهشگران بود. تعداد آثاری که طی فراخوانی از مدارس به این نمایشگاه ارسال شد ۳۳۷ عنوان کتاب، ۴۵۸ عنوان مقاله علمی پژوهشی، ۷۲ عنوان مقاله علمی ترویجی و ۱۰۷ عنوان مقاله ارائه شده در همایش‌ها است. در حال حاضر ۱۸۰ پژوهشگر دارای اثر مکتوب چاپ شده اعم از کتاب و مقاله در حوزه‌های علمیه خواهران استان تهران مشغول به فعالیت و پژوهش می‌باشند. همچنین در مقطع سطح دو تعداد ۱۲۲ استاد و در مقاطع سه و چهار تعداد ۱۰۶ استاد مشغول فعالیت هستند. در حال حاضر در مقطع سطح دو قریب به هفت هزار پایان‌نامه سطح دو و ۴۱۴۰ مقاله پایانی، در سطح سه ۸۸۲ پایان نامه و در سطح چهار ۳۱ رساله تدوین و دفاع شده است.

پورحمزه ادامه داد: در این نمایشگاه، چندین رویداد جذاب و جالب است شکل گرفت از جمله دالان انگیزه که با ورود در آن راوی با طرح پرسش و پاسخ‌هایی از ضرورت و چرایی پژوهش و نمود آن در عرصه میدان اذهان مراجعین را برای شروع بازدید درگیر می‌کرد. نمایشگاه علاوه بر ارائه فیزیک آثار پژوهشگران و اساتید پژوهشی در قالب کتاب، پایان‌نامه و رساله و چکیده‌هایی از مقالات علمی پژوهشی، روایتگر فعالیت‌های متنوعی از برنامه‌های پژوهشی حوزه‌های علمیه بود؛ برنامه‌هایی همچون همایش‌های ملی و فراملی، کرسی‌های آزاداندیشی و علمی ترویجی، فراخوان نشریات علمی، سمینارها و نشست‌ها و برگزیدگی طلاب در جشنواره‌ها و همایش‌های مطرح کشور.