به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم،شب یلدا یا شب چله، بهعنوان بلندترین شب سال، یکی از سنتهای ویژه ایرانیان است. در این شب، خانوادهها دور هم جمع شده و آن را جشن میگیرند.اما برخی صنوف به بهانه این شب دست به گرانکردن اقلام میزنند که نظارت بر قیمتها و کیفیت میتواند به حفظ ارزش و روح این شب کمک کند. بازار میوه و آجیل از هماکنون داغ شده و برخی از این وضعیت سوءاستفاده میکنند و قیمت اقلام را افزایش میدهند.
این درحالیاست که قدرت خرید خانوارهای ایرانی طی یک دهه گذشته افت شدیدی داشته است. بااینحال موج گرانی آجیل و خشکبار، این شب را تحت تاثیر قرار داده است. قیمتها در بازار میوه هم به بهانه این شب افزایش نامتعارفی داشته است. البته خبر میرسد که سرمای هوا در هفته جاری سبب شده تا نرخ برخی صیفیجات و میوهها افزایش قیمت یابد. اجرای طرح ویژه نظارتی شب یلدا با هدف جلوگیری از افزایش غیرمتعارف قیمتها از روز شنبه گذشته آغاز شده است. بااینحال، قیمت آجیل و خشکبار افزایش یافته و برخی میوهفروشیها نیز روی میوههای شب یلدا قیمت نمیزنند تا بتوانند گرانفروشی کنند. در این شرایط، شاهد گرانفروشی برخی فروشندگان و افزایش افسارگسیخته قیمتها هستیم، هرچند که اتاق اصناف به این موضوع ورود کرده است.
آغاز نظارت بر بازار شب یلدا
مصطفی کیافر، مدیر بازرسی و نظارت اتاق اصناف با اعلام اینکه درج برچسب قیمت برای واحدهای صنفی الزامی است، گفت: برنامه ویژه نظارتی شب یلدا از شنبه در سطح تهران شروع شده و تا پنجشنبه (۲۹ آذر) ادامه دارد. وی با اشاره به اینکه شیرینی، آجیل، خشکبار و میوه در اولویت نظارت و بازرسی هستند، افزود: درحالحاضر گشتهای مشترک سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان صمت استان تهران و اتاق اصناف شامل ۵۰تیم در سطح شهر در حال نظارت بر بازار و رسیدگی به شکایات هستند.
افزایش قیمت آجیل
غلامرضا خدامی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران اعلام کرد: حداکثر قیمت آجیل شب یلدا بدون نخودچی و بادامزمینی ۷۰۰هزار تومان تعیین شده است. وی افزود: مقدار و درصد اجناس موجود در آجیل مخلوط شب یلدا بر قیمت تمامشده آن تاثیرگذار است. خدامی با بیان اینکه ۹۰ درصد خشکبار تولید داخل و بخشی ازجمله بادامهندی وارداتی است، گفت: قیمت آجیل در مقایسه با اجناس دیگر تورم خاصی نداشته است، بهطوریکه برخی اجناس در طول دو سال گذشته از ثبات قیمت برخوردار بودند. وی ادامه داد: برخی اجناس ازجمله پسته نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش قیمت داشته است. درسال ۱۴۰۱ سرمازدگی و خشکسالی باعث افت تولید پسته در کشور شد اما الان این مشکل وجود ندارد و ۲۵ استان کشور زیر کشت پسته است. خدامی تاکید کرد: قیمت پسته درحالحاضر نسبت به دو سال پیش حدود ۱۵ تا ۲۵درصد کاهش یافته و قیمت این کالای خوراکی نسبت به سال گذشته تغییری نکرده است. بااینحال مشاهدات در بازار نشان میدهد که قیمت آجیل در خردهفروشیهای سطح شهر با قیمت تعیینشده از سوی اتحادیه متفاوت است، بهطوریکه براساس کیفیت قیمتهای بالاتری را شاهد هستیم.
افزایش قیمت میوه
قیمت میوه نیز در میادین ترهبار و میوهفروشیهای سطح شهر از تفاوت قابلتوجهی برخوردار است. در میان میوههای معروف شب یلدا، کیوی، خرمالو و انار به ترتیب گرانترین محصولاتی هستند که سر سفره یلدا قرار خواهند گرفت. در مقابل لبو، نارنگی، پرتقال و هندوانه نیز به ترتیب ارزانترین محصولاتی هستند که میتوان برای سفره یلدا تهیه کرد. با اینحال مهدی بختیاریزاده، مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوهوترهبار در مورد قیمت میوه و آجیل برای شب یلدا گفت: برای دسترسی به تمامی میوههای زمستانی، آجیل و خشکبار و همچنین محصولات پروتئینی در بازارها و میادین میوهوترهبار شهرداری تهران کارهای لازم انجام شده و هرکیلوگرم انار با قیمت ۳۷هزار تومان، هندوانه ۱۴هزار تومان، خرمالو ۴۰هزار تومان و ازگیل ۳۸هزار تومان عرضه میشود. وی افزود: همچنین قیمت هرکیلو گرم آجیل شیرین ۴۰۷هزار تومان، هرکیلوگرم آجیل شور ۴۲۲هزار تومان و هرکیلوگرم گرم آجیل چهارمغز درجهیک نیز ۷۳۵هزار تومان در میادین و بازارهای شهرداری تهران عرضه میشود.
اسدا... کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی، درباره تامین میوههای شب یلدا نیز اظهار کرد: هندوانه، انار، انگور و خرمالو برای سفرههای شب یلدا پیشبینی شده و قیمت آنها براساس نرخنامه در تعادل است و در تامین این میوهها هیچ مشکلی نداریم. تنظیم بازار شب یلدا از ابتدای هفته جاری آغاز و قیمتهای مصوب از سوی اتحادیه اعلام شده است. بااینحال، مشاهدات نشان میدهد که برخی صنوف و خردهفروشیها با روشهای مختلف، قیمت اقلام مورد نیاز این شب را افزایش میدهند تا از این فرصت سود کسب کنند.