شناسهٔ خبر: 70310556 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

در سایه ناترازی انرژی مطرح شد

اظهار نگرانی مرغداری‏‏‏‏‏‏‌ها از قطع ناگهانی برق

دنیای‌اقتصاد: تولیدکنندگان مرغ تخم‌‌‌‌‌‌‌گذار و مرغ‌گوشتی می‌گویند: قطع ناگهانی برق مرغداری‌‌‌‌‌‌‌ها در پی تشدید سرما، به اختلال در تهویه واحدها و تلف‌شدن گله‌‌‌‌‌‌‌ها می‌انجامد و هم‌‌‌‌‌‌‌زمان با حذف ارز نیمایی، هزینه تولید این واحدها افزایش می‌‌‌‌‌‌‌یابد.

صاحب‌خبر -

رئیس هیات‌مدیره اتحادیه مرغداران مرغ تخم‌‌‌‌‌‌‌گذار با اشاره به تاثیر منفی قطعی برق بر تولید، گفت: قطع برق مرغداری‌‌‌‌‌‌‌ها از دو هفته پیش آغاز‌شده، قطعی نامنظم است و برق واحدهای مرغداری هرلحظه ممکن است قطع شود و قطعی ناگهانی به تلف‌شدن پولت‌‌‌‌‌‌‌ها و جوجه‌‌‌‌‌‌‌های یک‌روزه می‌‌‌‌‌‌‌انجامد، مرغداران برای حل این مشکل مجبور به استفاده از ژنراتور هستند، با این‌حال ژنراتور با کار در مدت‌‌‌‌‌‌‌زمان طولانی دچار مشکل می‌شود و البته استفاده از ژنراتور هزینه تامین گازوئیل را هم به مرغداران تحمیل می‌کند، ضمن اینکه تهیه گازوئیل به‌‌‌‌‌‌‌آسانی انجام نمی‌گیرد.

به گزارش «ایلنا» حمیدرضا کوچک‌کاشانی افزود: اگر روند ناقص تامین برق ادامه داشته‌باشد و معضل انرژی صنایع حل نشود کشور ما که امروز در تولید تخم‌‌‌‌‌‌‌مرغ مازاد دارد و به صادرات و ارزآوری روی‌آورده تبدیل به واردکننده تخم‌‌‌‌‌‌‌مرغ می‌شود.

کاشانی همچنین نسبت به پیامدهای حذف ارز نیما بر تولید مرغ تخم‌‌‌‌‌‌‌گذار هشدار داد و گفت: حذف این ارز به افزایش ۱۵‌درصدی قیمت تخم‌‌‌‌‌‌‌مرغ می‌انجامد زیرا ۳۷‌درصد از مواد اولیه تولید در صنعت مرغ تخم‌‌‌‌‌‌‌گذار از محل ارز نیما تامین می‌شود و حذف این ارز به‌معنای افزایش هزینه‌های تولید است.

رضا سواری، عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان گوشت مرغ ایران نیز قطعی برق مرغداری‌‌‌‌‌‌‌ها را با تشدید سرما تایید کرد و گفت: علاوه‌بر مرغداری‌‌‌‌‌‌‌ها کارخانه‌‌‌‌‌‌‌های خوراک‌دام و طیور و کشتارگاه‌‌‌‌‌‌‌های کشور هم درگیر مشکل قطعی برق هستند اما برق آنها مبتنی بر زمان‌بندی ارائه‌شده و هفته‌ای یک روز قطع می‌شود اما قطعی برق در واحدهای مرغداری بدون نظم و ناگهانی اتفاق می‌افتد و هر‌بار قطعی یک تا دو ساعت به طول می‌‌‌‌‌‌‌انجامد.

او افزود: در این مواقع برای تامین برق مرغداری‌‌‌‌‌‌‌ها باید از ژنراتور استفاده کرد اما تامین گازوئیل ژنراتور به‌‌‌‌‌‌‌راحتی صورت نمی‌گیرد و بیشتر این سوخت از بازار آزاد و با قیمت حدود ۱۵‌هزار ‌تومان در هر لیتر تامین می‌شود، ضمن اینکه حتی ممکن است ژنراتور هم ناگهان از کار بیفتد. سواری تصریح کرد: قطعی ناگهانی برق به اختلال در تهویه مرغداری و تلفات حتمی در گله‌‌‌‌‌‌‌ها می‌‌‌‌‌‌‌انجامد، بنابراین امیدواریم تشدید سرمای هوا به افزایش خاموشی‌‌‌‌‌‌‌ها نینجامد در غیر‌این‌صورت تولید بسیار سخت می‌شود.

عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان گوشت مرغ ایران همچنین در اظهارنظر درباره پیامدهای حذف ارز ترجیحی بر تولید مرغ‌گوشتی خاطرنشان کرد: مواد اولیه تولید مانند ذرت و سویا با ارز نیمایی وارد می‌شود، بنابراین اگر بر اساس اعلام بانک‌مرکزی اختصاص ارز نیمایی به واردات این اقلام متوقف شود، قیمت تمام‌‌‌‌‌‌‌شده تولید مرغ‌گوشتی بالا می‌رود و نرخ گوشت مرغ در بازار افزایش پیدا می‌کند. او افزود: حذف ارز نیمایی سبب می‌شود تولیدکنندگان سرمایه ‌درگردش بیشتری نیاز داشته باشند، درحالی‌که این سرمایه را در اختیار ندارند، در این شرایط عملکرد بانک‌ها هم انقباضی است و تسهیلات چندانی در اختیار تولیدکننده قرار نمی‌دهند که نتیجه این امر کاهش تولید و خروج سرمایه‌داران از صنعت پرورش طیور است. سواری یادآور شد: البته از سوی دیگر تولیدکنندگان از اینکه ارز تک‌‌‌‌‌‌‌نرخی شود استقبال می‌کنند، زیرا ارز چندنرخی فسادآور است و هرچند ممکن است این تک‌‌‌‌‌‌‌نرخی‌شدن در مقطعی تولید را در تنگنا قرار دهد اما در ادامه مسیر صادرات مرغ را به روی تولیدکنندگان می‌‌‌‌‌‌‌گشاید. در حال‌حاضر یا صادرات گوشت مرغ ممنوع است یا به‌‌‌‌‌‌‌طور موقت آزاد و به‌‌‌‌‌‌‌طور ناگهانی ممنوع می‌شود؛ این رویه تولیدکننده را در انجام تعهدات صادراتی با مشکل روبه‌رو می‌کند اما اگر ارز تک‌‌‌‌‌‌‌نرخی شود تولیدکننده با همان ارز نهاده‌‌‌‌‌‌‌های تولید را تامین و مازاد تولید را صادر می‌کند.

برچسب‌ها: