به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «اجلاس عقبه برای آینده سوریه» با حضور کشورهای مؤثر در پرونده سوریه از جمله هفت کشور عربی اردن، عراق، عربستان سعودی، مصر، لبنان، امارات متحده عربی، بحرین و قطر و همچنین ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا و عدم مشارکت کشورهایی همچون ایران و روسیه به کار خود در بندر عقبه اردن پایان داد.
«علیرضا مجیدی»، کارشناس مسائل غرب آسیا در ویدئویی تحلیلی به بررسی نتایج این اجلاس بر روند تحولات آتی سوریه پرداخته است.
مجیدی در ابتدای این ویدئوی تحلیلی اظهار داشت: کشورهای شرکتکننده در اجلاس عقبه علیرغم اختلافنظرها در بسیاری از امور مرتبط با پرونده سوریه در نهایت بر سر دو امر با یکدیگر توافق کردند؛ نخست، آغاز گفتگوهای ملی و جامع در سوریه که تمامی اقوام و طوایف حاضر در جامعه موزائیکی سوریه را در بر گیرد؛ نکته دوم، تأکید کشورهای شرکتکننده بر ضرورت شکلگیری یک هیئت انتقالی مستقل بهمنظور گذار از نظام پیشین بهسوی تدوین قانون اساسی و برپایی نظام جدید در سوریه طبق قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل متحد بود.
لازم به ذکر است که قطعنامه 2254 دربرگیرنده چهار بند اساسی است از جمله آنکه باید در حدفاصل پایان دادن به نظام سابق تا زمان تدوین قانون اساسی و تشکیل نظام سیاسی جدید در سوریه دولت انتقالی تشکیل شود.
این دو اصل مورد توافق کشورهای شرکتکننده در اجلاس عقبه در حقیقت تلاشی برای ارسال پیام در قبال یکهتازیهای ابومحمد الجولانی، سرکرده هیئت تحریرالشام در تحولات روزهای اخیر سوریه بهشمار میرود. بیانیه اجلاس عقبه در عمل تصمیم اخیر الجولانی برای تشکیل دولت انتقالی بهریاست «محمد البشیر» را بهرسمیت نمیشناسد.
مجیدی در ادامه افزود: بهنظر میرسد بهرغم سفر اخیر مقامات ارشد ترکیه و قطر به دمشق پس از سرنگونی نظام بشار اسد، بهجز دوحه، سایر کشورها بر ضرورت مشارکت سایر گروههای مخالف در آینده سیاسی سوریه به الجولانی فشار وارد میکنند، این در حالی است که الجولانی پس از تشکیل انحصارطلبانه دولت انتقالی در پیامی خطاب به دیگر گروههای مخالفان سوری بر ضرورت انحلال و پایان فعالیت کلیه گروههای مسلح و ادغام آنها در قالب یک ارتش ملی تحت رهبری وی اصرار دارد.
بنابراین میتوان گفت اجلاس عقبه نشان داد بهرغم تبلیغات رسانههای وابسته به الجولانی و بهویژه قطر در مورد موفقیت سرکرده گروهک تحریرالشام برای کسب مشروعیت بینالمللی، شناسایی الجولانی از سوی سایر کشورها بهعنوان رهبر آتی سوریه همچنان محل تردید و انکار است.
انتهای پیام/+
∎