شناسهٔ خبر: 70302296 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

اختصاصی|آخرین وضعیت همکاری‌های ایران و اندونزی به روایت سفیر

سفیر اندونزی در تهران در گفتگو با تسنیم با بیان این که جاکارتا تحریم‌های یکجانبه اعمال شده توسط هیچ کشوری را به رسمیت نمی‌شناسد و به همکاری با ایران ادامه می‌دهد، به ارایه توضیحاتی درباره تازه‌ترین تحولات همکاری دو کشور در حوزه‌های مختلف پرداخت.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، 9 آبان امسال 75 امین سالگرد برقراری روابط بین ایران و اندونزی بود. روابط دوجانبه در ژوییه 1950 آغاز شد و این روابط با همکاری‌های مختلف بین دو کشور تا امروز دنبال شده است. اندونزی و ایران همواره روابط دوجانبه سیاسی خوبی داشته‌اند که این پایه و اساسی برای همکاری در سایر بخش‌ها بوده است. این روابط خوب سیاسی در سطوح دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی توسعه یافته است.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در همان زمان و در بخشی از یادداشت خود به مناسبت سالگرد روابط بین دو کشور نیز با اشاره به قدمت روابط تهران و جاکارتا تاکید کرد که توسعه روابط با کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا همچنان در اولویت دستور کار دیپلماتیک دولت جدید مسعود پزشکیان است. وی بیان داشت: در این زمینه، تعمیق روابط با کشورهای مستقلی مانند اندونزی سنگ بنای سیاست خارجی دولت چهاردهم است.

به مناسبت 75 امین سالگرد برقراری روابط بین دو کشور ایران و اندونزی خبرگزاری تسنیم مصاحبه‌ای را با "رونی پراستیو یولیانتورو"، سفیر محترم اندونزی در ایران ترتیب داده است که در آن به روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور و همچنین تحولات فلسطین و سیاست اندونزی در قبال آن پرداخته شده است.

متن کامل این مصاحبه به شرح ذیل است:

تسنیم: 9 آبان 75 امین سالگرد برقراری روابط بین ایران و اندونزی بود. وزیر امور خارجه ایران در مقاله‌ای به همین مناسبت تاکید کردند که این سالگرد با توجه به آغاز به کار دولت‌های جدید در هر دو کشور نقطه عطفی است. دولت جدید اندونزی این نطقه عطف را در چه می‌بیند و چه برنامه‌ای برای روابط با ایران دارد؟

سفیر اندونزی: هفتاد و پنجمین سالگرد روابط دوجانبه در سال 2025 همزمان با دولت‌های جدید در کشورهای مربوطه است و چشم انداز تازه‌ای را نسبت به یکدیگر و منطقه ارائه می‌دهد. از قصد رئیس جمهور پزشکیان برای گسترش روابط دوستانه و همچنین تعمیق روابط ایران و اندونزی آگاه شدیم. در همین حال ما ایران را نیز به عنوان یک بازیگر مهم در منطقه می‌بینیم که برای ایجاد منطقه‌ای صلح آمیز و باثبات نیاز به مشارکت با او داریم.

در مورد برنامه‌ها، با توجه به گستردگی همکاری‌ها، ما همه ابزارهای دیپلماتیک لازم برای پیشبرد روابط اندونزی و ایران در زمینه‌های مختلف را استفاده خواهیم کرد.

تسنیم: سال گذشته آیت الله رئیسی رئیس جمهور فقید ایران در سفر به اندونزی اسنادی را در زمینه اقتصادی و تجاری به امضا رساندند. همچنین هدف گذاری برای رسیدن تجارت دو کشور به 20 میلیادر دلار تعیین شد. بفرمایید تاکنون چه اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است؟

سفیر اندونزی: اندونزی و ایران قبلاً توافقنامه تجارت ترجیحی (PTA) را برای تقویت روابط تجاری بین دو کشور امضا کرده‌اند. هر دو کشور تعرفه‌های واردات و صادرات برخی کالاها را کاهش خواهند داد.ایران تعرفه محصولات وارداتی از اندونزی مانند منسوجات، داروها، مواد غذایی فرآوری شده، چای، قهوه و روغن پالم را کاهش خواهد داد. در عوض، اندونزی دسترسی آسان‌تری به برخی کالاهای ایرانی مانند محصولات لبنی، فلزات، نفت و اقلام شیمیایی فراهم می‌کند.

پس از سفر رئیس جمهور فقید (شهید ابراهیم رئیسی)، هر دو طرف هیئت‌های تجاری را برای بررسی همکاری‌های تجاری اعزام کردند.

تسنیم: شهید رئیسی به همراه وزیر نفت وقت به اندونزی سفر داشت که یکی از محورهای این سفر، افزایش مراودات دو کشور در زمینه انرژی بود. درحال حاضر میزان مراودات دو کشور در بخش انرژی چقدر است و آیا سفر سال گذشته دستاوردهایی برای افزایش سطح تبادلات و مراودات در بخش انرژی داشت؟

سفیر اندونزی: برای همکاری در بخش انرژی، دو کشور توافق کردند که هرگونه امکان همکاری متقابل را در زمینه‌های نفت، گاز، پالایش و صنعت پتروشیمی بررسی کنند. در حال حاضر همکاری‌هایی برای ظرفیت سازی در این خصوص وجود دارد.

کشور اندونزی , جمهوری اسلامی ایران , تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران , دیپلماسی اقتصادی ,

تسنیم: همچنین در جریان سفر رئیس جمهور فقید ایران به جاکارتا قراردادهایی در خصوص همکاری‌های پزشکی و درمانی منعقد شد و قرار شد که 12 بیمارستان این کشور به تجیهزات پزشکی ایرانی مجهز شود. در این خصوص تاکنون چه اقداماتی انجام شده است؟ آخرین جزئیات همکاری‌های پزشکی و درمانی چیست؟

سفیر اندونزی: در بخش سلامت همکاری بسیار قوی و قابل توجهی داریم. در حال حاضر، چهار مرکز جراحی از راه دور و به صورت رباتیک در بیمارستان‌های عمومی در چهار استان اندونزی وجود دارد. این بیمارستان‌ها سخت‌افزار و نرم‌افزار لازم را نصب کرده‌اند و در حال گذراندن آموزش‌های جراحی از راه دور با کارشناسانی ایرانی هستند.

تسنیم: آمریکا بعد از توافق تجاری ایران و اندونزی واکنشی مداخله جویانه داشت و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در آن زمان تهدید به تحریم کشورهایی کرد که با ایران تعامل دارند. آیا اندونزی روابط تجاری با ایران را با توجه به سیاست مداخله جویانه آمریکا پیش برده است؟

سفیر اندونزی: بر اساس سیاست خارجی ما، اندونزی تحریم‌های یکجانبه اعمال شده توسط هیچ کشوری را به رسمیت نمی‌شناسد. اندونزی تنها تحریم‌های بین‌المللی و آن‌هم بر اساس مقررات سازمان ملل به رسمیت می‌شناسد. اندونزی به تلاش خود برای افزایش همکاری‌های اقتصادی با ایران با وجود تحریم‌های یکجانبه ادامه خواهد داد.

تسنیم: یکی از مباحثی که در راستای تقویت ارتباطات مردمی دو کشور مطرح است، بحث برقراری پرواز مستقیم بین تهران و جاکارتا است. در این خصوص بفرمایید که آیا زمان بندی صورت گرفته و می‌توان به زودی شاهد این امر بود؟

سفیر اندونزی: ما در سفر سال گذشته رئیس جمهور فقید آقای رئیسی، مذاکراتی را بین وزارتخانه‌ها انجام داده‌ایم و همچنین بین سفارت و نمایندگانی از وزارت گردشگری ایران و شرکت‌های هواپیمایی نیز مذاکراتی انجام شد. من امیدوار و مطمئن هستم که هر دو کشور در آینده‌ای پیش رو راه حل رضایت بخشی در مورد این موضوع پیدا خواهند کرد.

تسنیم: اندونزی در رتبه 22 در میان تولید کنندگان نفت جهان قرار دارد، با این وجود بخشی از نیاز نفت خود را وارد می‌کند. آیا این کشور برنامه‌هایی برای افزایش سرمایه‌گذاری و توسعه میادین نفتی و گازی در دست دارد؟ آیا در این بخش، استفاده از ظرفیت‌های شرکت‌های توانمند ایرانی مورد توجه دولت اندونزی است؟

سفیر اندونزی: بر اساس داده‌های ما، منابع بالقوه اندونزی 10 برابر ذخایر اثبات شده است. بنابراین ما هنوز هم پتانسیل یک بازیگر بزرگ در صنعت را داریم. در مورد موضع ما در مورد سرمایه گذاری، ما این کار را با شرکت دولتی خودمان "Pertamina" انجام می‌دهیم و درهای کشورمان به روی هر سرمایه گذار خارجی در زمینه نفت و گاز باز است.

دولت اندونزی نیز پیشنهادات جذابی را ارائه می‌کند، مانند ارائه تقسیم سهام از 80-20، همراه با افزایش ریسک تعیین شده توسط کارشناسان زمین شناسی و ژئوفیزیک. همچنین سهم دولت در مواردی کاهش می‌یابد که برای گاز طبیعی 50-50 و برای نفت 55-45 است. ما به توانایی‌های شرکت‌های ایرانی واقف هستیم و اندونزی بر اساس منافع ملی خود آماده همکاری است.

تسنیم: در سال‌های گذشته (حدود 7 سال پیش) مسئولان کشور اندونزی در سفر به ایران از توانمندی‌های برقی ایران بازدید کردند و حتی صحبت‌هایی برای استفاده از ظرفیت شرکت مپنا برای توسعه ظرفیت‌های برقی اندونزی مطرح شده بود. آیا در صنعت برق، این کشور تاکنون از توان شرکت‌های ایرانی استفاده کرده؟ وضعیت فعلی تأمین برق در اندونزی چگونه است و برای توسعه ظرفیت‌ها، آیا توافقاتی با ایران و استفاده از توان شرکت‌های ایرانی داشته‌اید؟

سفیر اندونزی: عرضه برق در اندونزی بر اساس منطقه کاملاً متفاوت است. پروژه‌ ما با مپنا هم اکنون در "بلاوان" راه اندازی شده است و روی واحد گاز برای نیروگاه در اندونزی بود. ما مطمئنا برای همکاری‌های احتمالی بیشتر با شرکت‌های ایرانی در آینده در زمینه تامین برق آماده هستیم. به عنوان مثال، یکی از شرکت‌های دولتی ما، " Bukit Asam"، یک سرمایه گذاری مشترک در نیروگاه با همکاری شرکت "Huadian" از چین دارد.

فکر می‌کنیم با توجه به تقاضای روزافزون برق که ممکن است توسط وسایل نقلیه الکتریکی (EVs) نیز بیشتر شود، همکاری در این بخش قطعاً بسیار استراتژیک است.

 

تسنیم: اندونزی تاریخچه‌ای طولانی درحمایت از استقلال فلسطین دارد، از زمان استقلال درسال 1945، اندونزی به طور مداوم از فلسطین در کنفرانس‌های بین‌المللی حمایت کرده است. در یک سال اخیر هم ما شاهد حمایت این کشور از مردم فلسطین بودیم. مردم این کشور در تجمعی چشمگیر در تقبیح جنایات رژیم اسرائیل دست به اعتراض زدند. آیا این حمایت صرفا جنبه سیاسی دارد؟

کشور اندونزی , جمهوری اسلامی ایران , تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران , دیپلماسی اقتصادی ,

سفیر اندونزی: ما از فلسطین در مجامع بین‌المللی حمایت کرده و خواهیم کرد. ممکن است رسانه‌ها فکر کنند که سیاسی است، اما معتقدیم که این موضعی اصولی و عادلانه است که باید بر آن ایستادگی کنیم.

نباید اشتباه کرد در این خصوص، ما از لحاظ سیاسی از فلسطین حمایت می کنیم، اما بسته‌های کمک‌های بشردوستانه متعددی نیز به فلسطین ارسال کرده‌ایم، بیمارستان اندونزیایی را در نوار غزه ساختیم و همچنین متخصصان پزشکی خود را برای مداوای مجروحان در فلسطین ارسال کردیم. ما اقدامات واقعی انجام می‌دهیم که به مردم فلسطین کمک می کند و اینکه گفته شود حمایت ما "صرفا سیاسی" است، گمراه کننده و توهین آمیز خواهد بود.

تسنیم: پیشتر ادعاهایی در خصوص عادی سازی روابط با اسرائیل برای عضویت در سازمان همکاری و توسعه اقتصادی مطرح شد که با واکنش و تکذیب مقامات اندونزی همراه گشت. به نظر شما چرا چنین ادعاهایی علیه اندونزی مطرح شد؟

سفیر اندونزی: وزارت امور خارجه اندونزی بیانیه‌ای را برای روشن ساختن این موضوع منتشر کرده بود. ما هیچ برنامه‌ای برای عادی سازی با اسرائیل نداریم، به ویژه پس از اقدامات مستمر آن‌ها در غزه و لبنان.

اگر ادعاهایی در مورد آن علیه ما وجود دارد، باید از رسانه‌هایی که این اطلاعات نادرست را گزارش داده‌اند بپرسید، اما ما معتقدیم که این فقط یک مورد از ماهیت برخی رسانه‌ها بوده است که بدون بررسی منابع مربوطه اطلاعات نادرست را منتشر کرده‌اند.

تسنیم: رژیم صهیونیستی در چند ماه اخیر به تشدید تنش در منطقه و گسترش جنایات خود علیه کشورهای دیگر در منطقه که نمونه‌‌ای از آن را در حمله به خاک ایران دیدیم و اندونزی این اقدام اسرائیل را محکوم کرد، مبادرت کرده است. به نظر شما مقصود این رژیم از این جنایات وگسترش تنش در منطقه غرب آسیا چیست؟

سفیر اندونزی: صرف نظر از قصد آن‌ها، اقدامات اسرائیل قابل توجیه نیست. این اقدامات فقط باعث تشدید اوضاع در صحنه و کشتار مردم بی‌گناه می‌شود.

اگر آن‌ها (اسرائیلی‌ها) نگران امنیت خود هستند، این ریشه در اشغال غیرقانونی سرزمین‌های فلسطینی از سوی آن‌ها دارد و واقعیت این است که فقط اندونزی نیست که به طور یکجانبه می گوید (این اشغالگری)غیرقانونی است، حتی دادگاه کیفری بین‌المللی و شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز دقیقا همین را بیان کرده‌اند.

تسنیم: در خصوص تقویت نظم جهانی متوازن ایران و اندونزی چگونه می‌توانند با همکاری خود تاثیرگذار باشند؟

سفیر اندونزی: ما باید بتوانیم برای گفتگو و همکاری فشار بیاوریم و راه موثر در انجام این کار سه مورد است:

اول، ما باید باور کنیم که شریکی صادق و قابل اعتماد برای تعامل هستیم.

دوم، ما باید بتوانیم و کاری کنیم کشورهایی را که دارای اختلاف نظر هستند، بتوانند با هم صحبت کنند و مشکلات را حل و فصل کنند؛ به عنوان مثال در آسه آن از طریق اجلاس سران آسیای شرقی، جایی که کشورهای دارای اختلاف همگی بر سر میز می‌نشینند و گفتگو و همکاری را در پیش می‌گیرند. وقتی دیپلماسی شکست می‌خورد، جنگ شروع می‌شود. بنابراین دیپلماسی باید در خط مقدم سیاست خارجی باشد.

سوم، ما نمی‌توانیم جهانی داشته باشیم که وابستگی شدیدی از یک کشور به کشور دیگر وجود داشته باشد. وابستگی متقابل در بسیاری از لایه‌های جنبه‌های سیاسی-امنیتی، اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی چیزی است که به ایجاد نظم جهانی متعادل‌تر کمک می‌کند.

انتهای پیام/