شناسهٔ خبر: 70293313 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صبح‌نو | لینک خبر

نقشه صهیونیست‌ها برای سوریه چیست؟

کلنگی شدن منطقه

صاحب‌خبر -

 سوریه در چند سال گذشته شاهد تحولات پیچیده و پرتنشی بوده که موجب تبدیل این کشور به میدان رقابت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی شده است. با آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱، بحران در سوریه به سرعت به یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های جهانی تبدیل شد. نیروهای داخلی و خارجی متعددی وارد درگیری‌های سوریه شده‌اند و این کشور هم‌اکنون به عرصه‌ای برای منازعات سیاسی، نظامی و اقتصادی تبدیل شده است. در این میان، اسرائیل، نقش قابل‌توجهی در سوءاستفاده از این بحران ایفا کرده است.
 حملات اسرائیل به سوریه؛ تخریب زیرساخت‌های نظامی و واکنش‌ها
رژیم صهیونیستی در هفته‌های گذشته با حملات متعدد هوایی و زمینی به خاک سوریه، تلاش کرده است تا اهداف استراتژیک خود را در این کشور محقق کند. این حملات نه‌تنها به تخریب زیرساخت‌های نظامی سوریه منجر شده، بلکه نگرانی‌هایی را در سطح بین‌المللی ایجاد کرده است. به‌ویژه در زمینه‌های حقوق بشری و نقض توافقات بین‌المللی، حضور اسرائیل در سوریه چالش‌های جدیدی را به وجود آورده است.
 
رؤیای نیل تا فرات
در این میان، مسائل مربوط به کردها و آینده سیاسی سوریه نیز ابعاد جدیدی به این بحران افزوده است. حمایت اسرائیل از ایجاد یک کشور کردی در شمال سوریه و واکنش گروه‌های مختلف کردی به این اقدام، نشان‌دهنده پیچیدگی بیشتر وضعیت در این کشور است. علاوه بر این، حضور داعش و گروه‌های مسلح دیگر در برخی مناطق سوریه، تهدیدات امنیتی را افزایش داده و مانع از برقراری آرامش در این کشور شده است.
روز گذشته بود که رادیو ارتش اسرائیل به نقل از سرلشکر بازنشسته «نوام تیبون» گفت: «اسرائیل علاقه زیادی به ایجاد یک کشور کرد در سوریه دارد.» به این ترتیب صهیونیست‌ها با ایجاد دولت وابسته به خود در سوریه و برهم زدن نقشه عراق با حرکتی مشابه، به دنبال رؤیای کاذب از نیل تا فرات هستند. با سقوط دولت بشار اسد، صهیونیست‌ها در تجاوزی آشکار وارد خاک سوریه شده و ده‌ها مکان در این کشور را مورد حمله خود قرار دادند.
بر این اساس نیروهای زمینی اسرائیل از منطقه غیرنظامی در مرز اسرائیل و سوریه عبور کردند که اولین ورود آنها به خاک سوریه از زمان جنگ اکتبر ۱۹۷۳ است.
نیروهای اسرائیلی به کوه هرمون در سمت سوریه و دیگر نقاط استراتژیک حمله کردند. همچنین ده‌ها پایگاه و فرودگاه و تعدادی جنگنده ارتش سوریه را منهدم کرده‌اند تا توان نظامی این کشور را نابود کنند.
ابومحمد الجولانی، سرکرده هیأت تحریرالشام که کشور سوریه را کنترل می‌کند، از ورود به آنچه که او آن را درگیری با رژیم اشغالگر توصیف کرد، خودداری کرد.
 بنا بر این گزارش، رژیم اشغالگر «اسرائیل» در غیاب واکنش و بازدارندگی، به موازات ادامه تهاجم زمینی ارتش خود به جنوب این کشور به سمت پایتخت دمشق، سرعت تهاجم هوایی خود به خاک سوریه را افزایش داد.
طی چند ساعت، هواپیماهای اشغالگر ده‌ها حمله هوایی انجام دادند و 20 سایت واحد اطلاعات نیروی هوایی و انبارهای بزرگ موشک‌ها از جمله موشک‌های بالستیک، انبارهای مهمات، خمپاره‌ها و سایر تجهیزات نظامی را در داخل کوه‌ها هدف قرار دادند.
گفتنی است «این حملات همچنین انبارهای سلاح در منطقه «قلمون» در نزدیکی پایتخت دمشق، فرودگاه نظامی در «سویدا»، آزمایشگاه های تحقیقاتی و دفاعی در «مصیاف» در «درعا» واقع در جنوب سوریه و پایگاه موشکی در کوه «قاسیون» در دمشق را هدف قرار دادند.»
حملات «اسرائیل» به خاک سوریه به 446 حمله رسیده که 13 استان سوریه را از زمان کنترل حیاط تحریرالشام تحت تأثیر قرار داده و این در حالی است که به ادعای رسانه‌های اشغالگر 1800 بمب توسط تل‌آویو بر روی بیش از 500 هدف در سوریه در مدت کمی شلیک شده و حدود 80 درصد از توان نظامی سوریه را نابود کرده است.
در پایان گزارش آمده است: با ادامه تهاجم زمینی، «یسرائیل کاتز» وزیر جنگ «اسرائیل» به ارتش خود دستور داده تا در طول زمستان در منطقه حائل در بلندی‌های استراتژیک جولان اشغالی «آماده ماندن» شوند.
در مقابل این همه تشدید تنش‌های رژیم صهیونیستی، از الحاق سرزمین‌های سوریه تا تخریب زیرساخت‌های نظامی این کشور، گروهک تحریرالشام که کنترل کشور را در دست دارد، از مقابله با این تشدید، فاصله گرفته است؛ چراکه محمد الجولانی، رهبر این گروهک مسلح معتقد است که وضعیت سوریه اجازه ورود به درگیری جدید را نمی‌دهد.
از طرفی پهپادهای اسرائیل در منطقه حوض الیرموک در حومه غربی درعا، در سطح پایین پرواز می‌کنند و به بزرگان روستای کویا پیام می‌دهند با (مسئولان) ارتش اسرائیل دیدار کرده و به تفاهم برسند. رژیم اشغالگر اسرائیل در تلاش است بار دیگر با اشغال روستای کویا به حومه غربی درعا یورش برد. به گزارش خبرنگار المیادین؛ دولت خودمختار در عین العرب در شمال سوریه ائتلاف بین‌المللی برای همکاری جهت حفظ شهر را خواستار شد.
در همین حال کاروان جدیدی از زرهی‌ها و خودروهای نظامی ارتش اسرائیل به سمت التلول الحمر در شمال القنیطره در حرکت است.
 
پدرسون خواستار توقف حملات اسرائیل به سوریه شد
فرستاده ویژه سازمان در امور سوریه، حملات اسرائیل به خاک سوریه را نقض توافقنامه جدایی سال ۱۹۷۴ بین اسرائیل و سوریه دانست و از تل‌آویو خواست به این حملات پایان دهد.
به گزارش شبکه آر تی، گی یر پدرسون، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه گفت: «تحولات بسیار نگران‌کننده است. ما همچنان شاهد ادامه تحرکات و بمباران اسرائیل در خاک سوریه هستیم. این کار باید متوقف شود. بسیار مهم است که ما شاهد اقدامی از جانب هیچ بازیگر بین‌المللی نباشیم که روند دوره انتقالی در سوریه را از بین می‌برد. البته نیرو‌های حافظ صلح در بلندی‌های جولان روزانه با اسرائیلی‌ها در تماس هستند و پیام سازمان ملل این است که آنچه ما در آنجا شاهد هستیم، نقض توافقنامه جدایی سال ۱۹۷۴ است.»
 
استقبال مسعود بارزانی از اظهارات الجولانی
مسعود بارزانی، رئیس حزب دموکرات کردستان عراق گفت: «اظهاراتی از آقای احمد الشرع (ابومحمد الجولانی) درباره مردم کُرد سوریه شنیدیم که در آن مردم کُرد را بخشی از وطن و شریک سوریه در آینده توصیف کرد.
این دیدگاه درباره کُردها و آینده سوریه چیزی است که ما از آن خرسندیم و از آن استقبال می‌کنیم و امیدواریم که این آغازی باشد برای اصلاح مسیر تاریخ و پایان دادن به اعمال نادرست و ناعادلانه علیه مردم کُرد در سوریه.»
 
داعش، جان ۵۲ نظامی و ۱۸ غیرنظامی را در صحرای سوریه گرفت
دیده‌بان حقوق بشر سوریه می گوید؛ داعش از خلأ امنیتی و تنش‌هایی که با عملیات نظامی اخیر در منطقه و تغییر نقشه سیطره‌ها و ترک پایگاه‌ها در صحرای سوریه توسط نیروهای نظام سابق به وجود آمده است، سوءاستفاده می‌کند. از زمان سقوط نظام در هشتم ماه میلادی جاری، داعش در صحرای سوریه دست به ۶ حمله زد که به اعدام ۵۲ نظامی سوری و ۱۸ غیرنظامی انجامیده است. داعش ۹ چوپان را طی دو روز گذشته در حومه حمص در صحرای سوریه اعدام کرد.
 
مسکو: ادامه گفت‌وگوها با ایران و ترکیه درباره سوریه مفید خواهد بود
نماینده ویژه رئیس‌جمهور روسیه در امور غرب آسیا و آفریقا گفت: «امیدوارم نشست‌های بیشتری برگزار شود. ما روابط خوبی با ترکیه و ایران داریم و فکر می‌کنم که ادامه گفت‌وگوها درباره سوریه مفید خواهد بود.»
  
ترکیه: روسیه از سوریه نمی‌رود؛ از دولت جدید حمایت می‌کنیم
گولر، وزیر دفاع ترکیه می‌گوید که باید به حاکمان جدید دمشق فرصت داده شود و آنکارا آماده ارائه آموزش نظامی به دولت جدید سوریه است. گولر درباره حضور روسیه در آینده سوریه بعد از سرنگونی اسد گفت که هیچ نشانه‌ای از خروج کامل روسیه نمی‌بیند.
 
نگرانی از تکرار سناریوی لیبی در سوریه
سخنگوی گروه موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه گفت: «آن‌ها (نیروهایی که بخشی از مخالفان مسلح هستند) در مورد شکل جدید نظام در سوریه اختلاف نظر دارند، ما سناریوی لیبی را تکرار خواهیم کرد.»
در مجموع به نظر می رسد که رژیم به دنبال ناامن کردن منطقه و کلنگی شدن کشورها است که نمونه اش در سوریه قابل مشاهده است.