شناسهٔ خبر: 70288903 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

سد بخش‌آباد افغانستان وضعیت سیستان را وخیم‌تر می‌کند

رئیس پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون گفت: افغانستان پس از ساخت سد کمال‌خان که موجب خشک شدن تالاب هامون شد، حالا روی رودخانه «فراه» هم در حال احداث سد «بخش‌آباد» است و با این رویه متأسفانه روزهای بدتری در انتظار سیستان خواهد بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زابل، طوفان گردوخاک بار دیگر برای چند دهمین بار از ابتدای سال تاکنون منطقه سیستان را درنوردید. این شرایط به نحوی بود که امروز مدارس تمامی مقاطع تحصیلی منطقه سیستان شامل پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز در شمال استان سیستان و بلوچستان در پی طوفان گرد و خاک تعطیل شد.

مدیرکل هواشناسی سیستان‌وبلوچستان نیز امروز اعلام کرد: طوفان با سرعت 104 کیلومتر بر ساعت زابل را درنوردید و شعاع دید افقی را در این شهر به 50 متر کاهش داد.

این پدیده طبیعی نه تنها زندگی روزمره مردم را مختل کرد، بلکه بر سلامت و وضعیت معیشتی آنان نیز تأثیر گذاشت. خبرنگار تسنیم به گفت‌وگو با دو نفر از ساکنان زابل پرداخته تا از تجربه‌های آنها در این شرایط سخت مطلع شویم.

آقای محمدی، کشاورز 50 ساله‌ای که سال‌هاست در زابل زندگی می‌کند، درباره تأثیر طوفان بر کشت و کار خود می‌گوید: این طوفان‌ها برای ما مثل یک کابوس است. هر بار که طوفان می‌آید، خاک روی محصولاتم می‌نشیند و به شدت آسیب می‌بیند. امروز هم که سرعت باد به 104 کیلومتر رسید، دیگر هیچ چیز برای کشت ما باقی نمانده است. من نگران آینده‌ام هستم. سالهاست خشکسالی منطقه را فرا گرفته و حالا با این طوفان‌ها، زمین‌های ما خشک شده و دیگر نمی‌توانیم به راحتی زندگی کنیم.

وی ادامه می‌دهد: ما به شدت به آب نیاز داریم و این گرد و خاک تنها مشکلات ما را بیشتر می‌کند. امیدوارم مسئولان به فکر چاره‌ای برای این وضعیت باشند تا بتوانیم دوباره روی پای خود بایستیم.

خانم حسینی معلم 35 ساله‌ای که در یکی از مدارس زابل تدریس می‌کند، در مورد تأثیر طوفان بر آموزش و سلامت دانش‌آموزان می‌گوید: طوفان گردوخاک امروز باعث شد مدارس تعطیل شوند. من نگران سلامت بچه‌ها هستم؛ زیرا این گرد و غبار می‌تواند مشکلات تنفسی ایجاد کند. ما در زابل هر سال با این مشکل مواجه هستیم و هر بار که طوفان می‌آید، احساس ناامیدی می‌کنیم.

او همچنین اشاره می‌کند: امروز کلاس‌ها تعطیل شد تا بچه‌ها در خانه بمانند و از این وضعیت دور باشند. امیدوارم مسئولان به فکر راه‌حل‌هایی برای کاهش اثرات این طوفان‌ها باشند، چرا که آموزش کودکان برای آینده کشور بسیار مهم است.

رئیس پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: حداقل سه کریدور از چهار کریدور اصلی باد منطقه سیستان از روی تالاب هامون به خصوص «هامون صابری» می‌گذرد و تالاب هامون صابری تغذیه کننده اصلی آن فراه رود است.

جواد میردار هریجانی افزود: کشور افغانستان بعد از ساخت سد «کمال خان» که موجب خشک شدن تالاب هامون شد و آب رودخانه هیرمند را جاری نکرد، حالا روی رودخانه «فراه» هم در حال احداث سد «بخش آباد» است.

وی ادامه داد: فراه رود تامین کننده اصلی آب هامون صابری بود و حدود یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب آورده آب داشت و این آب اگر وارد تالاب هامون نشود با سد بخش آباد، متاسفانه روزهای بسیار بدتری را در سیستان شاهد خواهیم بود.

طوفان سیستان شعاع دید زاهدان را به 100 متر کاهش داد

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان همچنین اعلام کرد: ظهر امروز نیز طوفانی با سرعت 115 کیلومتر بر ساعت در منطقه سیستان باعث کاهش شدید دید افقی شد. این طوفان شعاع دید افقی در ایستگاه فرودگاهی زابل را به 50 متر و در ایستگاه فرودگاهی زاهدان به 100 متر کاهش داد. همچنین شعاع دید افقی در ایستگاه‌های نصرت‌آباد 100 متر، زهک 200 متر، میرجاوه و ایرانشهر 1500 متر، نیکشهر 2000 متر و خاش 5000 متر گزارش شد.

محسن حیدری توصیه کرد: به نکات بهداشتی و استفاده از ماسک در زمان غبار آلود شدن هوا توجه شود. از تردد غیر ضروری بیماران تنفسی، افراد سالخورده و کودکان، در زمان غبار آلود شدن هوا خودداری شود. احتیاط در ترددهای جاده‌ای و محافظت از گلخانه ها و محصولات توصیه می شود و از کار در ارتفاعات جدا پرهیز کنید.

سیستان شرایط این چنین طوفانی را به خود کم ندیده است اما مسئولین پس از گذشت دو دهه همچنان نظارگر این شرایط هستن جایی تامل دارد.

طوفان گردوخاک امروز در زابل نه تنها زندگی روزمره مردم را تحت تأثیر قرار داده، بلکه نگرانی‌های جدی درباره معیشت و سلامت آنان ایجاد کرده است. این گفت‌وگوها نمایانگر چالش‌های بزرگی است که ساکنان این منطقه با آن مواجه هستند و نیاز به توجه و اقدام فوری مسئولان را بیشتر از همیشه نشان می‌دهد.

.

انتهای پیام/