شناسهٔ خبر: 70274214 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

پایان نشست اردن و تأکید بر تمامیت ارضی سوریه و روند انتقالی فراگیر

صاحب‌خبر -

مقام‌ها و وزیران خارجه آمریکا، کشورهای منطقه و چند کشور غربی در پایان نشست خود در اردن ضمن حمایت از مردم سوریه و تمامیت ارضی این کشور، بر لزوم روند انتقالی فراگیر در سوریه تاکید کردند.

این نشست روز شنبه ۲۴ آذر در بندر عقبه اردن برگزار شد و وزرای خارجه هفت کشور عربی، وزیران خارجه ایالات متحده، فرانسه و ترکیه، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده ویژه سازمان ملل در آن حضور داشتند.

شرکت‌کنندگان در این نشست در بیانیه پایانی خود تاکید کرده‌اند که روند سیاسی انتقالی در سوریه باید به رهبری سوری‌ها انجام شود، نتیجه آن فراگیر باشد، و در فرایندی شفاف و منطبق با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل به ایجاد یک دولت غیر فرقه‌ای منجر شود.

شورشیان سوریه به رهبری گروه موسوم به هیئت تحریر الشام هفتم آذر حمله‌ای غافلگیرانه را در شمال غرب سوریه آغاز کردند و در نخستین ساعات بامداد ۱۸ آذر با ورود به دمشق به حکومت بشار اسد خاتمه دادند.

بیانیه پایانی نشست عقبه همچنین بر اهمیت مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی در سوریه و جلوگیری از ظهور مجدد گروه‌های تروریستی در آن کشور تاکید کرده است.

حاضران در این نشست همچنین از همه طرف‌ها در سوریه خواسته‌اند که خصومت‌ها را متوقف کنند و به حاکمیت، یکپارچگی و تمامیت ارضی آن مطابق اصول منشور سازمان ملل احترام بگذارند.

به نوشته رویترز، تاکید بر تمامیت ارضی سوریه ناظر به حضور سربازان اسرائیل در منطقه حائل در خاک سوریه است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، در حاشیه این نشست در یک کنفرانس خبری گفت که شرکت کنندگان توافق دارند که دولت جدید در سوریه باید به حقوق اقلیت‌ها احترام بگذارد و «پایگاهی برای گروه‌های تروریستی» تامین نکند.

او همچنین در شبکه‌های اجتماعی نوشت که گفت‌وگوها در عقبه درباره نیاز به «انتقال سیاسی فراگیر و تحت رهبری سوریه» بود.

آقای بلینکن تاکید کرد که ایالات متحده از دولت آینده سوریه که توسط سور‌ی‌ها انتخاب شده و نماینده همه آنها باشد حمایت می‌کند.

ایران و روسیه، دو متحد اصلی حکومت بشار اسد، به نشست اردن دعوت نشده بودند و از سوریه نیز نماینده‌ای در سالن مذاکره دیده نمی‌شد.

از میان کشورهای عربی وزرای خارجه اردن، عربستان، عراق، لبنان، مصر، قطر و بحرین و همچنین احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب در نشست عقبه حضور داشتند.

آنتونی بلینکن، هاکان فیدان و ژان‌نوئل بارو، وزرای خارجه آمریکا، ترکیه و فرانسه، گیر پترسن نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و نمایندگانی از بریتانیا و آلمان دیگر شرکت‌کنندگان در این نشست بودند.

به گزارش پترا، خبرگزاری رسمی اردن، گفت‌وگوهای عقبه در قالب دو نشست جداگانه برگزار شد که یکی از آنها ویژه وزرا و مقام‌های عربی، و دیگری نشست مشترک آنها با مقام‌های غربی، ترکیه و بین‌المللی بود و دو بیانیه پایانی نیز صادر شد.