شناسهٔ خبر: 70262442 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

راه‌های تقویت سیستم ایمنی بدن در گفت وگو با دکتر سیدضیاالدین مظهری: با کمترین هزینه می توان بیشترین استفاده را از سبزیجات برد/ یک سیب کج و کوله بهتر از میوه‌های خوش‌منظری است که از کودها و سم‌ها تغذیه شده‌اند

صاحب‌خبر -

شفقنا- رییس انجمن تغذیه تاکید کرد: تغذیه ای متناسب با سن و جنس و وضعیت فیزیولوژیکی خودمان را مورد استفاده قرار بدهیم تا در بردارنده تمام نیاز های تولید و توزیع انرژی برای سیستم های مختلف بدن ما باشد. در تامین این انرژی از اصل تعادل تجاوز نکنیم یعنی انرژی را به جا و به اندازه از درست مغذی ها یعنی پروتئین ها و چربی ها و قند ها می گیریم باید نسبتی فیزیولوژیکی بین آن ها برقرار باشد.

افرادی که زمینه بیماری دارند آسیب پذیر هستند

دکتر سید ضیاالدین مظهری در گفت وگو با خبرنگار شفقنا در پاسخ به این سوال که با توجه به آلودگی هوا و شرایطی که وجود دارد چه توصیه هایی می توان داشت؟ آیا تغذیه می تواند در کاهش عوارض آلودگی هوا موثر باشد؟ به ویژه در مورد تغذیه کودکان و سالمندان چگونه باید عمل کرد؟ اظهار داشت: بستگی دارد درباره چه گروهی صحبت کنیم و مشکلات در چه استیجی باشند. افرادی که زمینه بیماری دارند آسیب پذیر هستند. به طور کلی افراد آسیب پذیر تعریف خود را دارند؛ کسانی که زمینه های بیماری ارثی دارند، به طور ذاتی و از نظر سیستم ایمنی درگیر مسائلی هستند که آن ها را در شرایط آب و هوایی خاص این روز ها حساستر می کند. اولین توصیه ما به این گروه ها عدم تردد در مسیر هایی است که تراکم آلودگی بالا است. همچنین توصیه می شود فعالیت های بدنی شدید نداشته باشند زیرا تنفس سرعت و شدت می گیرد و همراه تنفس آلودگی و ذرات ریزی که از همه ماسک ها و فیلتر ها عبور می کنند وارد بدن می شود. این اولین توصیه من برای پیشگیری از ورود عوامل بیماری زا است که در سال تا 50 هزار نفر را در کشور ما از بین می برد.

تغذیه ای متناسب با سن و جنس و وضعیت فیزیولوژیکی خودمان را مورد استفاده قرار بدهیم

وی تصریح کرد: تاکید متخصصین تغذیه همیشه بر این منوال است که تغذیه ای متناسب با سن و جنس و وضعیت فیزیولوژیکی خودمان را مورد استفاده قرار بدهیم تا در بردارنده تمام نیاز های تولید و توزیع انرژی برای سیستم های مختلف بدن ما باشد. در تامین این انرژی از اصل تعادل تجاوز نکنیم یعنی انرژی را به جا و به اندازه از درست مغذی ها یعنی پروتئین ها و چربی ها و قند ها می گیریم باید نسبتی فیزیولوژیکی بین آن ها برقرار باشد. اولین نیاز بدن ما در قبال دفاع و حمله و توان فعالیت های جسمی و مغزی داشتن انرژی کافی است. البته تنها تامین میزان کالری تعیین کننده نیست. افراد باید به نسبت فیزیولوژیکی به نسبت حداقل ده تا بیست درصد انرژی از پروتئین ها 40 تا 60 درصد از کربوهیدرات های پیچیده و بین 20 تا 30 درصد انرژی از چربی ها تامین انرژی کنند 50 ریز مغذی که در فعالیت سیستم های دفاعی بدن و رشد بدن نیاز است باید تامین شود. این مواد از داروخانه طبیعت و از طریق سبزیجات و میوه ها و غلات و حبوبات و مغز ها و دانه ها تامین می شود. سازندگان مهمترین آنزیم های بدن، سیستم دفاعی را برای هر تغییر محیطی و اقلیمی آماده می کند.

یک سیب کج و کوله و کرمو بهتر از میوه های خوش منظری است که از کود ها و سم ها تغذیه شده اند

وی افزود: مادران و جوانان و سالمندان باید این آموزش ها را بگیرند. من و شما به عنوان متخصص، معلم و رسانه باید این مسائل را اطلاع رسانی کنیم. استفاده از آب به جای نوشابه های رنگی و بی رنگ و گاز دار و بی گاز باید مورد توجه قرار بگیرد، همچنین نوشیدن دوغی که از ماست های طبیعی ساخته شده است باید در اولویت قرار بگیرد، همچنین استفاده از آنتی اکسیدان های خنثی کننده رادیکال های آزاد مثل سبزیجات و میوه جاتی که حاوی ویتامین سی هستند و در سیستم دفاعی موثر است و هم در کلاژن سازی تاثیر دارد، استفاده از منابعی که دربردارنده ویتامین آ است نیز باید در اولویت قرار بگیرد به ویژه میوه جات و سبزیجاتی که به رنگ زرد نارنجی هستند، از منابع خوب این ویتامین ها هستند. با کمترین هزینه می توان بیشترین استفاده را از سبزیجات برد البته منظور ما سبزیجاتی است که در فاضلاب پرورش پیدا نکرده باشند. یک سیب کج و کوله کرمو بهتر از میوه های خوش منظری است که از کود ها و سم ها تغذیه شده اند و نه تنها خاصیتی ندارند بلکه زیان بار هستند. در هر فصلی میوه هایی به بازار عرضه می شود که دربردارنده نیاز های بدن است. استفاده از میوه های کوچکتر و ارزان تر و بعضا بد شکل تر بهتر است از میوه هایی که به علت تراریختگی و دستکاری های ژنتیکی در رشد از حد نرم خارج شده و بزرگتر و زیباتر دیده می شود. این میوه ها پوست کلفت هستند اما خاصیت کمتری دارند.

مایعات یکی از بهترین ها است و چه بهتر است که از دوغ با نمک کمتر استفاده شود

دکتر مظهری اظهار داشت: افرادی که می خواهند در مقابله با سموم مقاومت بیشتری داشته باشند باید دو ساعت بعد از غروب آفتاب که شیفت هورمون های بدن تغییر می کند و هومون های سازنده و سم زدا جایگزین می شوند و فعالیت آغاز می کنند و بازسازی بدن صورت می گیرد، از دو ساعت بعد از غروب تا ساعت چهار صبح در خواب عمیق باشند. مایعات یکی از بهترین ها است و چه بهتر است که از دوغ با نمک کمتر استفاده شود. از ماست های کم چرب و از دانه ها و مغز ها استفاده شود. به طور مثل کنجد، بادام، پسته و فندق بسیار خوب است. اگر میانه فندق به قهره ای کرم یا سبز متمایل باشد سرشار از آفلوتوکسین است چرا که نوعی قارچ مفید به آن ها حمله ور شده است. با یک تغذیه متناسب و متنوع بسیاری از هزینه های درمان بیماری ها یا آسیب های سخت علاج و ماندگار جلوگیری می شود.

3 گرد سفید حکم قتاله دارند؛ شکر، نمک و مواد مخدر از این منظر یکی هستند و خطرناکند

وی با بیان اینکه سیستم ایمنی کودکان بسیار کوچک آنقدر توانا نیست که در آسیب دیدگی ها از خود دفاع کنند گفت: از این رو معمولا کودکان را جزو گروه های آسیب پذیر تلقی می کنند. سالمندان هم به همین ترتیب است و هر چه سن از 50 بالاتر می رود ما آسیب پذیر تر می شویم. باید در این سنین از مصرف مواد قندی و چربی ها پرهیز کرد. 3 گرد سفید حکم قتاله دارند؛ شکر، نمک و مواد مخدر از این منظر یکی هستند و خطرناکند.

قبل از سیر بودن از پای سفره بلند شویم

وی تصریح کرد: یکی از توصیه های مهم این است که قبل از سیر بودن از پای سفره بلند شویم. سیستم کنترل گرسنگی و سیری ما در هیپوتالاموس قرار گرفته است تقریبا بین 25 تا 30 دقیقه طول می کشد تا غذاهایی که خوردیم لول گلوکوز و انرژی را پر کند تا بدن بگوید من سیر شده ام. بری اینکه تست کنید توجه کنید که وقتی با اشتها غذا می خورید و تلفن زنگ می زند و برای پاسخ دادن می روید بعد از برگشتن از مکالمه متوجه می شوید میلی به غذا ندارید یعنی شما به بدنتان فرصت داده اید که بیش از اندازه غذا نخورد، آهسته بخورید، مدت بیشتری بجوید با بزاق آغشته کنید تا مواد غذایی خوب ضد عفونی شود و آلودگی های اولیه از بین برود، سپس هضم کربوهیدرات ها شروع می شود و شیره معده سریعتر غذا را هضم و به کیموس تبدیل می کند. سیستمی بسیار دقیق و صنعتی در آن واحد با صد ها هزار تولیدات تنظیم پیدا کرده و رها شدن آن ها در غذاهای ما به صورتی تنظیم شده که مایه شگفتی است.