شناسهٔ خبر: 70254206 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

آگاهی‌بخشی درباره «اچ‌آی‌وی» به فراموشی سپرده نشود

آخرین روز اجرای پویش ملی «من هم تست اچ‌آی‌وی می‌دهم» هم فرا رسید. با این حال مسئولان وزارت بهداشت و پزشکان تأکید دارند اطلاع‌رسانی دراین‌باره نباید محدود به زمان پویش شود و آگاهی‌بخشی به همگان درباره آزمایش تشخیص این بیماری و درمان‌پذیربودن آن همیشگی باشد.

صاحب‌خبر -

‌ایرنا: آخرین روز اجرای پویش ملی «من هم تست اچ‌آی‌وی می‌دهم» هم فرا رسید. با این حال مسئولان وزارت بهداشت و پزشکان تأکید دارند اطلاع‌رسانی دراین‌باره نباید محدود به زمان پویش شود و آگاهی‌بخشی به همگان درباره آزمایش تشخیص این بیماری و درمان‌پذیربودن آن همیشگی باشد.

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امسال پویش ملی «من هم تست اچ‌آی‌وی می‌دهم» را با دو هدف اصلی تشدید بیماریابی و کاهش اَنگ‌داربودن ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی (HIV) از طریق اطلاع‌رسانی و دسترسی همگانی به آموزش و آزمایش پزشکی برگزار کرد.

این پویش از ۲۰ آبان آغاز شد و سه‌شنبه (۲۰ آذر) پایان یافت اما به گفته مسئولان وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی با توجه به اهمیت موضوع، انجام آزمایش تشخیص اچ‌آی‌وی پس از اجرای این طرح نیز در مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری استان‌ها انجام می‌شود.

با توجه به اهمیت و حساسیت ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی و بیماری ایدز، پزشکان بر این نکته تأکید دارند که اطلاع‌رسانی در مورد آن نباید محدود به زمان برگزاری پویش‌های ملی و استانی شود بلکه همگان باید به این باور برسند که این بیماری درمان دارد و شامل «آگاهی، آزمایش‌دادن و تحت درمان دارویی قرارگرفتن» است.

مینو محرز بنیان‌گذار مرکز تحقیقات ایدز ایران نیز چندی پیش در این زمینه گفت: رسانه‌ها در حول و حوش روز جهانی ایدز به این مسئله می‌پردازند و تا یک سال بعد اطلاع‌رسانی در مورد ایدز و اچ‌آی‌وی را فراموش می‌کنند.

به گفته این پزشک متخصص، وضعیت موجود درباره تعداد مبتلایان و سن ابتلا به اچ‌آی‌وی، نتیجه سکوت مرگبار ناشی از عدم آموزش و اطلاع‌رسانی لازم به مردم در‌این‌باره است.

ایدز مرحله نهایی ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی است

ویروس اچ‌آی‌وی (HIV) زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های عفونی است که در صورت کنترل‌نشدن و در مراحل آخر به ایدز تبدیل می‌شود؛ این بیماری کشورهای فقیر آفریقایی تا پیشرفته غربی را برای ده‌ها سال درگیر خود کرده و بر اساس برآوردها تاکنون افزون بر ۳۰ میلیون نفر در دنیا و ۲۳ هزار نفر در کشورمان بر اثر این بیماری جان باخته‌اند.

متخصص بیماری‌های عفونی و مشاور فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در این پیوند به ایرنا گفت: اچ‌آی‌وی یک ویروس عفونی است که مردم از آن تصور بیماری «ایدز» را دارند در صورتی که ایدز مرحله انتهایی از ابتلا به این ویروس بوده و در صورتی که فرد مبتلا تحت مراقبت و درمان قرار نگیرد پس از گذشت حدود هشت تا ۱۰ سال به ایدز مبتلا خواهد شد.

کتایون طایری ادامه داد: ابتلا به اچ‌آی‌وی مخصوص طبقه، قشر یا گروه خاصی نیست و مانند هر بیماری عفونی دیگر اگر عامل آن وارد بدن انسان شود، شخص مبتلا خواهد شد، از این‌رو نوزاد متولدشده از مادر مبتلا به اچ‌آی‌وی، دندان‌پزشکان، کادر سلامت و بهداشت، دریافت‌کنندگان خون‌ آلوده، مصرف‌کنندگان سرنگ‌های مشترک و افراد با روابط جنسی پرخطر و محافظت‌نشده همگی در معرض ابتلا به آن قرار دارند.

وی با بیان اینکه امید به زندگی در بین مبتلایان به اچ‌آی‌وی در سال‌های اخیر افزایش یافته است، تصریح کرد: اگر این افراد به سرعت تحت درمان قرار گیرند، در دوره‌های سه‌ماهه آزمایش‌های لازم را انجام دهند و از دارو استفاده کنند، می‌توانند عمر طبیعی داشته باشند.

این پزشک متخصص خاطرنشان کرد: مبتلایان به اچ‌آی‌وی می‌توانند با دادن آزمایش و شروع درمان مؤثر، میزان ویروس در خون و ترشحات بدن را به حدی پایین برسانند که سلامت خود را تضمین کنند و احتمال سرایت بیماری به سایرین از بین برود. طایری گفت: ایران در مقایسه با بسیاری از کشورها در زمینه درمان و کنترل اچ‌آی‌وی از جایگاه خوبی برخوردار است و همه آزمایش‌های تشخیصی، کنترل و درمان مبتلایان به آن به‌ صورت رایگان صورت می‌گیرد و تنها در زمینه تشخیص زودهنگام بیماری نیازمند آگاهی‌رسانی به مردم هستیم. وی با بیان اینکه پویش «من هم تست اچ‌آی‌وی می‌دهم» فرصت مناسبی برای این امر بود، افزود: این اقدام نیازمند همراهی رسانه‌ها در طول سال و خارج از بازه زمانی پویش است.

طایری اضافه کرد: مردم مطمئن باشند چنانچه تست اچ‌آی‌وی فردی مثبت شد در صورتی که به سرعت وارد چرخه درمان شود، به طور مستمر داروها را مصرف کند و آزمایش‌های سه‌ماهه و شش‌ماهه را انجام دهد، می‌تواند زندگی و عمر عادی داشته باشد. وی اظهار کرد: فرد مبتلا به اچ‌آی‌وی تحت درمان می‌تواند با فردی که این ویروس در بدنش وجود ندارد ازدواج کند، در این شرایط ویروس در رابطه جنسی به همسر منتقل نمی‌شود و در صورت بچه‌دارشدن و با نظارت پزشک فرزند آنها سالم به دنیا می‌آید، البته اگر مادر مبتلا باشد باید از شیردهی به نوزاد خودداری کند. مشاور فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: آمار کشوری نشان می‌دهد ۲۰ درصد بیماران تشخیصی اچ‌آی‌وی زن و ۸۰ درصد مرد هستند ولی لازم است با توجه به احتمال انتقال ویروس اچ‌آی‌وی از مادر به فرزند این گروه برای انجام آزمایش‌های سریع (رپید) و استفاده از خدمات غربالگری در سه ماه نخست بارداری اقدام و در صورت ابتلا به سرعت فرایند درمان را آغاز کنند.

رایگان‌بودن خدمات تشخیصی، درمانی و مراقبتی اچ‌آی‌وی

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این پیوند به ایرنا گفت: سازمان بهداشت جهانی برای کنترل ویروس اچ‌آی‌وی برنامه‌ای موسوم به «۹۰۹۰۹۰» دارد که بر اساس آن بیشتر کشورها و از آن‌ جمله ایران باید به سمتی بروند که تا سال ۲۰۳۰ این بیماری را به‌طور کامل کنترل کنند. حمید گله‌داری ادامه داد: هدف برنامه مذکور این است که ۹۰ درصد افراد مبتلا به ویروس اچ‌آی‌وی در نخستین گام آزمایش بدهند، ۹۰ درصد آنها وارد چرخه درمان و کنترل شوند و ۹۰ درصد با مصرف دارو میزان ویروس در بدن را به نزدیک صفر برسانند. وی تصریح کرد: ایران و اصفهان در زمینه ورود ۹۰درصدی مبتلایان تشخیصی به چرخه درمان و استفاده بیش از ۹۰‌درصدی مبتلایان اچ‌آی‌وی از داروهای مناسب به موفقیت دست یافته‌اند و فقط از نظر میزان آزمایش و غربالگری، هنوز هدف نهایی محقق نشده است. گله‌داری اضافه کرد: تعداد مراجعان برای آزمایش تشخیص اچ‌آی‌وی در اصفهان در زمستان بیشتر از سایر فصل‌هاست و برای آنکه به هدف ۹۰‌درصدی غربالگری برسیم تا بتوانیم جلوی رشد ابتلا به آن را بگیریم، باید به‌صورت مداوم و نه‌تنها در روزهای مناسبتی یا در پویش‌های خاص مانند «من هم تست اچ‌آی‌وی می‌دهم» در این زمینه اطلاع‌رسانی کنیم تا انگ اجتماعی درباره این بیماری از بین برود.

معاون دانشگاه علوم پزشکی اصفهان یادآور شد: نباید انگ اجتماعی مانع از مراجعه افراد به مراکز بهداشتی و انجام آزمایش تشخیص اچ‌آی‌وی و درمان آن‌ شود و باید با اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی در جامعه زمینه ترغیب افراد برای آزمایش و درمان را فراهم کرد.

گله‌داری یادآور شد: تعداد کل بیماران مبتلا به اچ‌آی‌وی شناسایی‌شده در استان اصفهان که در قید حیات هستند ۵۹۰ نفر شامل ۴۳۳ مرد و ۱۵۷ زن است. تعداد افراد فوت‌شده مبتلا به اچ‌آی‌وی که در زمان حیات شناسایی شدند نیز ۳۷۶ نفر شامل ۳۴۴ مرد و ۳۲ زن بود.