شناسهٔ خبر: 70251556 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

سفر غیرمنتظره وزیر خارجه آمریکا به عراق؛ تأکید بر لزوم تشکیل دولت فراگیر در سوریه

صاحب‌خبر -

وزیر امور خارجه ایالات متحده، در سفری از پیش اعلام نشده برای دیدار با محمد السودانی، نخست‌وزیر عراق و گفت‌وگو درباره آینده سوریه به این کشور سفر کرد.

آنتونی بلینکن روز جمعه ۲۳ آذر ماه در جریان این سفر و بازدید از سفارت آمریکا در بغداد تایید کرد که در دیدارش با آقای سودانی درباره وضعیت سوریه گفت‌وگو کرده است.

او که در این سفارتخانه با فرمانده نیروهای آمریکایی حاضر در عراق دیدار کرد، درباره مذاکراتش با نخست‌وزیر عراق افزود: «ما در مورد این موضوع بحث کردیم که چگونه بسیاری از کشورها در منطقه و فراتر از آن بر این باورند که سوریه در گذار از دیکتاتوری اسد به سمت دموکراسی، باید به گونه‌ای عمل کند که بتواند از تمام اقلیت‌های سوریه نیز محافظت کند و یک دولت فراگیر و غیرفرقه‌ای تشکیل دهد».

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که سوریه نباید به بستری برای تروریسم تبدیل شود و افزود: «به دلیل حضور مداوم داعش در سوریه هیچ کشوری به اندازه عراق اهمیت این موضوع را نمی‌داند و ما مصمم هستیم که اطمینان حاصل کنیم داعش نتواند دوباره ظهور کند».

بر اساس گزارش‌ها، آنتونی بلینکن در حال بازدید از منطقه، پس از فروپاشی حکومت بشار اسد است. این سفر تا روز جمعه و پس از دیدار او با سودانی اعلام نشده بود.

وزارت امور خارجه آمریکا ساعتی پیشتر در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که آقای بلینکن در بغداد «بر تعهد ایالات متحده به مشارکت راهبردی با عراق و امنیت، ثبات و حاکمیت این کشور تأکید خواهد کرد».

بر اساس این بیانیه «او همچنین درباره فرصت‌ها و چالش‌های امنیتی منطقه‌ای و حمایت پایدار آمریکا از تعامل با تمام جوامع در سوریه برای ایجاد یک گذار فراگیر گفت‌وگو می‌کند».


همزمان با این سفر یک مقام آمریکایی که نامی از او نیامد، به رویترز گفت که واشینگتن این برهه زمانی را فرصتی برای عقب‌راندن نفوذ ایران در منطقه می‌بیند.

عراق، که توسط ائتلافی از احزاب سیاسی و گروه‌های مسلح عمدتاً شیعهٔ نزدیک به ایران اداره می‌شود، بازیگری کلیدی در جریان موسوم به «محور مقاومت» تحت رهبری تهران است که شامل گروه افراطی حماس در غزه و حزب‌الله لبنان می‌شود و پس از پاسخ اسرائیل به حملات ۱۵ مهرماه سال گذشته حماس، با شکست‌هایی مواجه شده است.

در جریان تحولات اخیر در سوریه، عراق تصمیم گرفت به شبه‌نظامیان شیعه اجازه ندهد در درگیری‌های این کشور مداخله کنند، این درحالی است ‌که شورشیان مسلح مخالف بشار اسد پیشروی کردند و با وجود نگرانی‌های بغداد از گسترش ناآرامی‌ها به داخل مرزهای خود، در نهایت هفته گذشته دمشق را تصرف کردند.

همزمان با پیشروی شورشیان در سوریه، عراق نیز هزاران نیرو از ارتش و نیروهای بسیج مردمی، که یک نهاد امنیتی متشکل از گروه‌های مسلح همسو با ایران است و پیش‌تر در سوریه جنگیده بودند را در مرزهای خود مستقر کرد.

گروه‌های مخالف در سوریه به رهبری هیئت تحریرالشام، ارتباط خود را با القاعده و داعش انکار می‌کنند و اعلام کرده‌اند که هیچ تمایلی برای مداخله در عراق ندارند.

وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه نیز در آنکارا با رئیس‌جمهور ترکیه دیدار کرده بود.

بنابر بیانیه دفتر رئیس جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان در این دیدار تاکید کرد که کشورش «برای امنیت ملی خود» اقدامات پیشگیرانه در سوریه را علیه تمامی «گروه‌های تروریستی» انجام خواهد داد.

او همچنین از جامعه بین‌المللی خواست تا برای بازسازی نهادها در سوریه با یکدیگر همکاری کنند.

از سوی دیگر آنتونی بلینکن اعلام کرد که با رئیس جمهور ترکیه درباره «امنیت منطقه‌ای و انتقال سیاسی در سوریه» گفت‌وگو کرده است.

او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت روند انتقال در سوریه باید «تحت رهبری سوریه» و «شامل همه سوری‌ها» باشد و از جان غیرنظامیان محافظت کند.