شناسهٔ خبر: 70241036 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان صنعت | لینک خبر

مصرف گاز به مرز هشدار رسید؛ کاهش گازرسانی به نیروگاه‌ها جدی شد

مدیر مرکز راهبری شبکه گازرسانی کشور با توجه به کاهش محسوس دمای هوا در هفته آینده خواستار صرفه‌جویی همه مصرف‌کنندگان به ویژه مصرف‌کنندگان استان‌های نیمه شمالی، شمال مرکز و شمال شرق شد.

صاحب‌خبر -

جهان صنعت نیوز، مسلم رحمانی با اشاره به تولید و پالایش حداکثری گاز در کشور گفت: رکوردهای بی‌نظیری در حوزه تولید و پالایش گاز کشور در روزهای اخیر به ثبت رسیده و بیش از ۸۵۵ میلیون مترمکعب و در برخی روزها حتی بیش از ۸۶۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین­ (فرآوری شده) به شبکه گازرسانی کشور تزریق شده است.

وی با اشاره به اینکه در ۲۰ استان کشور دمای زیر صفر درجه به ثبت رسیده و این مسئله، سبب افزایش مصرف در بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع جزء شده است، افزود: مصرف روزانه گاز در این بخش‌ها به ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده که نسبت به مدت مشابه پارسال، بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب افزایش نشان می‌دهد. تقریبا ۷۰ درصد مصرف در این بخش صورت می‌گیرد که افزایش ۲۵ تا ۲۶ درصدی را نشان می‌دهد.

مدیر مرکز راهبری شبکه گازرسانی کشور با بیان اینکه با افزایش مصرف در این بخش‌ها و ثابت بودن تولید گاز، گازرسانی به سایر بخش‌ها دچار چالش‌هایی خواهد شد، گفت: گازی که باید به صنایع عمده و سایر صنایع یعنی شهرک‌های صنعتی و نیروگاه‌ها تحویل داده شود، با افزایش مصرف در بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع جزء، کاهش خواهد یافت.

رحمانی با بیان اینکه نیروگاه‌ها مجموعه‌ای از گاز و سوخت‌های مایع را به‌عنوان سوخت معادل مصرف می‌کنند، اظهار کرد:­ نیروگاه‌ها می‌توانند از سوخت‌های جایگزین یعنی نفت‌کوره و نفتِ‌گاز (گازوئیل) استفاده کنند و از ابتدای امسال، سوخت‌رسانی به نیروگاه‌ها نسبت به پارسال بیشتر شده است.

وی ادامه داد: اگر مصرف گاز در بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع جزء از ۵۵۰ میلیون مترمکعب بیشتر شود، سهم گاز از سبد سوخت‌رسانی به نیروگاه‌ها کاهش می‌یابد و آنها مجبور به مصرف سوخت مایع جایگزین می‌شوند.

مدیر مرکز راهبری شبکه گازرسانی کشور با اشاره به اینکه امسال یک ماه زودتر سرما آغاز شده است، بیان کرد: میانگین دمای هوا نسبت به پارسال بین ۴ تا ۶ درجه کاهش یافته است. به ازای هر یک درجه کاهش دمای هوا، حدود ۲۵ میلیون مترمکعب مصرف گاز بخش خانگی افزایش پیدا می‌کند که معادل تولید گاز یک فاز پارس جنوبی است.

رحمانی ادامه داد: وزارتخانه‌های نفت و نیرو حداکثر تلاش خود را برای تأمین پایدار برق و گاز انجام می‌دهند، اکنون، ­تنها راه جبران ناترازی گاز صرفه‌جویی در همه بخش‌های کشور است.

وی با بیان اینکه خط قرمز ترسیم شده برای شرکت ملی گاز، قطع نشدن گاز منازل و واحدهای تجاری است، ­گفت: پیش‌بینی می‌شود که هفته آینده بسیار سرد باشد و مصرف گاز بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع جزء به بیش از ۶۸۰ میلیون مترمکعب در روز برسد؛ یعنی گازرسانی به نیروگاه‌ها که ۱۲۰ میلیون مترمکعب بوده، به مراتب کمتر خواهد شد. نیروگاه‌ها برای تولید برق پایدار، هر روز­ به ۲۳۰ تا ۲۴۰ میلیون مترمکعب سوخت معادل گاز نیاز دارند.

مدیر ­مرکز راهبری شبکه گازرسانی کشور با تأکید بر اینکه صرفه‌جویی فقط مختص به بخش خانگی نیست و بخش‌هایی مانند کشاورزی نیز می‌توانند در گلخانه‌ها با اقدامات ساده مانند تنظیم مشعل و از بین بردن پارگی پوشش گلخانه، بین ۲۰ تا ۲۵ درصد مصرف خود را کاهش دهند، افزود: در شهرک‌های صنعتی و برخی صنایع کوچک ­هم بازدیدها نشان‌دهنده مصارف غیرمتعارف است. باید سریعتر اقدام‌های لازم را انجام دهند تا شاهد قطعی گاز نباشیم.

رحمانی با بیان اینکه در دو ماه گذشته اطلاع‌رسانی لازم درباره وضعیت تأمین گاز کشور به بخش‌های مختلف داده‌ شده است، اظهار کرد: به بخش‌هایی که مصارف بالاتر از الگو دارند هم هشدار داده‌ایم؛ مانند باغ‌ویلاها و استخرهای روباز و گرماتابش‌های محیطی در اماکن تجاری و تفریحی. مقدار هدررفت گاز در بخش‌های مختلف از مصرف گاز بسیاری از بخش‌های مختلف بیشتر است.

وی ضمن درخواست از مصرف‌کنندگان و دستگاه‌های اجرایی مختلف برای همکاری اعلام کرد  از شب گذشته، افت فشاری را در شمال غرب کشور، در انتهای شبکه استان اردبیل مشاهده کردیم؛ همچنین در استان‌های نیمه شمال شرقی به‌خصوص در خراسان جنوبی و خراسان رضوی فشار گاز کاهش یافته است. نیاز است که همه استان‌ها به ویژه استان‌های نیمه شمالی، شمال مرکز و شمال شرق صرفه‌جویی بیشتر در مصرف گاز داشته باشند.