شناسهٔ خبر: 70228635 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

برندینگ با فوتبال؛

نفع عربستان از میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ چیست؟

دنیای اقتصاد: پس از انصراف استرالیا، عربستان سعودی تنها کشوری است که برای میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ درخواست داده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ عربستان سعودی در سال‌های اخیر با سرمایه‌گذاری گسترده در حوزه‌های مختلف ورزشی از جمله مسابقات اتومبیل‌رانی، گلف، تنیس و بوکس، به یکی از بازیگران اصلی عرصه ورزش جهانی تبدیل شده است. این کشور در تلاش است تا با کسب حق میزبانی جام جهانی فوتبال، معتبرترین رقابت فوتبالی جهان، نفوذ خود را در این عرصه بیش از پیش گسترش دهد.

براساس گزارشی از بلومبرگ، گویی سرنوشت، جام زرین فوتبال را بار دیگر به سوی مشرق زمین رهنمون می‌سازد. با نبود رقیبی جدی، عربستان سعودی به عنوان میزبان جام جهانی ۲۰۳۴ مطرح شده و به نظر می‌رسد این رویداد بزرگ ورزشی، بار دیگر در دل خاورمیانه برپا خواهد شد. این در حالی است که برخی نگرانی‌ها همچنان درباره میزبانی این کشور مطرح است. فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) قرار است در یازدهم دسامبر،یعنی امروز سرنوشت این جام را رقم زده و میزبان نهایی را اعلام نماید.

براساس این گزارش، پس از انصراف استرالیا، عربستان سعودی تنها کشوری است که برای میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ درخواست داده است. این رقابت هر چهار سال یک بار برگزار می‌شود. ولیعهد محمد بن سلمان در تلاش است تا اقتصاد عربستان را از وابستگی به نفت خارج کند و با ایجاد صنایع جدید، ترویج گردشگری و گسترش گزینه‌های تفریحی برای جمعیت جوان کشور، آن را متنوع‌تر کند. با دریایی از سرمایه، به ورزش رو آورد و با سرمایه‌گذاری‌های حساب شده و هدفمند، آن را به سکوی پرتابی برای تحقق رؤیاهایش تبدیل کرد.

عربستان سعودی در سال‌های اخیر به یکی از قطب‌های اصلی ورزش در جهان تبدیل شده است. این کشور با میزبانی رقابت‌های معتبر بین‌المللی همچون فرمول یک، نشان داده است که عزم جدی برای توسعه زیرساخت‌های ورزشی و جذب رویدادهای بزرگ دارد. علاوه بر این، عربستان سعودی به زودی میزبان جام ملت‌های آسیا و بازی‌های زمستانی آسیا خواهد بود که نشان از گستردگی برنامه‌های ورزشی این کشور دارد.

در حوزه فوتبال نیز، عربستان سعودی با جذب ستارگان جهانی مانند کریستیانو رونالدو، لیگ داخلی خود را تقویت کرده و توجه جهانی را به خود جلب کرده است. همچنین، راه‌اندازی لیگ حرفه‌ای گلف و رقابت با تور PGA نشان از بلندپروازی‌های این کشور در عرصه ورزش است.

از همان ابتدا، تعداد کشورهایی که می‌توانستند برای میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ درخواست دهند کم بود، چون فیفا گفته بود این مسابقات باید در آسیا یا اقیانوسیه برگزار شود. استرالیا که یکی از این کشورها بود، تصمیم گرفت روی مسابقات ورزشی دیگری تمرکز کند و از رقابت کنار کشید.

از طرف دیگر، عربستان سعودی خیلی جدی برای میزبانی جام جهانی برنامه‌ریزی کرده و حاضر شده میلیاردها دلار برای ساخت ورزشگاه‌ها و امکانات دیگر هزینه کند. علاوه بر این، روابط خیلی خوبی با فیفا دارد. این عوامل باعث شده که کشورهای دیگر خیلی رغبتی به رقابت با عربستان سعودی نداشته باشند.شاید یکی از مهم‌ترین دلایل این باشد که شرکت نفتی بزرگی به نام آرامکو که مالک اصلی‌اش دولت عربستان سعودی است، اسپانسر جام جهانی ۲۰۲۶ و جام جهانی زنان ۲۰۲۷ هم هست. این یعنی عربستان سعودی نفوذ زیادی در دنیای فوتبال دارد.

لازم به ذکر است از سال ۲۰۲۶، جام جهانی فوتبال بزرگ‌تر و هیجان‌انگیزتر خواهد شد. به جای ۳۲ تیم، ۴۸ تیم در این مسابقات شرکت می‌کنند. این یعنی بازی‌های بیشتری برگزار می‌شود و رقابت‌ها تنگاتنگ‌تر خواهد بود. به همین دلیل، میزبانی این جام بزرگ، کار بسیار سختی است و کشورها باید آمادگی‌های زیادی داشته باشند.

به خاطر همین افزایش تعداد تیم‌ها، از سال ۲۰۲۶ به بعد، چند کشور با هم تصمیم می‌گیرند که جام جهانی را برگزار کنند. اولین نمونه‌ی این کار، جام جهانی ۲۰۲۶ است که آمریکا، مکزیک و کانادا با هم میزبان آن خواهند بود.

سال ۲۰۳۰ هم سال جالبی است. در این سال، جام جهانی صد ساله می‌شود و فیفا می‌خواهد جشن بزرگی بگیرد. برای همین، تصمیم گرفته‌اند که بازی‌ها را در چند قاره برگزار کنند. یعنی بازی‌ها در کشورهای آرژانتین، اروگوئه، پاراگوئه، اسپانیا، پرتغال و مراکش برگزار خواهد شد.

در این میان، عربستان سعودی هم اعلام کرده که می‌خواهد در سال ۲۰۳۴ جام جهانی را برگزار کند. اما برخلاف این دو مورد قبلی که چند کشور با هم تصمیم به میزبانی گرفتند، عربستان سعودی به تنهایی می‌خواهد این کار را انجام دهد. این تصمیم، یک تصمیم جاه‌طلبانه است. هنوز کسی نمی‌داند که عربستان سعودی چقدر برای این کار هزینه خواهد کرد. 

مشکلات آب و هوایی 

مانند قطر میزبان دوره قبل ، عربستان سعودی نیز به دلیل دمای بسیار بالای تابستان شناخته شده است. شهرهای ریاض و جده در تابستان نیمکره غربی به طور منظم دمایی بیش از 40 درجه سانتیگراد (104 درجه فارنهایت) را تجربه می‌کنند، اگرچه مکان‌هایی مانند ابها  یکی از پنج شهری که عربستان سعودی پیشنهاد می‌کند مسابقات جام جهانی را در آنجا برگزار کند  معمولاً خنک‌تر هستند.

در زمستان، شهرهای میزبان عربستان سعودی معمولاً نسبت به تابستان اروپا خنک‌تر هستند. این کشور اعلام کرده است که آماده میزبانی جام جهانی در هر زمانی است، اما احتمالاً تورنمنت 2034 نیز باعث ایجاد اختلال در تقویم باشگاه‌های فوتبال خواهد شد.

عربستان سعودی در آستانه تحولی بزرگ در عرصه ورزش و زیرساخت است. این کشور قصد دارد با ساخت ۱۵ ورزشگاه مدرن و مجهز در پنج شهر مختلف، میزبانی جام جهانی را به شکلی باشکوه برگزار کند.

یازده ورزشگاه از ابتدا بنا خواهند شد و چهار ورزشگاه موجود نیز به استانداردهای جهانی فیفا ارتقا خواهند یافت. پایتخت، ریاض، میزبان اصلی این رویداد عظیم خواهد بود و شهرهای دیگری همچون جده، الخبر، ابها و شهر نوپای نئوم در شمال غرب نیز به جمع میزبانان خواهند پیوست.