طرفداری | فیفا به صورت رسمی میزبان جام جهانی 2030 را معرفی کرد.
همانطور که سال گذشته اعلام شده بود، جام جهانی 2030 توسط شش کشور و در سه قاره برگزار خواهد شد. سه کشور اسپانیا، پرتغال و مراکش، میزبانهای اصلی این رقابتها خواهند بود. همچنین به دلیل جشن صد سالگی بزرگترین تورنمنت فوتبال، اروگوئه، پاراگوئه و آرژانتین اولین بازی را در کشور خودشان برگزار خواهند کرد تا میزبانی به آمریکای جنوبی هم برسد. به گفته منابع اسپانیایی، فینال جام جهانی 2030 به احتمال فراوان در کشور اسپانیا و ورزشگاه سانتیاگو برنابئو برگزار خواهد شد.
فیفا تلفیق سنت و مدرنیته را عامل این انتخاب معرفی کرده است. سه کشورش اسپانیا، پرتغال و مراکش از لحاظ جغرافیایی و فرهنگی فاصله نزدیکی با یکدیگر هم دارند. همچین برای ادای احترام به ریشههای فوتبال، سه کشور آمریکای جنوبی رقابتی که صد سال پیش تاسیس شده بود را شروع خواهند کرد. با این حال، منتقدان، تاثیر زیستمحیطی چنین سفرهای گستردهای را برای تیمها، مقامات و هواداران زیر سوال بردهاند.
استادیومهای جام جهانی 2030
هنوز تاییدیهای وجود ندارد، اما براساس گزارش پیشنهادهای ارائه شده، 20 استادیوم در میان سه کشور میزبان تقسیم شدهاند. اسپانیا به نظر میرسد بیشترین بازیها را میزبانی کند، چرا که 11 استادیوم را پیشنهاد داده است. این استادیومها شامل نیوکمپ بارسلونا و سانتیاگو برنابئوی رئال مادرید خواهد بود. نیوکمپ که در حال بازسازی است، ظرفیت آن به 105 هزار نفر افزایش خواهد یافت.
پرتغال از سه استادیوم استفاده خواهد کرد: استادیو ژوزه آلوالاد (اسپورتینگ)، استادیو دا لوز (خانهی بنفیکا) و استادیو دو دراگائو (پورتو). مراکش نیز شش استادیوم پیشنهاد داده است. رئیس فدراسیون فوتبال مراکش سال گذشته اعلام کرد که از پنج استادیوم موجود و یک استادیوم جدید در کازابلانکا استفاده خواهد شد. این اولین بار است که مسابقات جام جهانی در شمال آفریقا برگزار میشود.
کدام تیمها به جام جهانی 2030 صعود میکنند؟
تیمهای میزبان به طور خودکار به جام جهانی راه پیدا میکنند. این بدان معناست که مراکش، پرتغال، اسپانیا، اروگوئه، آرژانتین و پاراگوئه حضور خود را تضمین کردهاند. سایر تیمها از طریق رقابتهای مقدماتی در هر یک از کنفدراسیونهای قارهای مشخص خواهند شد.
- کنفدراسیون فوتبال آسیا: ۸ سهمیه
- کنفدراسیون فوتبال آفریقا: ۹ سهمیه
- کنفدراسیون فوتبال آمریکای شمالی، مرکزی و کارائیب: ۶ سهمیه
- کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی: ۶ سهمیه
- کنفدراسیون فوتبال اقیانوسیه: ۱ سهمیه
- یوفا: ۱۶ سهمیه
دو سهمیه آخر از طریق یک تورنمنت پلیآف با حضور شش تیم تعیین خواهد شد.
فرمت جام جهانی 2030
از سال 1998، جام جهانی با حضور 32 تیم برگزار میشد اما با تغییر رویکرد فیفا، از جام جهانی 2026، 48 تیم در این تورنمنت حضور خواهند داشت. فرمت ۲۰۳۰ مشابه ۲۰۲۶ خواهد بود. تیمها به ۱۲ گروه چهار تیمی تقسیم میشوند و دو تیم برتر هر گروه و هشت تیم سوم برتر به مرحله یکشانزدهم نهایی راه پیدا میکنند. افزایش تعداد تیمها به این معنی است که ۱۰۴ بازی در طول تورنمنت انجام خواهد شد.