شناسهٔ خبر: 70215579 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

ریاست جدید اوپک بر عهده ایران قرار گرفت

وزیر نفت ایران برای ریاست دوره‌ای اوپک در سال ۲۰۲۵ انتخاب شد و مدیریت نشست‌های اوپک را از ابتدای سال آینده میلادی به عهده می‌گیرد.

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نیوز به نقل از فارس، وزیر نفت شامگاه سه‌شنبه در نشست عادی وزرای اوپک که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، به عنوان رئیس دوره‌ای این سازمان برای سال ۲۰۲۵ انتخاب شد.

این نشست که یکصدوهشتادونهمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی این سازمان بود به ریاست مارسل آبکه، وزیر نفت گابن و رئیس دوره‌ای نشست اوپک در سال ۲۰۲۴ برگزار شد.

در این نشست علاوه بر انتخاب وزیر نفت ایران، محسن پاک‌نژاد به‌عنوان رئیس دوره‌ای نشست‌های اوپک که مهم‌ترین موضوع دستور جلسه نشست بود، اعضای این سازمان، بودجه دبیرخانه اوپک در سال ۲۰۲۵ را هم تصویب کردند.وزیر نفت عراق، حیان عبدالغنی نیز به عنوان نائب رئیس دوره جدید انتخاب شد. سمت دبیرکل اوپک، هیثم الغیص از کشور کویت به دلیل عملکرد خوب وی برای یک دوره سه‌ساله دیگر تمدید شد.
 

رؤسای دوره‌ای اوپک بر اساس ترتیب حروف الفبا انتخاب می‌شوند و ایران از تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی (۱۱ دی ۱۴۰۳) ریاست دوره‌ای این سازمان را به عهده خواهد گرفت.

رئیس اوپک مسئول اداره جلسات وزرای نفت کشورهای عضو اوپک است و در تصمیم‌گیری‌های کلیدی و راهبردی سازمان مشارکت می‌کند.

تاکید وزیر نفت برای تلاش برای حفظ اتحاد در اوپک
وزیر نفت با تشکر از رئیس وزرای کشورهای عضو اوپک به دلیل اعتماد و انتخاب وی تاکید : « بدون شک حضور در این سمت برای من و کشورم جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یکی از اعضای موسس اوپک باعث افتخار خواهد بود.»

محسن پاک‌نژاد افزود: «به‌عنوان رئیس کنفرانس اوپک در سال ۲۰۲۵ کاملا متعهد هستم که از تمام ظرفیت و تلاش خود برای تقویت روحیه، انسجام، همبستگی و پیشرفت سازمان استفاده کنم.»

حدود ۶۴ سال پیش، نشستی در بغداد تشکیل که ایران، ونزوئلا، عراق، عربستان و کویت، کشورهای شرکت‌کننده در این نشست بودند و این ۵ کشور ۹۰ درصد بازار نفت جهان را تامین می‌کردند.

این کشورها سازمانی تاسیس کردند و نام اختصاری اوپک (Organization of the Petroleum Exporting Countries) را بر آن نهادند که هدف آن تصمیم‌گیری درباره قیمت نفت در جهان و میزان تولید بود.این سازمان تاکنون، ۲۹ دبیرکل داشته که نخستین دبیر آن فواد روحانی از ایران بود.
 

اوپک چگونه بازار نفت در جهان را کنترل می‌کند؟
اکنون اوپک ۱۲ عضو دارد و تاثیر آن بر بازار نفت به‌گونه‌ای‌ست که با کم و زیاد کردن میزان تولید خود می‌تواند بر قیمت نفت در جهان تاثیر بگذارد.برخی از کاهش‌های عرضه این گروه تاثیرات قابل‌توجهی بر اقتصاد جهانی داشته‌اند. در زمان جنگ عربی-اسرائیلی ۱۹۷۳، کشورهای عربی عضو اوپک در واکنش به تصمیم آمریکا برای تأمین مجدد ارتش اسرائیل و دیگر کشورهایی که از اسرائیل حمایت می‌کردند، تحریمی علیه ایالات متحده اعمال کردند.
 
این تحریم صادرات نفت به این کشورها را ممنوع کرد و کاهش‌هایی در تولید نفت اعمال شد. تحریم نفتی فشار زیادی به اقتصاد ضعیف آمریکا وارد کرد که به شدت به نفت وارداتی وابسته بود.

قیمت‌ نفت افزایش یافت و هزینه‌های بالای سوخت برای مصرف‌کنندگان و کمبود سوخت در این کشور ایجاد شد. این تحریم همچنین آمریکا و کشورهای دیگر را به آستانه رکود جهانی نزدیک کرد.

این سازمان به همراه همپیمانان غیراوپکی خود که به اوپک پلاس مشهورند، به دنبال همه‌گیری کرونا که به شدت اقتصاد جهانی در رکود فرو رفت و تقاضا برای نفت کاهش یافت، با کاهش تولید ۱۰ میلیون بشکه‌ای، توانستند قیمت نفت را در رقمی که هم برای تولیدکننده و هم برای مصرف‌کننده متناسب باشد، نگه دارند؛ این گروه همچنان با نشست‌های تقریبا ماهانه در مورد تولید خود تصمیم می‌گیرند.