جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز یکشنبه ١٨ آذر در سخنانی پیرامون سقوط حکومت بشار اسد گفت اکنون فرصتی «تاریخی» در اختیار مردم سوریه قرار گرفته است.
رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به کشتن و زندانیکردن صدها هزار شهروند سوری توسط اسد گفت این فرصت تاریخی همچنین با «خطر و عدم اطمینان» همراه است.
بایدن یادآور شد که سالها حکومت ایران، روسیه، و حزبالله از اسد حمایت میکردند و ناتوانی آنها در ادامه این حمایت، به سرنگونی حکومت اسد منجر شد.
او در ارتباط با جمهوری اسلامی گفت که پس از حمله تروریستی ٧ اکتبر حماس به اسرائیل و به دنبال آن حملات حزبالله و پاسخ اسرائیل به آنها، حزبالله به عنوان بزرگترین نیابتی حکومت ایران و همچنین حماس و خود جمهوری اسلامی بهشدت تضعیف شدهاند.
بایدن گفت آمریکا در دو حمله حکومت ایران به اسرائیل، با تشکیل ائتلافی بینالمللی از اسرائیل دفاع کرد.
به گفته او، لشکرکشی پوتین به اوکراین نیز روسیه را تضعیف کرده است.
رئیس جمهوری آمریکا در ارتباط با سیاست دولت خود در قبال حکومت بشار اسد و حکومت ایران گفت علیه هر دو حکومت تحریمهای گستردهای وضع شد.
او در ارتباط با حضور آمریکا در سوریه گفت این حضور برای مقابله با احیای داعش است و همین امروز نیز مواضع این گروه هدف حمله قرار گرفتند.
بایدن گفت ایالات متحده تحت رهبری او همواره از آزادی عمل اسرائیل در منطقه برای مقابله با تهدیدها علیه این کشور حمایت کرده است.
او ضمن تاکید بر حمایت آمریکا از همسایگان سوریه گفت با رهبران منطقهای صحبت خواهد کرد و ایالات متحده همچنان به برقراری ثبات و آرامش در خاورمیانه کمک خواهد کرد.
رئیس جمهوری آمریکا تصریح کرد که ایالات متحده از موضع قدرت، اراده، و خرد با شورشیان سوریهای و بر اساس اعمال و نه گفتههایشان با آنها تعامل خواهد کرد.
این سخنرانی با ترجمه همزمان به طور زنده در شبکههای اجتماعی صدای آمریکا پخش شد.
پیش از سخنان بایدن، شان ساوت، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، با انتشار پستی در رسانه ایکس گفت: «رئیس جمهوری بایدن امروز صبح برای دریافت بروزرسانی درباره شرایط سوریه با تیم امنیت ملی خود جلسه برگزار خواهد کرد.»
ساوت ساعاتی پیشتر در پستی جداگانه گفته بود دولت بایدن از نزدیک تحولات «فوقالعاده» در سوریه را رصد میکند و با شرکای منطقهای خود در تماس مستمر است.
در همین ارتباط، جیک سالیوان، مشاور فعلی امنیت ملی کاخ سفید نیز روز شنبه ۱۷ آذر با تاکید بر اینکه ایالات متحده قصد ندارد در جنگ داخلی سوریه مداخله کند اعلام کرده بود واشنگتن اقداماتی را برای جلوگیری از بازگشت احتمالی داعش انجام خواهد داد.
او در نشست «مجمع دفاع ملی ریگان» گفت: «ما علاوه بر جلوگیری از قدرت گرفتن دوباره داعش، تعهد عمیقی هم به تقویت امنیت متحدان خود در منطقه از جمله اسرائیل، اردن، عراق و دیگران داریم که این مسئولیت را دنبال خواهیم کرد. ضمن اینکه به وضعیت انسانی در سوریه هم توجه ویژهای خواهیم داشت.»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در عین حال با تایید نگرانی دولت جو بایدن از پیامدهای احتمالی درگیریهای سوریه بر منطقه، گفت: «ما اوضاع را به دقت زیر نظر داریم.»
اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، روز یکشنبه ۱۸ آذر در حساب کاربری شبکه اجتماعیاش، «تروث» نوشت: « اسد رفته است. او از کشورش فرار کرد. مدافع او، روسیه به رهبری ولادیمیر پوتین (رئیسجمهوری)، دیگر به حفاظت از او علاقهای نداشت.»
دونالد ترامپ که روز ۲۰ ژانویه، اول بهمن، عهدهدار مقام ریاست جمهوری آمریکا خواهد شد با اشاره به جمهوری اسلامی و روسیه به عنوان حامیان اصلی بشار اسد نوشت:« روسیه و ایران در حال حاضر در موقعیت ضعیفی قرار دارند. یکی از آنها به دلیل (جنگ) اوکراین و وضعیت بد اقتصادی و دیگری هم به دلیل اسرائیل و کامیابیهایش در جنگ.»
دونالد ترامپ تاکید کرد روسیه نباید از ابتدا از بشار اسد حفاظت میکرد و مسکو پس از ورود به جنگ با اوکراین، که هرگز نباید آغاز میشد، علاقه به حراست از بشار اسد را از دست داد.
رئیسجمهوری منتخب آمریکا در ادامه اضافه کرد: « از ابتدا هیچ دلیلی برای حضور روسیه در آنجا وجود نداشت. به دلیل (جنگ) اوکراین، جنگی که نباید هرگز آغاز میشد و ممکن است تا ابد ادامه پیدا کند، آنها تمامی علاقهشان به سوریه را از دست دادند.»
دونالد ترامپ روز شنبه ۱۷ آذر نیز با انتشار پستی در رسانه «تروث» نوشته بود که آمریکا نباید در جنگ سوریه درگیر شود.
ترامپ در این پست خود با اشاره به اوضاع «آشفته» در سوریه افزود این کشور دوست آمریکا نیست و ایالات متحده نباید با آن کاری داشته باشد.
رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده تاکید کرد: «این جنگ ما نیست. اجازه دهید ادامه یابد. درگیر نشوید!»
∎