شناسهٔ خبر: 70164898 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

گلایه مردم از کیفیت نان؛ چانه‌زنی مسئولان برای پاسکاری وظایف

کیفیت پایین نان در شهرها و روستاهای مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد سبب نگرانی و انتقاد مردم شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، کیفیت نان در شهرهای مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد علی‌رغم وعده‌های چندین ساله مسئولان برای بهبود کیفیت هنوز با گلایه مردمی روبه‌رو است و معلوم نیست این وضعیت چه زمانی به سمت بهبودی می‌رود.

با وجود چندین دستگاه مسئول و نظارتی مانند جهاد کشاورزی، اداره کل صنعت، معدن و تجارت، اتحادیه‌ها، اتاق اصناف، علوم پزشکی و تعزیرات حکومتی که حتی برخی همین چندوجهی بودن نظارت را آسیب‌زا می‌دانند، تغییر ملموسی در بهبود کیفیت نانی که به دست مردم می‌رسد مشاهده نمی‌شود. روندی که با کم‌فروشی در حجم نان و بی‌توجهی به کیفیت آرد و پخت به مردم آسیب می‌زنند و مسئولان ناظر و مجری یا وعده نظارت و برخورد جدی می‌دهند یا اینجام وظیفه را متوجه دستگاهی دیگر می‌دانند.

برخی از ساکنان شهرها و روستاهای کهگیلویه و بویراحمد به تسنیم گفته‌اند واقعیت امر با گران شدن نان به شرط افزایش کیفیت رضایت داریم، ولی موضوع این بوده که هر روز کیفیت نان بدتر شده و مثل اینکه اراده‌ای برای برخورد با متخلفان وجود ندارد و البته نانوایی‌ها دلیل کیفیت پایین را نوع آرد می‌دانند و معتقد بوده‌اند ایراد کیفیت پایین، از آرد تخصیصی است.

قیمت نان ,

بخشنامه وزارت جهاد کشاورزی وجاهت قانونی ندارد!

امیرتیمور موسویان مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد به تسنیم گفت: با توجه به ابلاغ قانون انتزاع وظایف وزارت جهاد کشاورزی مدیریت مربوط به محصولات کشاورزی اعم از تأمین، توزیع و ... برعهده سازمان جهاد کشاورزی است و در واقع مدیریت نان و نانوایی‌ها بر عهده این سازمان است. تامین آرد توسط جهاد کشاورزی با هماهنگی اداره غله انجام می‌شود و در بخش نظارت نیز کارگروه شورای آرد و نان وجود دارد که صمت نیز  در این کارگروه یک عضو است.

او با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی بخشنامه و دستورالعمل‌هایی را به استان‌ها ابلاغ کرده که نظارت بر عهده صمت باشد، گفت: تازمانی که قانون حاکم باشد هیچ بخشنامه و دستورالعملی نمی‌تواند قانون حاکم را نقض کند، جز اینکه قانون جدیدی وضع شود، پس بخشنامه ابلاغی جهاد کشاورزی وجاهت قانونی ندارد.

برخلاف مردم که از بی‌کیفیتی نان باوجود افزایش قیمت گلایه‌مند هستند، موسویان مدعی است که اساساً قیمت نان در استان کهگیلویه هنوز تغییری نکرده است.

مدیرکل صمت استان کهگیلویه و بویراحمد درباره کیفیت پایین نان، از نظارت بر بازار نان با کمک جهاد کشاورزی ذیل کارگروه شورای آرد و نان خبر داد اما از اینکه چرا خروجی این نظارت‌ها به بهبود کیفیت نان و رضایت مردم منجر نشده است، چیزی نگفت.

قیمت نان ,

پلمب در انتظار نانوایی‌های متخلف

نادیا صداقت مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز مانند مدیرکل صمت استان، صرفاً از برخورد قاطع تعزیرات با متخلفان در این زمینه و حتی پلمب واحد صنفی در صورت لزوم خبر داد.

هرچند سیدحمزه لقمانی، مدیرکل تعزیرات حکومتی کهگیلویه و بویراحمد به خبرنگار تسنیم گفت: تعزیرات حکومتی صرفاً مرجع‌رسیدگی‌کننده به تخلفات است و نظارتی بر بازار نداریم. نظارت اصلی برعهده جهاد کشاورزی، صمت و اتاق اصناف است.

از مشکل یک ماه و یک کارخانه بگذریم!

تابش‌مقدم مدیر نظارت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، درباره دلیل کیفیت پایین نان در استان، گفت: با تصمیم دولت، نظارت بر نانوایی‌ها را از جهاد گرفتند و طی نامه‌ای از سوی وزارت جهاد به استان‌ها این مسئولیت از جهاد کشاورزی مراکز استان‌ها گرفته شد اما با توجه به اینکه کار روی زمین مانده بوده و تقسیم کار از مرکز بین ادارات انجام نشده، بنا به تکلیفی که استاندار به ما داده است همچنان در استان ما این وظیفه را در قالب یک تیم مشترک به اتفاق صنعت معدن و تعزیرات انجام می‌دهیم.

اظهارات تابش‌‌مقدم هم مانند سایر مسئولان ناظر بر تشکیل تیم و کارگروه مشترک برای نظارت است و از نظارت بر نانوایی‌ها با کمک تعزیرات، صمت و بهداشت برای رسیدگی به انواع تخلفات ازجمله ساعت کار، وزن چانه، تعطیلی مجاز و مسائلی از این دست خبر می‌دهد.

این سخنان آقای تابش‌مقدم در حالی است که وقتی صحبت از کیفیت نان و گلایه‌های مردم از آن می‌شود، رسیدگی به آن را موضوعی پیچیده و فرابخشی می‌داند که صرفاً از عهده یک سازمان خارج است و نیاز به همکاری چند سازمان دارد. در حالی که او درباره نظارت بر نانوایی‌ها و تخلفاتی مانند وزن چانه و تعطیلی نانوایی، از تشکیل تیم مشترک و فرابخشی صحبت می‌کند و عجیب است که درباره موضوع مهم‌تر یعنی کیفیت نان، گویا این تیم و کارگروه مشترک و فرابخشی، از انجام نظارت و بازرسی، عاجز است.

مدیر نظارت جهاد کشاورزی استان، با تأکید بر اینکه گندم تولیدشده در کهگیلویه‌وبویراحمد یکی از بهترین ارقام گندم در ایران است، تلویحاً کیفیت نان را هم تأیید کرد اما شاید سوال اصلی با فرض مرغوبیت بالای گندم تولیدشده در استان، این است که دقیقاً چه فرایندی طی می‌شود که یک گندم مرغوب، به نانی بی‌کیفیت در سفره مردم تبدیل شده است؟

قیمت نان ,

یک مشکل جزئی در یکی از ماه‌های تابستان در کارخانجات تولید آرد، عدم توانایی نانوایان در تهیه خمیر و نان و همچنین مشکلات دستگاه‌های پخت؛ ازجمله دلایلی است که تابش‌مقدم آنها را باعث بی‌کیفیتی نان تولیدی می‌داند اما بازهم حل آنها را خارج از حیطه وظایف سازمان متبوعش می‌داند. 

اگرچه او نظارت در این زمینه را وظیفه نهادهایی غیر از جهاد کشاورزی می‌داند اما می‌گوید امکان ندارد ساعت 4صبح در هر نانوایی یک بازرس بگذاریم تا مراحل تهیه خمیر را رصد کند و نانوایان باید انصاف داشته باشند و این مسائل را رعایت کنند.

اینکه نمی‌توان بامداد هر روز، بازرسانی را به 661 نانوایی سطح استان فرستاد تا کیفیت تهیه خمیر را رصد کنند، حرفی صحیح است اما این موضوع راه‌حلی به شدت ساده دارد و اتفاقاً پاسخ در صحبت‌های تابش‌مقدم در همین گفت‌وگوست. وقتی آقای تابش‌مقدم یکی از دلایل بی‌کیفیت بودن نان را عدم استراحت یا خواب کافی خمیر پیش از پخت می‌داند، یعنی می‌داند که در صورت عدم استراحت خمیر، نان پخته‌شده کیفیت خوبی نخواهد داشت. همین مسئله و تأثیر تهیه نامناسب خمیر در تولید نان بی‌کیفیت را کارشناسان بهداشت علوم پزشکی، کارشناسان تغذیه و حتی به طور خاص و محدودتر، کارشناسان حوزه پخت و تولید انواع نان به راحتی می‌توانند تشخیص دهند و تنها تصمیمی که در این زمینه باید از سوی انبوه مسئولان ناظر اتخاذ شود، آموزش لازم به نانوایان و برخورد قاطع با متخلفان در این تولید نان است که متأسفانه تاکنون غیر از وعده‌ها و ادعاهای متعدد، در عمل خروجی دیگری نداشته است.

نان پخته‌شده، تنها نتیجه عملکرد نانوا نیست و نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی و کشاورز و نانوا در بخش‌های مختلف مانند معرفی و تحویل بذر، نحوه کشت محصول، سیستم دپو برای حمل گندم، نگهداری گندم در سیلوها، تولید آرد و نهایتاً پخت نان، دخیل هستند و قصور ولو اندک هرکدام از آنها در انجام وظیفه‌ای که برعهده دارند، می‌تواند بر کیفیت نانی که در سفره مردم قرار می‌گیرد تأثیر بگذارد و مثل وضعیت فعلی گلایه و ناراحتی آنها را به دنبال داشته باشد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: