شناسهٔ خبر: 70156213 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: طرفداری | لینک خبر

این مواد غذایی را بخورید تا از آلودگی هوا آسیب نبینید

صاحب‌خبر -

طرفداری تایمز | این روزها آلودگی هوا در شهرهای بزرگ در حال افزایش است و کیفیت هوا هر روز بدتر می‌شود. درحالی‌که می‌توان بودن در فضای باز در ساعات اوج آلودگی را محدود کرد تا در معرض آلودگی قرار نگرفت، اما این کار همیشه جوابگو نیست. هوای آلوده و سمی می‌تواند به ریه‌ها، مغز، قلب و سلامت کلی شما آسیب برساند و لازم است تدابیری اتخاذ شود تا با اثرات مضر آلاینده‌ها و ذرات معلق مقابله کند.

قرار گرفتن در معرض هوای آلوده می‌تواند سلامتی افراد را تهدید کند به ویژه آن‌هایی را که به مدت طولانی در مواجهه با آن هستند. افراد دارای سابقه بیماری قلبی-عروقی بیشترین آسیب را از هوای آلوده خواهند دید. همچنین هوای آلوده علائم آسم را تشدید می‌کند. زنان باردار، کودکان و سالمندان نیز جزو گروه‌های حساس هستند که نباید در هنگامی که هوا آلوده است از منزل خارج شوند.

 

آلودگی هوا چه تاثیری بر سلامتی دارد؟

ذرات کوچک و گازهای موجود در هوا می‌توانند از بینی یا دهان عبور کرده و وارد ریه‌ها و خون شوند. قرار گرفتن درازمدت و حتی کوتاه مدت در معرض آلودگی هوا می‌تواند مشکلات سلامتی زیادی را ایجاد کند.

تنفس در آلودگی هوا می‌تواند باعث مشکلات زیر شود:

  • مشکلات تنفسی
  • حملات آسم
  • مشکل در تنفس عمیق
  • تشدید علائم آسم
  • کاهش رشد ریه در کودکان
  • کاهش عملکرد ریه
  • نیاز به دوزهای بیشتری از داروهای آسم
  • نیاز به درمان اورژانسی برای آسم
  • بیماری‌های قلبی و عروقی
  • پیامدهای نامطلوب تولد (مانند زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد، مرده‌زایی)
  • مرگ زودرس

 

مواد غذایی مناسب برای مبارزه با آلودگی هوا

آلودگی هوا توسط WHO به عنوان یکی از بزرگترین خطرات بهداشت محیطی شناخته شده است که عامل میلیون‌ها مرگ ناشی از سرطان ریه، بیماری قلبی و عفونت‌های تنفسی است. با انتخاب غذاهای مناسب و رژیم غذایی متعادل و سرشار از آنتی اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و اسیدهای چرب امگا 3، می‌توان آسیب‌های ناشی از آلودگی را تا حدودی کم کرد.

1. ویتامین A: شیر، تخم مرغ، هویج، کدو تنبل

برای مقابله با اثرات آلودگی، توصیه می‌شود از منابع غذایی رتینول (ویتامین A) استفاده شود که عمدتاً در منابع حیوانی مانند شیر، جگر، تخم مرغ و غذاهای غنی شده و همچنین میوه‌های نارنجی و زرد رنگ مانند هویج، انبه و کدو تنبل یافت می‌شود.

2. ویتامین C و E: پرتقال، گواوا، سویا، آجیل

مطالعات نشان داده‌اند که مصرف کم ویتامین C و ویتامین E با شیوع بالاتر آسم همراه است. بنابراین، مهم است که غذاهای غنی از این ویتامین‌ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مرکبات مانند پرتقال و گواوا منابع بسیار خوبی از ویتامین C هستند، در حالی که روغن‌هایی مانند روغن سویا و خردل، همراه با سبزیجات برگ سبز و آجیل، ویتامین E و اسیدهای چرب امگا 3 را تامین می‌کنند.

3. ویتامین D: نور خورشید، تخم مرغ، ماهی چرب

ویتامین D نقش مهمی در متابولیسم کلسیم و فسفر دارد و حفظ سطح طبیعی ویتامین D با بهبود کنترل آسم در بزرگسالان مرتبط است. با این حال، امروزه سطح ویتامین D بسیاری از مردم پایین است، بنابراین مصرف مکمل برای حفظ سطح ویتامین D در محدوده طبیعی برای کنترل موثر آسم ضروری است.

4. زردچوبه و فلفل سیاه

کورکومین، ماده شیمیایی گیاهی موجود در زردچوبه، دارای خواص ضد التهابی، ضد توموری، ضد قارچی و آنتی‌اکسیدانی قوی است. گنجاندن کورکومین در رژیم غذایی ممکن است به محافظت در برابر فیبروز ریوی و سرطان کمک کند. با این حال، مهم است که آن را بیش از حد مصرف نکنید. یک قاشق چایخوری زردچوبه کافی است.

همچنین، مطمئن شوید که زردچوبه را با فلفل سیاه مصرف کنید تا اثر آن را افزایش دهد، زیرا کورکومین بدون فلفل سیاه به طور مؤثر توسط بدن جذب نمی‌شود.

5. اسیدهای چرب امگا 3

گنجاندن روغن‌های غنی از امگا 3 در رژیم غذایی شما نه تنها از قلب محافظت می‌کند بلکه به محافظت از بدن در برابر آلودگی نیز کمک می‌نماید.

در نهایت، شایان ذکر است که رژیم غذایی مدیترانه‌ای یکی از سالم‌ترین رژیم‌ها محسوب می‌شود. رژیم مدیترانه‌ای بر غلات کامل، انواع میوه‌ها و سبزیجات، وعده‌های غذایی متعادل و محدود کردن غذاهای فرآوری شده و فوری تأکید دارد.

حفظ وزن سالم نیز در کاهش حساسیت شما به مسائل بهداشتی مرتبط با آلودگی هوا بسیار مهم است.

به یاد داشته باشید اتخاذ یک رژیم غذایی یا برنامه سلامتی مناسب باید سبک زندگی شما باشد. انتظار معجزه از هیچ دستورالعملی در طی یک یا دو روز مصرف نداشته باشید. برای سالم ماندن باید سبک زندگی خود را اصلاح نمایید تا بدنتان بتواند با شرایط محیطی و بیماری‌ها مبارزه نماید.