شناسهٔ خبر: 70152740 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

پزشکیان خیلی زود «نمی‌گذارند»‌های خود را شروع کرد

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نیوز به نقل از روزنامه جوان، پزشکیان هم خیلی زود «نمی‌گذارند»‌های خود را شروع کرد! «در برق و آب و گاز و بنزین و پول مشکل داریم ولی می‌گویند دست نزن!» این سنت را اول‌بار رئیس‌دولت نهم بلکه بیشتر همو در دولت دهم شروع کرد. هرچند دولت اصلاحات هم از این بهانه خالی نبود و فقط موضوعش فرق داشت. در دولت‌های یازدهم و دوازدهم «نمی‌گذارند» شد حرف اصلی دولت. خیلی شیک و مجلسی با این بهانه از انجام کار سخت رویگردان بودند و دنبال کار آسان می‌گشتند.

دولت سیزدهم نیز اگرچه سعی می‌کرد از این سنت نکوهیده دوری کند، اما برخی اعضای دولت در بزنگاه‌هایی مجلس همسو را هم به همین اتهام که «نمی‌گذارد» می‌نواختند.

حالا پزشکیان با آن‌همه «کارشناس» که در اطراف خود جمع کرده دوباره به همین سنت نکوهیده بازگشت. نکته مخرب و غیرسازنده این بهانه‌گیری آنجاست که ذهن مخاطب درباره این نمی‌گذارند‌ها به هر سمتی می‌رود الا آنجا که باید! مثلاً ممکن است یک مصوبه قانونی «نگذارد» چیزی گران شود، اما وقتی رئیس‌جمهور مستقیماً و شفاف نمی‌گوید که چه کسی به او اجازه نمی‌دهد برق را گران کند (با اینکه کرد) یا بنزین را گران کند (با اینکه می‌خواهد بکند و معاون اجرایی او نیز دیروز رجز مفصلی در این‌باره خواند)، ذهن مردم به سوی کانون‌های نامشروع قدرت می‌رود. درحالی‌که هر دولتی که بر سر کار می‌آید دنبال قدرت انحصاری در تصمیم‌گیری‌هاست و گویی از تفکیک قوا ناراضی است یا وفاق یعنی همه «بگذارند» ما کار خودمان را بکنیم!

دکتر مسعود پزشکیان در نخستین تجربه خود در مقام ریاست جمهوری، به مناسبت روز دانشجو به میان دانشجویان دانشگاه شریف تهران رفت تا ضمن شنیدن مطالبات دانشجویان، از آنها کمک بخواهد تا در حل مسائل جاری کشور که - او همواره بر ارجاع آنها به «کارشناسان» تأکید کرده است - دولت را یاری کنند. پزشکیان حق گویی و حق طلبی را ویژگی دانشجو توصیف کرد و در عین حال گفت‌وگوی منطقی را راه حل مشکلات جاری کشور دانست. رئیس‌جمهور به روال همیشگی این روز‌ها که در مجامع حضور پیدا می‌کند، مسئله ناترازی‌ها را به عنوان یک مسئله مورد توجه قرار داد و از دانشگاه خواست برای حل آن مددکار دولت شوند. او پس از گوش سپردن به نظرات و دیدگاه‌های تعدادی از نمایندگان تشکل‌های مختلف دانشجویی اظهار داشت: همان‌گونه که یکی از عزیزان گفت، باور دارم که اگر به دستورات نهج‌البلاغه عمل می‌کردیم وضعیت فعلی برای ما پیش نمی‌آمد. نهج‌البلاغه هم زبان علمی دارد و هم اعتقادی. 

 انتقاد از انفعال داشجویان در قبال جنایات رژیم صهیونی
دکتر پزشکیان با قرائت چند فراز از نهج‌البلاغه ابتدا تعریضی به سکوت و بی‌تفاوتی دانشگاه‌های کشور در قبال جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت بی‌دفاع غزه زد و تصریح کرد: «برای من خیلی محل سؤال بود که چرا در دانشگاه‌های امریکا و اروپا نسبت به بی‌عدالتی و جنایت و کشتار صهیونیست‌ها در فلسطین و غزه فریاد بلند شد، اما در دانشگاه‌های ما آن‌گونه که باید اعتراضی را شاهد نبودیم. فرض کنید ما بد هستیم، ولی اینکه در یک جایی یک عده جانی و افرادی که دم از حقوق بشر و انسانیت و آزادی می‌زنند، زن و بچه و پیر و جوان را بمباران می‌کنند، آیا نباید به آن اعتراض کنیم؟ شما دانشجویان باید همیشه در جهت حق و پشت مظلومین بایستید. همه شاهد بودیم که در امریکا، انگلستان، کانادا و برخی کشور‌های دیگر در برابر ظلم به مردم فلسطین و غزه ایستادند؛ این انتظاری است که از دانشجو می‌رود؛ پشت سرش شمایید و ماییم و این مملکت.»

رئیس‌جمهور در ادامه حق‌طلبی و حق‌گویی را ویژگی دانشجو توصیف کرد و با بیان اینکه کسی می‌تواند سخن حق بگوید که وابسته به پست و مقام و قدرت نباشد، خطاب به دانشجویان اظهار داشت: «این صفت به بهترین شکل در شما دانشجویان وجود دارد.

دانشجو دلبستگی به پست و مقام ندارد و اگر بتواند این ویژگی را حفظ کند، همیشه می‌تواند حرفش را راحت بزند؛ البته بگذریم از عده‌ای که ممکن است وابستگی‌هایی داشته باشند.»

 به جای دعوا، گفتگو کنیم
رئیس‌جمهور دانشگاه و دانشجو را به گفتگو و تعامل برای حل مشکلات فراخواند و با بیان اینکه شما حق دارید و ما نتوانستیم خیلی از مشکلات را حل کنیم، تصریح کرد: «حل این مشکلات در کوتاه مدت ممکن نیست و نیاز به تفکر و برنامه‌ریزی و سپس اجرای صحیح دارد.

یکی از دلایلی که ما امروز درگیر مشکلات متعدد هستیم این است که بدون مستندات و شواهد علمی تصمیم گرفتیم و عمل کردیم، بدون شواهد علمی دعوا راه انداختیم؛ اصلاً لزومی ندارد که بنده و شما اینجا دعوا راه بیندازیم. ما در دوران دانشجویی با یکدیگر بحث و استدلال می‌کردیم و آن کس که منطق ضعیف‌تری داشت خود به خود از میدان کنار می‌رفت.

باید بر اساس منطق با یکدیگر گفتگو کنیم، منطق باید بر شواهد، مستندات و مدارک استوار باشد. شما دانشجویان امید فردای این کشور هستید، ما در این مملکت دعوای جناح‌ها و دسته‌ها را داشتیم که هر کدام ادعا می‌کردند بهتر می‌توانند مملکت را اداره و مشکلات را حل کنند و امروز نتیجه آن است که با مشکلات متعدد مواجه هستیم.»

دکتر پزشکیان شناخت درست مشکلات و تجویز صحیح برای حل آنها را به تشخیص درست یک پزشک و سپس نسخه درست برای درمان آن تشبیه کرد و با اشاره به اینکه یک پزشک تا به طور دقیق درد و مشکل بیمار را از او نپرسد و نشنود، نمی‌تواند نسخه صحیحی برای او تجویز کند، اظهار داشت: «در عرصه حکومت‌داری نیز وضع همین است، تا دقیقاً متوجه نشویم که مشکل چه و ناشی از چیست، نمی‌توانیم برای آن راه‌حلی ارائه و اجرا کنیم. اینکه بیاییم وعده پوچ بدهیم، مشکلی را حل نمی‌کند.» 

 داستان ناترازی‌ها و توزیع غیرعادلانه یارانه‌ها
رئیس‌جمهور سپس به مشکل ناترازی‌ها در حوزه انرژی اشاره کرد و از اینکه پولدار‌ها ۱۰ برابر فقرا یارانه انرژی دریافت می‌کنند، ادامه این روش معیوب را غیرعادلانه توصیف کرد. «هیچ کجای دنیا این‌گونه مثل ما برای روشنایی لوستر روشن نمی‌کنند، اما در عموم خانه‌های ما لوستر روشن است. امروز یارانه زیادی به برق و گاز و بنزین می‌دهیم و کسانی که انرژی بیشتری مصرف می‌کنند، یارانه بیشتری نیز دریافت می‌کنند. امروز چه کسانی بیشتر یارانه دریافت می‌کنند؛ یک فرد فقیر یا روستایی یا یک فرد پولدار؟ افراد پولدار تا ۱۰ برابر افراد فقیر انرژی و یارانه انرژی استفاده می‌کنند، چرا ما باید یارانه‌ها را اینگونه توزیع کنیم! فشار تورم ناشی از این وضعیت توزیع یارانه نیز بیشتر بر همان فرد فقیر وارد می‌شود. اگر نتوانیم مصرف بالای گاز و انرژی را کنترل کنیم در زمستان نخواهیم توانست گاز خانه‌ها را تأمین کنیم، اگر می‌گوییم باید به بخش خصوصی میدان دهیم نباید هرجا به مشکل خوردیم گاز تولیدکنندگان را قطع کنیم، چرا باید گاز تولیدکنندگان قطع شود، اما گاز مراکز دولتی را قطع نمی‌کنیم؟»

پزشکیان البته ایجاد چنین وضعیتی را محصول عملکرد ناصحیح دولت ها، دانست و از دانشگاه خواست برای اصلاح این روند به کمک دولت بیایند: «ما برای اصلاح این وضعیت به کمک شما نیاز داریم. امروز نسبت به اصلاح هر بخشی که می‌خواهیم اقدام کنیم، عده‌ای می‌گویند به آن دست نزنید، اما بالاخره باید این مشکل و بیماری را درمان کنیم، درمان هم سختی و درد دارد. ما امروز گروهی را مأمور تدوین راه‌حل‌های صحیح و راهکار‌های اجرایی صحیح کردیم، اما به کمک همه نیاز داریم. اگر سیستم اصلاح شود، اینها نیز اصلاح خواهد شد.» 

 آقای رئیس نگذارید ناترازی‌ها به دولت بعدی ارث برسد
البته اینکه دکتر پزشکیان در مقام ریاست جمهوری این‌گونه موضع بگیرد که برای اصلاح روش‌های غلطی که همه به نادرستی ادامه آن اذعان دارند، بگوید: «عده‌ای می‌گویند، به آن دست نزنید» توجیه قابل پذیرشی نیست. رئیسان جمهور ادوار گذشته هم مواضع همین‌ها را داشته‌اند که اکنون به زعم ایشان چنین مشکلاتی انباشته شده و به او به ارث رسیده است. ضمن اینکه بار‌ها در مواضع خود بیان کرده با کسی دعوا ندارد و بدون وابستگی به هیچ حزب و جریانی برای خدمت به مردم و پیشرفت کشور به میدان آمده است. بنابراین در فضایی منطقی و عقلانی باید او و همکارانش با مردم طرح مسئله کنند و برای آن راهکار اجرایی و عملیاتی بدهند. وگرنه ارجاع مشکلات به مخالفت‌های این و آن مشکلی از مشکلات حل نخواهد کرد. 

پزشکیان در فراز دیگری از سخنان خود برای مقابله با فساد راهکار ارائه کرد: «امروز و در شرایطی که امریکایی‌ها از آن سوی دنیا می‌دانند که ما با منابع مالی خود چه می‌کنیم، در داخل کشور یک کشتی با بارش گم می‌شود و ما متوجه نمی‌شویم، لذا اگر خواهان مبارزه با رانت و فساد هستیم باید FATF داخلی راه‌اندازی کنیم. در صورت یکپارچه‌شدن سامانه‌های اطلاعاتی کشور جریان‌های مالی مشکوک به راحتی قابل رصد خواهد شد.

وقتی این اطلاعات و داده‌ها به هم متصل شود کسی نمی‌تواند بدون ضابطه پولی را جا‌به‌جا یا هزینه کند، باید معلوم باشد چه کسی و از کجا این پول را برای فردی پرداخت کرده است، اینها ضعف و مشکلات سیستمی است که ما در داخل با آن مواجهیم و شما می‌توانید در حل این مسائل به ما کمک کنید، چراکه بنده معتقدم اگر دانشگاهیان و اساتید به میدان بیایند ما قادر به حل مشکلات خواهیم بود.» رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه اگر بتوانیم با هم گفتگو کنیم مشکلی وجود نخواهد داشت، افزود: به عنوان مثال اینکه برخی FATF را قبول ندارند باید برای آن مستندات علمی بیاورند، نباید بدون اینکه اصل و فلسفه موضوعی را نمی‌دانیم آن را رد کنیم. 

 سند چشم انداز مترقی و قابل دفاع
دکتر پزشکیان در ادامه سند چشم‌انداز ترسیم شده از سوی رهبری معظم انقلاب اسلامی را یکی از اسناد مترقی و قابل دفاع برای پیشرفت کشور دانست و گفت: «بنده از همان روز اول اعلام کردم که چشم‌انداز و سیاست‌های مقام معظم رهبری هدف ما است، اینکه براساس این سند قرار است ایران ما کشوری توسعه یافته و دارای جایگاه اول در علم و اقتصاد و فناوری و الهام‌بخش در منطقه باشد چشم‌انداز زیبایی است. ما کشوری می‌خواهیم که در منطقه بهترین باشد نه اینکه هر روز جایگاه آن کاهش یابد. اگر چنین چشم‌انداز مورد قبول هم است، برای چه دعوا می‌کنیم، این گوی و میدان، هرکه مدعی است می‌تواند برای حل مشکلات راهکار ارائه دهد و به دولت کمک کند ما آمادگی داریم بستر را برای او فراهم کنیم و نوکری‌اش را هم خواهیم کرد.» 
 کشور با قهر کردن ساخته نمی‌شود

دکتر پزشکیان در ادامه خطاب به دانشجویان و اساتید دانشگاه، با تأکید بر اینکه شما باید این کشور را بسازید و با قهر کردن هم کشور اصلاح نخواهد شد، تصریح کرد‌: کشور مال شماست، کجا بروید؟ باید بمانید و دست در دست هم بدهیم چشم‌انداز را محقق کنیم و طبیعتاً در این مسیر افراد نخبه و توانمند باید به میدان بیایند و افراد بی‌عرضه و ناکارآمد کنار بروند. 

دکتر پزشکیان حق‌گویی و حق‌طلبی را از جمله انتظارات خود از جامعه دانشجویی کشور عنوان کرد و گفت‌: حق‌طلبی نیز چپ و راست نمی‌شناسد، باید با هم گفتگو کنیم و بر اساس منطق به راهکار و راه حل برسیم، شما بر اساس شواهد و مستندات علمی راهکار بدهید ما خواهیم پذیرفت و اگر ما نیز بر اساس شواهد و مستندات علمی عمل کردیم شما بپذیرید، قرار نیست، چون بنده رئیس‌جمهور هستم شب بخوابم و صبح یک چیزی به ذهنم رسید بر مبنای آن دل و روده جامعه را بیرون بریزم و بعد نتوانم آن را جمع کنم، باید مستندات علمی، تجربیات بین‌المللی، عقلانیت و منطق کارشناسی پشتوانه تصمیمات باشد. 

رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه آینده جایی نیست که ما بگوییم بلکه جایی است که شما می‌سازید، اظهار داشت: شما دانشجویان و اساتید می‌توانید در این راه به ما کمک کنید، آینده را شما می‌سازید، رفتن ساده است، اما می‌توانید بمانید و ایران را کشوری سربلند با جایگاه اول و الهام‌بخش در منطقه کنید. پزشکیان با تأکید بر اینکه ما کشور قدرتمندی هستیم و در مقابل هیچ قدرتی عقب‌نشینی نخواهیم کرد، افزود: شما دانشجویان سرمایه‌های این کشور هستید، ما به شما اعتماد داریم و باید کمک کنید که بتوانیم کشور را بالا بکشیم. 

پیش از سخنان رئیس‌جمهور ۱۳ تن از دانشجویان به نمایندگی از جنبش‌های دانشجویی از جمله انجمن‌های علمی دانشجویی کشور، اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان، اتحادیه انجمن‌های دانشجویان مستقل، نشریات دانشجویی، جنبش عدالت‌خواه دانشجویی، کانون‌های فرهنگی دانشجویی و بسیج دانشجویی و دفتر تحکیم وحدت به بیان نظرات، دیدگاه‌ها و همچنین مطالبات خود از رئیس‌جمهور در حوزه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاست خارجی پرداختند. 

 دانشگاه برای حل مسائل کشور به کمک دولت بیاید
رئیس‌جمهور با بیان اینکه باور دارم اگر دانشگاه‌ها درگیر حل مسائل کشور شوند، می‌توان مشکلات را حل کرد، گفت: اگر دولت برای حل مشکلات با دانشگاه‌ها قرارداد ببندد و دانشگاه‌ها به صورت عملی وارد میدان حل مشکلات کشور شوند، این مسئله باعث ارتقای دانشگاه‌ها و رسیدن آنها به سطح دانشگاه‌های نسل ۳ و ۴ نیز خواهد شد. 

دکتر مسعود پزشکیان که صبح دیروز شنبه به منظور حضور در مراسم روز دانشجو به دانشگاه صنعتی شریف رفته بود، در نشستی با اساتید این دانشگاه گفت: باور بنده این است که اگر دانشگاه‌ها درگیر حل مسائل کشور شوند، می‌توان مشکلات را حل کرد. اگر دولت برای حل مشکلات با دانشگاه‌ها قرارداد ببندد و دانشگاه‌ها به صورت عملی وارد میدان حل مشکلات کشور شوند، این مسئله باعث ارتقای دانشگاه‌ها و رسیدن آنها به سطح دانشگاه‌های نسل ۳ و ۴ نیز خواهد شد.