شناسهٔ خبر: 70151364 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صبح‌نو | لینک خبر

در نشست آستانه بر آغاز گفت‌وگوهای سیاسی در سوریه تاکید شد

حمایت دیپلماتیک از دمشــق

صاحب‌خبر -

نشست سه‌جانبه روند آستانه روز گذشته با حضور سید عباس عراقچی، سرگئی لاوروف و هاکان فیدان، وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه در شهر دوحه قطر به‌ منظور بررسی اوضاع و تحولات اخیر در سوریه برگزار شد.

عراقچی: در نشست آستانه بر آغاز گفت‌وگوهای سیاسی در سوریه تأکید شد 
«سید عباس عراقچی» بعدازظهر روز شنبه و پس از پایان نشست وزرای خارجه روند آستانه در دوحه قطر که با حضور وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه برگزار شد، بر پایان فوری درگیری‌ها در سوریه تأکید کرد.
عراقچی طی اظهاراتی در جمع خبرنگاران گفت: «امروز جلسه بسیار خوب روند آستانه را  با حضور وزیران خارجه ترکیه و روسیه داشتیم و در انتهای جلسه نیز نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه به جلسه ملحق شد.»
وی با بیان اینکه در این جلسه مسائل روز و جاری سوریه مورد مذاکره قرار گرفت، تصریح کرد: «در این جلسه بر این موضوع تأکید شد که درگیری‌ها در سوریه باید فورا خاتمه پیدا کند، تمامیت و حاکمیت ارضی سوریه محترم شناخته شود و در این زمینه به قطعنامه سازمان ملل در این خصوص مراجعه شود و گفت‌وگوهای سیاسی بین دولت سوریه و گروه‌های معارض مشروع سوریه شروع شود.»
این دیپلمات عالی‌رتبه جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت: «قرار شد با دولت سوریه در این زمینه صحبت کنیم، من مشورت‌های خود را با دمشق خواهم داشت و روسیه نیز با مقامات سوریه رایزنی و گفت‌وگو خواهد داشت و ان‌شاءالله با رایزنی با دولت‌های دیگر کار را پیش می‌بریم.»

لاوروف: روسیه، ایران و ترکیه درباره توقف عملیات نظامی در سوریه به توافق رسیدند
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز در کنفرانس خبری بعد از نشست دوحه اعلام کرد: «حملات گروه تروریستی هیأت تحریرالشام از قبل برنامه‌ریزی شده بود و ما به سوریه برای مقابله با این حملات کمک می‌کنیم.»
وی تصریح کرد: «بعد از توقف حملات گروه تروریستی هیأت تحریرالشام، گفت‌وگوی سیاسی ممکن می‌شود.»
لاوروف خاطرنشان کرد: «روسیه، ایران و ترکیه در مورد متوقف ساختن عملیات نظامی به توافق رسیدند و ما گام‌هایی عملی برخواهیم داشت.»
لاوروف گفت: «ما مخالف تلاش هیأت تحریرالشام برای تغییر توازن‌ها هستیم و با آن مقابله خواهیم کرد و به حمایت از دولت سوریه ادامه خواهیم داد.»
وزیر خارجه روسیه اظهارکرد: «روسیه با دولت سوریه و اپوزیسیون قانونی سوریه همکاری خواهد کرد و آنها را به مذاکره سوق خواهد داد.»
وی تأکید کرد: «باید افراد مسلح گروه تروریستی هیأت تحریرالشام از اپوزیسیون میانه‌رو تمایز داده شوند.»
به نظر می‌رسد کشورهای منطقه به دنبال استفاده از ابزار‌های دیپلماتیک برای متوقف کردن خونریزی‌ها در سوریه هستند و قصد دخالت نظامی در این کشور را ندارند.

تکذیب خروج اسد از سوریه
روز گذشته نیز شایعات و خبرهایی مبنی بر خروج بشار اسد از دمشق یا سفرهای فوری به کشورهای دیگر مطرح می‌شد که دفتر ریاست‌جمهوری سوریه به شایعه خروج بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه از دمشق که از سوی برخی رسانه‌های خارجی پخش شده، واکنش نشان داد. ریاست‌جمهوری سوریه تأکید کرد: «آقای رئیس‌جمهور همچنان فعالیت و مأموریت ملی و قانونی خود را از دمشق، پایتخت دنبال می‌کند.» پیش‌تر روزنامه وال‌استریت ژورنال در گزارشی مدعی شده بود که مقامات مصری و اردنی بشار اسد را به ترک کشور و تشکیل دولت در تبعید ترغیب کردند؛ اما دولت مصر هرگونه درخواست خود را درباره خروج بشار اسد از سوریه رد کرد. شبکه خبری الجزیره هم از قول منبع رسمی اردنی نوشت: «اردن آنچه را که وال‌استریت ژورنال درباره ترغیب مقامات اردنی به اسد برای ترک سوریه و تشکیل دولت در تبعید منتشر کرده است، تکذیب می‌کند.

سفر لاریجانی به دمشق
همچنین شایعاتی در خصوص سفر بشار اسد به تهران منتشر شد که صحت نداشت. همچنانکه در خبرها آمد علی لاریجانی به دمشق رفته است و در دیدار با بشار اسد، حمایت ایران از سوریه در برابر گروه‌های تروریستی را تأیید کرده است. در همین زمینه رضازاده، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: «ما مستشاران و سفارت خودمان را تخلیه نکرده‌ایم.» وی افزود: «امیدواریم دیپلماسی که در حال انجام شدن است و از دیروز شروع شده با سفر آقای لاریجانی به سوریه و همچنین سفر مسئولان وزارت خارجه به کشور‌های عراق و قطر این اتفاق به خیر بگذرد.» وی در بخش دیگری از اظهارات خود درباره خبر ترک بشار اسد و خانواده‌اش از سوریه گفت: «صحت ندارد. دیروز آقای لاریجانی با او در دمشق ملاقات داشته؛ اما اخباری که از سوریه می‌رسد، نگران‌کننده است.»
یکی از دلایل سقوط شهرهای سوریه از جمله حلب و سپس حماه، حجم انبوه پهپاد‌ها، تجهیزات و تسلیحاتی است که در اختیار گروه‌های مسلح است و حکایت از آمادگی بیش از 6 ماهه آنها برای انجام این حمله دارد، علاوه بر این، کمک‌های اطلاعاتی از جمله ارائه تصاویر هوایی و ماهواره‌ای از مراکز ارتش سوریه که آمریکایی‌ها در اختیار افراد مسلح قرار دادند، ارتش سوریه را به عقب‌نشینی و ایجاد خطوط دفاعی وادار کرد. تا جایی که برخی از خبرها حکایت از خروج ارتش سوریه از کشور دارد. به‌طوری‌که خبرگزاری رسمی عراق اعلام کرد که دو هزار نظامی ارتش سوریه خواستار ورود به مرز عراق شدند. البته برخی از کارشناسان نظامی سوری اعتقاد دارند این عقب‌نشینی اجباری ارتش سوریه از حلب و حماه یک تاکتیک ضروری بود. همچنانکه شب گذشته نیز وزارت دفاع سوریه اعلام کرد: «ارتش شجاع ما به عملیات خود در حمص، حلب و حماه ادامه می‌دهد و تروریست‌ها را متحمل خسارات سنگین می‌کند.»

جنگ روانی
اما آنچه مسلم است، تاکتیک رسانه‌ای غرب،  جنگ روایت‌ها بیشترین آسیب را برای ارتش سوریه به همراه داشت، زیرا اخبار کذب و متوالی در شبکه‌های اجتماعی تأثیر منفی زیادی بر مردم و ارتش این کشور گذاشت و این ترفند رسانه‌ای دروغ و شایعه باعث ایجاد ترس در میان مردم و سردرگمی شد که منجر به جابه‌جایی ناگهانی انبوهی از جمعیت شد.

سفیدشویی تروریست
همچنانکه شبکه آمریکایی سی‌ان‌ان به‌عنوان یکی از بارزترین شبکه‌ها در سطح جهانی با ابومحمد الجولانی، رهبر گروه مسلح تحریرالشام مصاحبه می‌گیرد و او را در قامت یک دولتمرد نشان می‌دهد، درحالی‌که در گذشته برای ارائه اطلاعات در مورد جولانی، جایزه 10 میلیون دلاری تعیین شده بود؛ اما امروز آشکارا از تروریست حمایت می‌کند. 
همچنانکه در توصیه‌های مسافرتی وزارت امور خارجه انگلیس هم از تحریرالشام به‌عنوان یک گروه تروریستی یاد شده و با اشاره به سابقه حملات گروه‌های مسلح در سوریه به شهروندان خود تأکید کرده است: «تعدادی از گروه‌های تروریستی از جمله داعش و تحریرالشام، همچنان در سوریه فعالیت می‌کنند. آن‌ها تهدیدی قابل‌توجه برای غیرنظامیان ساکن سوریه هستند و نشان داده‌اند که می‌توانند حملات هماهنگ علیه اهداف نظامی، امنیتی و غیرنظامیان انجام دهند.»