به گزارش روابطعمومی سازمان توسعهتجارت ایران، اکبر گداری با اشاره به اهمیت تجارت با بلاروس، گفت: بلاروس یکی از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و بهزودی نیز موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا در مجلس شورایاسلامی تصویب نهایی خواهدشد؛ از اینرو این کشور میتواند مزیتهای رقابتی زیادی برای ما داشتهباشد؛ همچنین بلاروس بعد از جنگ روسیه و اوکراین تحریم شد و این موضوع فرصت مناسبی برای شرکتهای ایرانی ایجاد کرد.
وی در ادامه بهجزئیات صادرات و واردات ایران و بلاروس در سالگذشته پرداخت و گفت: عدد صادرات ایران به بلاروس در سالگذشته حدود ۲۰میلیون دلار بود، این در حالی است که رقم واردات از این کشور حدود ۶۰میلیون دلار ثبت شدهاست. عمده کالاهای صادراتی ما به بلاروس شامل پلیمرهای پیشرفته، رنگهای پودری، روغن سبک، کفپوش و میوه و سبزی، پسته و کیوی است و در نقطه مقابل کود پتاس، الیاف سبک، عدسی عینک، نخ پلی امید و... وارد کردهایم. این مقام مسوول با بیان اینکه تراز تجاری ایران و بلاروس منفی است، تصریح کرد: متوسط قیمت هرتن کالای صادراتی ایران به بلاروس بیش از ۹۰۰دلار است (میانگین هرتن کالای صادراتی ایران حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰دلار است) که این عدد نشان میدهد کالاهای صادراتی ایران به بلاروس ارزشافزوده بالایی دارند و در عوض کود پتاس، مواد اولیه یا کالاهایی که مشابه آن در داخل کشور تولید نمیشود را وارد کردیم.
مدیرکل دفتر آسیایمیانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعهتجارت ایران با بیان اینکه هفدمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و بلاروس به ریاست سیدمحمد اتابک؛ وزیر صمت ایران ۱۹ تا ۲۱ آذر در بلاروس برگزار خواهدشد، گفت: امور دبیرخانهای و هماهنگی این اجلاس برعهده سازمان توسعهتجارت ایران است که در این سفر ۳نماینده مجلس شورایاسلامی، محمدعلی دهقاندهنوی رئیسکل سازمان توسعهتجارت ایران، سیدمحمد موسوی معاون صنایع ماشینآلات و تجهیزات وزارت صمت و بنده وزیر صمت را همراهی خواهیم کرد. وی ادامهداد: رویکرد دولت چهاردهم این است که در سفر مقامات یک هیات تجاری از بخشخصوصی در کنار مسوولان حضور داشتهباشد از اینرو در این سفر یک هیات از شرکتهایی که در حوزه تجارت با بلاروس فعالیت دارند در این سفر مقام عالی وزارت را همراهی خواهند کرد. به گفته گداری؛ متنهای موردنظر دو کشور مبادله شدهاست و درباره جزئیات آن مذاکره خواهیم کرد. در طول ۲سالگذشته تلاش کردیم در نمایشگاههای یکدیگر شرکت کنیم؛ بهعنوان مثال هیاتهای تجاری ایران در نمایشگاههای آگروفود، پتروشیمی، صنعت و نوآوری بلاروس شرکت کردند و هیاتهای تجاری آنها نیز در نمایشگاههای داخلی ما از جمله نفت و گاز پتروشیمی حضور بهعمل رساندند.
وی از صدور مجوز افتتاح مرکز تجاری ایران در بلاروس خبر داد و خاطرنشان کرد: در حاشیه این اجلاس تلاش خواهیم کرد با حضور مقامات دولتی و خصوصی دو کشور مرکز تجاری ایران در این کشور را افتتاح کنیم. این مقام مسوول ادامهداد: ایران در حوزه خودرو استانداردهای بلاروس را اخذ کرد و همچنین مقرر شدهاست که بلاروس برای تولید کود پتاس در ایران سرمایهگذاری کند و قسمتی از کود وارداتی را در ایران تولید و بومی کند. علاوهبر این در حوزه خدمات فنی و مهندسی، بانکی و تجهیزات پزشکی نیز اقداماتی در دست است اما رسیدن به نتایج مطلوب نیازمند زمان است تا به نتیجه نهایی برسیم. وی در پاسخ به این پرسش که کارکرد کمیسیونهای مشترک چیست؟ گفت: نقشهراه روابط تجاری با کشورهای مقابل را در یک سالآتی کمیسیونهای مشترک تدوین میکنند، از اینرو این موضوع بسیار کارگشا است. عدد صادرات ایران به بلاروس پیش از کمیته مشترک و رفتوآمدهای تجاری حدود ۲۰میلیون دلار بود و بهنظر میرسد با حلشدن برخی موانع و مشکلات پتانسیل صادرات ایران به بلاروس رشد کند و امکان اینکه تجارت ۳برابر افزایش پیدا کند، وجود دارد. پیشبینی میشود در سال۱۴۰۴ تجارت با بلاروس رشد قابلتوجهی را تجربه کند.