شناسهٔ خبر: 70141196 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

حتی دلار جهانگیری هم درمانی برای بورس ایران نشد

فدراسیون بورس‌های جهان در تازه‌ترین گزارش خود ارزش بازار، ارزش معاملات و تعداد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس‌های جهان را طی ۱۰ ماه سال جاری یعنی از ابتدای سال تا پایان اکتبر ۲۰۲۴ بررسی کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از صدای بورس،فدراسیون بورس‌های جهان در تازه‌ترین گزارش خود ارزش بازار، ارزش معاملات و تعداد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس‌های جهان را طی ۱۰ ماه سال جاری یعنی از ابتدای سال تا پایان اکتبر ۲۰۲۴ بررسی کرده است.

فدراسیون بورس‌های جهان درواقع وظیفه سازماندهی و ارتباط بین بازارهای بورس و سهام در کشورهای مختلف را بر عهده دارد. در جدیدترین گزارش این فدراسیون، آمارها درمورد بورس تهران و فرابورس ایران شرایط خوبی را نشان نمی‌دهند. طبق آخرین گزارش فدراسیون بورس‌های جهان (WFE) ارزش بازار تمام بورس‌های پذیرفته شده در این فدراسیون تا پایان اکتبر ۲۰۲۴ بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد دلار و تعداد شرکت‌های پذیرفته شده در (WFE) نیز برابر با ۵۰ هزار و ۵۹۷ است. این آمار در شرایطی است که در اکتبر افزایش بازده اوراق بدهی دولتی موجب عقب نشینی بورس شد، نرخ تورم همچنان بالا ماند و تنش‌های ژئوپلیتیک در خاورمیانه، اوکراین و تایوان تشدید پیدا کردند و معاملات در بورس‌های جهان را تحت تاثیر خود قرار دادند. همچنین مواردی همچون بسته حمایتی جدید چین و برنامه کاهش نرخ بهره بالاتر از حد انتظار از طرف فدرال رزرو هم تاثیرات زیادی روی بورس‌ها داشتند.

Americas

منطقه Americas به عنوان بزرگترین منطقه بورسی جهان از لحاظ ارزش بازار تغییرات مهمی داشت. ارزش بازار این منطقه در اکتبر به بیش از ۶۳ هزار میلیارد دلار رسید که رشدی ۳۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشت. همچنین ارزش معاملات ماهانه در این منطقه با رشدی ۰.۸ درصدی نسبت به ابتدای سال از مرز ۶ هزار و ۵۶۹ میلیارد دلار رسید. تعداد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس‌های این منطقه اما از اکتبر ۲۰۲۳ تا اکتبر سال جاری ۲.۳ درصد افت داشت. در جدول زیر خلاصه آمار این منطقه ارائه شده است.

ارزش معاملات منطقه Americas (آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی) با رشد ۰.۸ درصدی عملکرد مناسبی برای بزرگترین منطقه بورسی جهان نیست. طبق آمار بورس لیما و کاستاریکا بیشترین رشد ارزش معاملات را داشتند که با نگاهی به میزان ارزش معاملات آنها اندک بودن مقدار پولی و کوچک بودن این بورس‌ها نسبت به سایر بورس‌ها مشخص است. بورس نیویورک و بورس نزدک در این منطقه هم رشد ۳ درصدی نسبت به ژانویه ۲۰۲۴ داشتند. در مقابل هم بورس MIAX که زیر نظر هلدینگ بین‌المللی میامی فعالیت می‌کند و بورس cboe به ترتیب افت‌های ۱۸ و ۷ درصدی در ارزش معاملات داشتند. در جدول زیر خلاصه ارزش معاملات برخی از بورس‌های این منطقه ارائه شده است.

EMEA

منطقه آخر فدراسیون بورس‌های جهان، EMEA (اروپا، خاورمیانه و آفریقا) است که حال چندان خوبی ندارد و برای ایران اهمیت بیشتری دارد. ارزش بازار کل منطقه EMEA نسبت به اکتبر سال گذشته رشدی ۰.۶ درصدی داشته و تا پایان اکتبر ۲۰۲۴ به بیش از ۲۰ هزار و ۳۲۰ میلیارد دلار رسیده است. ارزش معاملات و شرکت‌های بورسی این منطقه اما با اقبال روبه‌رو نبودند و به ترتیب افت ۷.۳ و ۹ درصدی را برای خود ثبت کردند. در جدول زیر خلاصه آمار این منطقه ارائه شده است.

بورس تهران و فرابورس ایران که در این منطقه هستند، عملکرد مناسبی از خود نشان ندادند. فرابورس ایران که در دو ماه گذشته به دلایل نامعلومی در این لیست نبود، تا پایان اکتبر امسال ارزش معاملاتی حدود ۴ میلیارد و ۶۷۷ میلیون دلاری داشته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، نشان‌دهنده افت ۵۸ درصدی است. بورس تهران هم با افت ۴۷ درصدی ارزش معاملات نسبت به اکتبر ۲۰۲۳ آیینه‌ای از وضعیت نامساعد بازار سهام ایران بود. ارزش بازار بورس تهران و فرابورس ایران هم کاهش ۹.۲ و ۱۷.۲ درصدی داشتند. تعداد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تهران و فرابورس هم به ترتیب برابر با ۳۸۷ و ۲۰۱ است که رشد ۰.۸ و ۶.۳ درصدی داشته‌اند. آمار منتشر شده از فرابورس و بورس تهران در گزارش فدراسیون بورس‌های جهانی نشان از این دارد که شرایط بورس‌های ما از این گزارش هم بدتر است چون آمار در این گزارش با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی محاسبه شده در حالی که دلار در حال حاضر نزدیک به ۷۰ هزار تومان است.

منطقه APAC (آسیا و اقیانوسیه) با ارزش بازاری بیش از ۳۷ هزار و ۴۷۲ میلیارد دلار رشدی ۱۹.۴ درصدی را در عملکرد سالانه نسبت به اکتبر ۲۰۲۳ ثبت کرده است. ارزش معاملات ماهانه این منطقه نسبت به دوره مشابه سال گذشته هم رشدی ۷۶ درصدی را تجربه کرده است که نشان‌دهنده عملکرد بهتر بورس‌های این منطقه نسبت به دو منطقه دیگر است. همچنین تعداد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس‌های این منطقه هم رشدی ۱.۴ درصدی داشته و در حال حاضر تعداد شرکت‌های بورسی این منطقه معادل ۳۲ هزار و ۵۵۸ است. در جدول خلاصه آمارهای این منطقه ارائه شده است.

بورس‌های باکو و شنژن برندگان این منطقه از لحاظ ارزش معاملات هستند که به ترتیب ۶۵۰ و ۱۴۵ درصد رشد ارزش معاملات را برای خود ثبت کردند. بورس‌های ژاپن و شانگهای هم به عنوان بورس‌های شناخته شده و مهم این منطقه رشدهای ۳ و ۹۹ درصدی را از آن خود کردند. بازندگان این منطقه هم بورس بنگلادش با ۵۵ درصد و بورس کره جنوبی با ۲۷ درصد افت بودند. در جدول خلاصه ارزش معاملات برخی از بورس‌های این منطقه ارائه شده است.