شناسهٔ خبر: 70130311 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایران پرس نیوز | لینک خبر

رژیم بشار اسد در آستانه سقوط؛ عراقچی: جمهوری اسلامی در خطر است

صاحب‌خبر -

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی امشب با نگرانی گفت: تحولات اخیر سوریه به این کشور محدود نخواهد شد. سایت امنیتی تابناک هم نوشت: متاسفانه با اتفاقات چند ساعت گذشته در سوریه و اظهارات رسانه های عربی و سوری از وضعیت تلخ و ناامیدکننده شهرهای مهم و همچنین خبر خروج بشاراسد از کشور میتوان سقوط دولت او را پیش بینی کرد.

خبرها حاکیست که شهر "درعا" در 130 کیلومتری جنوب دمشق جمعه شب سقوط کرده است. الجزیره در این باره گزارش داد که نیروهای ارتش سوریه بدون شلیک حتی یک گلوله از شهر درعا به سمت دمشق عقب نشینی کردند. برخی پاسگاه های نیروهای ارتش سوریه در شمال استان دمشق نیز تخلیه شدند.

همچنین شهر سویدا، که آن هم در جنوب سوریه است و 108 کلیومتر با دمشق فاصله دارد به دست شورشیان افتاد. با سقوط این دو شهر، ارتش سوریه که تا قبل از این، فقط در شمال می جنگید، ناگزیر از تقسیم نیروهایش بین شمال و جنوب می شود که این امر به نوبه خود، باعث تضعیف ارتش خواهد شد.

شورشیان سوری پس از تصرف شهرهای حلب (شمال) و حماه (مرکز)، تلاش می کنند با تصرف شهر حمص (مرکز)، به دمشق برسند. آنها قصد دارند دولت سوریه را سرنگون کنند. درگیری ها در نزدیکی شهر حمص ادامه دارد.

الجزیره دقایقی پیش به‌نقل از شورشیان گزارش داد که آنها نزدیک‌ترین روستا به شهر حمص را به کنترل خود درآورده‌اند و به نزدیکی شهر حمص رسیده‌اند. شورشیان در پیامی از نیروهای ارتش سوریه خواسته‌اند تا شهر حمص را ترک کنند.

دولت بشار اسد در آستانه سقوط

روزنامه داخلی جهان صنعت در گزارش با عنوان "دولت بشار اسد در آستانه سقوط" نوشت: آنچه اما فراتر از تحولات منطقه‌ای در سوریه حائز اهمیت است، تاثیرات سقوط احتمالی دولت اسد بر وضعیت جمهوری اسلامی است و پرسش‌های فراوانی که هم‌اکنون ذهن بسیاری از ایرانیان را به خود مشغول ساخته است. پرسش‌هایی که برخی از آنها را با علی بیگدلی، استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل در میان گذاشتیم.

تضعیف روزافزون دولت اسد چه تاثیری بر وضعیت منطقه خواهد داشت؟

با توجه به تحولاتی که در روزهای گذشته در سوریه رقم خورده، وقتی به ریشه‌های این تحولات دقت کنیم، می‌بینیم هدف اصلی این است که رابطه و دسترسی ایران به منطقه غرب آسیا یعنی سوریه و لبنان و به‌ویژه حزب‌الله و حماس مختل شود. در واقع اتفاقاتی که در حال رقم خوردن است، عمدتا در همین راستاست. ضمن آنکه عراق نیز حاضر به همکاری نشده و اجازه نداده نیروهای سپاه پاسداران از مسیر این کشور خود را به سوریه برسانند. آن هم در حالی که ارتش اسرائیل هر روز بخشی از این مسیر را بمباران می‌کند و شورشیان سوری نیز هشدار دادند که نیرویی به این منطقه اعزام نشود. مجموعه این تحولات شرایطی را ایجاد کرده که منجر به انفعال جمهوری اسلامی در این منطقه شده چراکه راه‌های ارتباطی و دسترسی ایران به منطقه، به‌ویژه سوریه و لبنان و مشخصا حزب‌الله لبنان مخدوش و مختل شده است.

تحولات پیش‌روی سوریه چه تاثیراتی بر جایگاه جمهوری اسلامی در منطقه به‌جا خواهد گذاشت؟

واقعیت این است که اگر بخواهیم جایگاه و سطح نفوذ جمهوری اسلامی را به‌ویژه نسبت به یک‌سال گذشته، مورد بررسی قرار دهیم و شرایط کنونی را با شرایطی که حدود یک‌سال پیش در اختیار داشتیم، مقایسه کنیم، درخواهیم یافت که به‌شدت تضعیف شده‌ایم و به هیچ عنوان جایگاه و نفوذی را که در گذشته از آن برخوردار بودیم، در اختیار نداریم. چنانکه اگر فقط به تحولات همین چند روز گذشته در سوریه دقت کنیم، می‌بینیم که نه‌تنها اجازه ندادند که حزب‌الله در تحولات اخیر سوریه دخالت داشته باشد بلکه حتی این امکان را از ما نیز سلب کرده‌اند و در نتیجه ما در این مدت، عملا نتوانستیم نقش چندانی در تحولات سوریه ایفا کنیم. آن هم در حالی که حتی بشار اسد هم در این مدت، عملا از ما تقاضای کمکی نکرده بنابراین به نظر می‌رسد دسترسی ما به منطقه کاملا مخدوش و مختل شده است.

در واقع در صورتی که روند تحولات به همین سمت و سو و به همین شدتی که در این چند روز گذشته شاهد بودیم، دنبال شود، بعید نیست طی هفته جاری دمشق نیز به تصرف مخالفان در آید و در نتیجه هم سرنوشت بشار اسد روشن خواهد شد و هم تمامی دسترسی‌های ما به این منطقه از بین خواهد رفت بنابراین به نظر می‌رسد منطقه ما در آستانه پوست‌اندازی اساسی قرار دارد. البته بعید نیست مقام‌های جمهوری اسلامی نیز نسبت به این تحولات و تاثیرات آن آگاه باشند اما طبیعتا قادر نیستند در این شرایط، موضع‌گیری خاصی داشته باشند. در واقع مقام‌های جمهوری اسلامی باوجود آنکه نسبت‌به اهمیت و سمت‌وسوی تحولات آگاهی دارند اما در عین حال چاره‌ای ندارند جز آنکه به عنوان مثال دیدارهایی را که روز گذشته عراقچی در بغداد داشت، دنبال کنند و منتظر روند تحولات بمانند. حال آنکه شخصا بعید نمی‌دانم که ظرف روزهای آینده شاهد پناهندگی بشار اسد در یکی از شیخ‌نشین‌های حاشیه خلیج‌فارس باشیم.

تحولات اخیر سوریه به این کشور محدود نخواهد شد

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با بیان اینکه تحولات به شکل سریعی در حال وقوع است که این خود جای پرسش‌های زیادی دارد، گفت: پشت همه این تحولات سریع، تفکری است که از آمریکا و اسرائیل منشأ می‌گیرد. بعد از غزه، آنها به سراغ لبنان آمدند و سپس به سوریه و به نظر من این به سوریه متوقف نخواهد شد و کل منطقه با تهدید روبرو است.