وزیر امور خارجه عراق در دیدار با «سید عباس عراقچی» همتای ایرانی خود گفت که بغداد از هر ابتکار عملی که منجر به تعادل و ثابت در منطقه شود، حمایت میکند.
به گزارش ایرنا، دفتر اطلاع رسانی وزارت امور خارجه عراق با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که «فواد حسین» وزیر امور خارجه و معاون نخست وزیر عراق در این دیدار از آمادگی بغداد برای ارائه هر کمکی که منجر به صلح و کاهش تنش شود، خبر داد.
وی تاکید کرد که آنچه در سوریه رخ می دهد به طور مستقیم بر امنیت عراق و ایران اثر می گذارد و همین امر می طلبد که برای تضمین امنیت و ثبات در منطقه، بین آنها هماهنگی موضع وجود داشته باشد.
وزیر امور خارجه عراق خاطرنشان کرد که امنیت منطقه تنها با اقدامات نظامی تحقق نمی یابد و بر اهمیت نقش دیپلماسی در حل بحران ها و برقراری ثبات منطقه ای تاکید کرد.
بیانیه دفتر اطلاع رسانی وزارت امور خارجه عراق افزود: وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عراق در این دیدار تحولات منطقه و به طور ویژه اوضاع سوریه را بررسی کردند و دو طرف نسبت به آنچه در سوریه رخ می دهد ابراز نگرانی کردند.
بر اساس این بیانیه، وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عراق تاکید کردند که توسعه تروریسم در سوریه تهدیدی برای امنیت عموم منطقه است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز جمعه بعد از ادای احترام به مشهد فرماندهان شهید سردار حاج قاسم سلیمانی و حاج ابومهدی المهندس در حومه فرودگاه بین المللی بغداد، در مقر وزارتخانه امور خارجه عراق مورد استقبال همتای عراقی خود قرار گرفت و هر دوی آنها راهی نشست سه جانبه با حضور «بسام صباغ» وزیر امور خارجه سوریه شدند.
در ان نشست سه جانبه که بغداد میزبان آن بود، سه وزیر خارجه ایران، عراق و سوریه اوضاع سوریه و تبعات تحولات آن را بر امنیت و صلح منطقه مورد بحث و بررسی قرار دادند.
معارضین مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی از کشورها و ورود نیروهای تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده به مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.
در همین راستا، ژنرال «العماد عباس» وزیر دفاع سوریه پنجشنبه شب گفت که گروههای تکفیری از سوی برخی کشورها و طرفهای منطقهای و بینالمللی حمایت میشوند که به طور علنی از آنها از نظر نظامی و لجستیکی پشتیبانی میکنند.
عملیات نظامی مخالفان بشار اسد علیه مواضع ارتش سوریه، توافق آتشبس منعقد شده در سال ۲۰۲۰ را نقض کرد زیرا این منطقه، مشمول توافقنامه «کاهش تنش» است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد و شامل مناطقی در ادلب، حومه حلب و بخشهایی از حماه و لاذقیه نیز میشود.
براساس توافق سال ۲۰۱۷ میلادی میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه، چهار منطقه امن در سوریه (کاهش تنش) ایجاد شد.
سه منطقه در سال ۲۰۱۸ میلادی به کنترل ارتش سوریه درآمد اما منطقه چهارم که استان ادلب در شمال غربی سوریه، بخشهایی از استانهای لاذقیه، حماه و حلب را در بر میگیرد، هنوز در دست گروههای مخالف دولت اسد قرار دارد.
اواخر تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی، سران مسکو و استانبول در سوچی روسیه به توافقی دست یافتند که طی آن ترکیه وعده داد، بدون خون ریزی، گروههای مسلح مستقر در این منطقه را خارج یا خلع سلاح کند، اتفاقی که از دید ناظران، تا امروز رخ نداده است.