شناسهٔ خبر: 70120464 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

سقوط سرانه مصرف گوشت؛ تورم بنزین در کمین معیشت خانوارها است

صاحب‌خبر -

معاون وزیر بهداشت از سقوط سرانه مصرف گوشت در ایران خبر داده و آن را نصف استاندارد جهانی دانسته است. این در حالی است که کارشناسان نسبت به شدت گرفتن تورم در پی تغییرات بنزینی مورد نظر دولت خبر داده و معیشت مردم را در خطر دانسته‌اند.

به گزارش رسانه‌های ایران، علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، گفته است: سرانه مصرف گوشت در جامعه سالم باید ۷۵ گرم در روز باشد که الان برای هر شخص در ایران ۳۵ گرم است.

او همچنین تاکید کرده که سرانه مصرف لبنیات هم به شدت کاهش پیدا کرده است.

به گفته این مقام جمهوری اسلامی، هر شخص روزانه باید ۲۵ گرم فیبر مصرف کند در حالی که این میزان در ایران ۱۵ گرم در روز است.

در عین حال، به نوشته خبرآنلاین، عیسی کلانتری، وزیر سابق کشاورزی، نیز در روزهای اخیر انتقادات شدیدی نسبت به افزایش قیمت گوشت مطرح کرده و گفته است: «قیمت گوشت قرمز چهار برابر قیمت جهانی است. مردم باید چه اقدامی انجام دهند؟ آن‌ها چه گناهی دارند که سیاست‌گذاران نادان هستند؟ مردم حق دارند حداقل روزانه دو هزار کیلو کالری مصرف کنند. در سطح جهانی، قیمت گوشت ۵ دلار است.»

در همین حال، خبرآنلاین به نقل از منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور، نوشته «یکی از دلایل افزایش قیمت گوشت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و جایگزینی آن با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان است.»

شماری از کارشناسان بر این باورند نکته مورد اشاره منصور پوریان در دولت پزشکیان تکرار خواهد شد چراکه نرخ ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی در سال آینده به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش خواهد یافت و واردات سایر اقلام با نرخ کشف شده در مرکز جدید ارزی انجام می‌گیرد که پیش‌بینی می‌شود کف قیمت در آن مرکز ۶۰ هزار تومان باشد.

در همین رابطه، حسین راغفر، استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا در تهران، در یادداشتی برای این وبسایت نوشته است: «در بازارهای کشور اغتشاش حکمفرما شده و همین بی نظمی و هرج و مرج است که به شکلی نگران کننده ناهنجاری ها را گسترش می‌دهد.»

او تاکید کرده است: «ایران در شرایطی وارد یک تشدید بحران منطقه‌ای و نظامی شده و دولتمردان به جای اعمال قاطع ترین نظارت ها، هر روز مصاحبه می‌کنند و گرانی را تبلیغ می‌کنند.»

آقای راغفر این موضوع را «مغایر با حکمرانی عقلانی در دوره تنش‌های حاد منطقه‌ای»‌ دانسته است.

این اقتصاددان همچنین از روند رو به رشد قیمت‌ها انتقاد کرده و نوشته است: «در هفته‌ای که نرخ کره ۱۰۰ گرمی از ۳۲ هزار تومان به ۶۰ هزار تومان افزایش یافت ولی هنوز نایاب است، این دسته از اظهارات در پی توجیه گران سازی حامل‌های انرژی و ارز هستند.»

اشاره حسین راغفر به سیاست جدید دولت برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی از جمله بنزین برای رفع ناترازی‌های انرژی است. موضوعی که سلمان ذاکر، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز نسبت به عواقل آن هشدار داده و گفته است: «اگر دولت روی به افزایش قیمت بنزین بیاورد، پس از آن نمی‌تواند قیمت دیگر اقلام را کنترل کند.»

این نماینده مجلس اشاره کرد که وضعیت معیشتی مردم حال و روز خوبی ندارد و گرانی بیشتر، آزاردهنده است.

به رغم این هشدارها، وزیر اقتصاد و دارایی جمهوری اسلامی اعلام کرده است که با افزایش قیمت حامل‌های انرژی دیگر کسری بودجه نخواهیم داشت. اظهاراتی که کارشناسان مستقل آن را خلاف واقع دانسته و بر این باورند که اصلاح قیمت انرژی تنها منجر به ایجاد تورم شده و نوسانات نرخ ارز دوباره باعث عقب‌ماندگی نرخ سوخت از تورم خواهد شد.