به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از خبرآنلاین، در سالهای اخیر، با افزایش نرخ تورم و نوسانات ارزی، قیمت بسیاری از کالاهای اساسی دستخوش تغییرات شده و این امر به کاهش قدرت خرید مردم منجر گردیده است. این مسئله نه تنها نگرانیهای مردم را به همراه داشته، بلکه بارها صدای مسئولان دولتی را نیز درآورده است.
در همین رابطه چند روز پیش بود مناظره جنجالی میان نماینده جهاد کشاورزی و اتحادیه تولیدکنندگان گوشت قرمز درباره افزایش بیرویه قیمت گوشت قرمز در یک برنامه زنده صدا و سیما به شدت مورد توجه قرار گرفت و به سرعت در فضای مجازی وایرال شد.
همچنین عیسی کلانتری، وزیر سابق کشاورزی، در روزهای اخیر انتقادات شدیدی نسبت به افزایش قیمت گوشت مطرح کرده و گفته است: «قیمت گوشت قرمز چهار برابر قیمت جهانی است. مردم باید چه اقدامی انجام دهند؟ آنها چه گناهی دارند که سیاستگذاران نادان هستند؟ مردم حق دارند حداقل روزانه دو هزار کیلوکالری مصرف کنند. در سطح جهانی، قیمت گوشت ۵ دلار است! »
بررسیها نشان میدهد که افزایش قیمت گوشت قرمز از اردیبهشت سال ۱۴۰۱ و با حذف ارز ترجیحی آغاز شده و قیمت آن اکنون به بیش از دو برابر رسیده است. دولت نیز برای کنترل قیمتها به واردات گوشت روی آورده، اما تأثیر این سیاست بر قیمتها مشخص نیست. برخی فعالان بازار معتقدند افزایش قیمت ناشی از کمبود نیست و عوامل دیگری بر آن تأثیر دارند.
در این وضعیت، پرسش کلیدی این است که چه عواملی باعث افزایش قیمت گوشت قرمز شده و چه تغییراتی موجب صعودی شدن نمودار قیمت گوشت قرمز در ایران گردیده است؟
در همین رابطه منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور در گفتگو با خبرآنلاین با اشاره به «جراحی اقتصادی» در دولت شهید سید ابراهیم رئیسی، «یکی از دلایل افزایش قیمت گوشت را حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و جایگزینی آن با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان میداند.»
او همچنین بیان میکند «در بودجه پیشنهادی دولت برای سال آینده، نرخ ارز کالاهای اساسی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته است. در صورت تحقق این تغییر و تأیید آن در مجلس، شاهد تغییرات قیمتی در نرخ مصرفکننده کالاهای اساسی خواهیم بود.»
پوریان قیمت فعلی گوشتهای منجمد تنظیم بازار را بین ۳۰۰ تا ۳۲۰ هزار تومان و قیمت گوشت گرم را بین ۳۵۰ تا ۳۶۰ هزار تومان اعلام کرد. وی همچنین بیان کرد که قیمتهای کنونی گوشتهای داخلی به شدت بالا است و این مسأله موجب ایجاد صفهای طولانی برای خرید گوشت تنظیم بازاری شده است.
او به دلیل اصلی تفاوت چشمگیر قیمت گوشت تولید داخل با قیمتهای تنظیم بازار اشاره کرد و گفت: «قیمت گوشت داخلی تحت تأثیر هزینههای تولید، از جمله هزینههای خوراک دام، نیروی کار و سایر هزینههای مرتبط با پرورش و نگهداری دام قرار دارد. در مقابل، گوشت تنظیم بازاری ممکن است از دامهایی تأمین شود که هزینههای کمتری دارند یا در شرایط خاصی پرورش یافتهاند. همچنین، ممکن است از نظر کیفیت گوشت تنظیم بازاری با گوشتهای موجود در بازار داخلی تفاوت داشته باشد.»
وی در ادامه بیان کرد: «قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز برای تولیدکننده حدود ۲۵۰ هزار تومان است و با توجه به افزایش قیمت گوشت قرمز در مدت اخیر، موضوع قاچاق دام منطقی به نظر نمیرسد و کشورهای همسایه نیز تمایل چندانی به این مسأله ندارند. به عنوان مثال قیمت گوشت در ایران و کویت تقریباً برابر است.»