خبرگزاری رویترز به نقل از منابع نزدیک به دونالد ترامپ گزارش داد چند مشاور این رئیس جمهور منتخب ایالات متحده طرحهایی پیشنهادی را به طور علنی و خصوصی برای پایان دادن به جنگ اوکراین که شامل واگذاری مناطق وسیعی از اوکراین به روسیه میشود، مطرح کردهاند.
سه تن از مشاوران ارشد «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، از جمله «کیت کلاگ» گزینهای که ترامپ به عنوان فرستاده در امور اوکراین و روسیه معرفی کرده، سه طرح مختلف را برای پایان دادن به جنگ اوکراین معرفی کردهاند که دارای موارد مشترکی هستند از جمله منتفی کردن عضویت اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو).
خبرگزاری رویترز در این گزارش نوشت: «مشاوران ترامپ تلاش دارند با سیاست چماق و هویج شامل تهدید اوکراین به قطع کمکها در صورت مخالفت کردنش با مذاکرات و تهدید روسیه به تقویت کمک به اوکراین در صورت مخالفت با مذاکرات، کییف و مسکو را بالاجبار پای میز مذاکره بنشانند.»
ترامپ طی تبلیغات مربوط به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا چند بار ادعا کرده بود در صورت رسیدن به ریاست جمهوری به جنگ اوکراین که حدودا سه سال و نیم به طول انجامیده پایان میدهد اما جزئیاتی از برنامهاش برای عملی کردن چنین ادعایی ارائه نکرده است.
تحلیلگران و مقامهای اسبق امنیت ملی ایالات متحده شدیدا به اینکه ترامپ بتواند یک چنین وعدهای را اجرایی کند به دلیل پیچیدگی فراوان اوضاع جنگ اظهار تردید کردهاند.
اخیرا «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین که ارتش کشورش درگیر کمبود نیرو شده و هر چه بیشتر مواضع خود را از دست داده و به روسیه واگذار میکند، سیگنالهایی درباره آماده بودنش برای مذاکرات فرستاد.
او روز جمعه گذشته در ضمن اصرارش بر اینکه اوکراین باید عضو ناتو شود همچنین گفت کییف باید راهحلهایی دیپلماتیک را برای بازپسگیری مناطقی که از دست داده و در کنترل روسیه قرار گرفتهاند، پیدا کند.
به نوشته رویترز، برخی تحلیلگران و مقامهای اسبق آمریکایی گفتهاند «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه احتمالا مایل به تعامل با اوکراین نخواهد بود چون شاهد ادامه یافتن نوار پیروزیهای پی در پی سربازان ارتش خود در میدان جنگ با اوکراین و این که احتمالا همچنان این پیروزیها و فتوحات ارضی ادامه خواهد یافت، است.
«یوجین رامر» یک تحلیلگر اطلاعاتی سابق آمریکایی در امور روسیه در اندیشکده کارنگی گفت: «پوتین هیچ عجلهای ندارد.»
او گفت: «رئیس جمهور روسیه هیچ نشانهای از آمادگی برای کنار گذاشتن شرایط خود برای یک آتشبس و مذاکرات شامل صرفنظر کردن از عضویت اوکراین در ناتو و تسلیم کردن چهار استان اوکراین که پوتین با وجود کنترل نکردن کامل آنها، این اراضی را بخشی از خاک روسیه میداند، مطرح نکرده است.»
رامر خاطر نشان کرد پوتین احتمالا به تصرف اراضی بیشتر اوکراین ادامه داده و منتظر مانده تا ببیند دونالد ترامپ چه امتیازاتی را برای آنکه او را به پای میز مذاکره بکشاند پیشنهاد میدهد.
به نوشته رویترز، چهار مشاور ترامپ که نامشان را فاش نساختند گفتند این رئیس جمهور منتخب ایالات متحده تا همین هفته قبل نیز هنوز هیچ کارگروهی برای تدوین یک طرح صلح برای اوکراین تشکیل نداده و صرفا چند مشاور او ایدههای خود برای چنین طرحی را بین خودشان در مجامع عمومی و در برخی موارد نیز خطاب به ترامپ مطرح کردهاند.
این مشاوران که مورد استناد رویترز قرار گرفتند گفتند در نهایت ارائه هرگونه طرح صلح برای جنگ اوکراین وابسته به انجام تعاملات شخصی مستقیم بین ترامپ، پوتین و زلنسکی است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین گفت: «اظهار نظر درباره بیانیههای فردی بدون آنکه درکی از کلیت طرح نداشته باشیم ممکن نیست.»
«کارولین لیویت» سخنگوی ترامپ نیز متذکر شد که این رئیس جمهور منتخب ایالات متحده گفته است «آنچه که لازم است انجام خواهد داد تا صلح را بازیابی کرده و قدرت و بازدارندگی آمریکا را در صحنه جهانی بازسازی کند.»
یک مقام امنیت ملی اسبق ترامپ که در فرآیند انتقال قدرت دخیل است گفت سه طرح اصلی برای پایان دادن به جنگ اوکراین از سوی سه مشاور ترامپ مطرح شدهاند شامل طرح ارائه شده از سوی کیت کلاگ، طرح متعلق به جی.دی ونس، معاون ترامپ در ریاست جمهوری و طرح ریچارد گرینل، مدیر موقت اطلاعاتی اسبق ترامپ.
در طرحی که کلاگ با مشارکت با «فرد فلیتز» یک مقام ارشد اسبق شورای امنیت ملی آمریکا تدوین و به ترامپ در اوایل سال جاری میلادی ارائه کرده درخواست شده که جنگ در خط مقدمهای فعلی آن متوقف شود.
طبق این طرح ترامپ به کییف تصریح میکند تنها در صورت موافقت با مذاکرات صلح با روسیه تسلیحات بیشتر دریافت خواهد کرد و همزمان به روسیه نیز هشدار خواهد داد که در صورت مخالفت کردنش با مذاکرات، کمکهای واشنگتن به کییف را افزایش خواهد داد و در این میان عضویت اوکراین در ناتو نیز به حال تعلیق در میآید.
طبق این طرح پیشنهادی همچنین به اوکراین تضمینهای امنیتی آمریکا پیشنهاد میشود که همچنین میتواند شامل تقویت ارسال سلاح برای اوکراین در صورت منعقد شدن یک توافق صلح شود.
«سباستین گورکا» یکی از معاونان مشاور امنیت ملی ترامپ در مصاحبهای در ماه ژوئن به «تایمز رادیو» گفت دونالد ترامپ به او گفته پوتین را در صورت مخالفت کردن با ورود به مذاکرات تهدید به ارسال تسلیحاتی بیسابقه برای اوکراین خواهد کرد.
به نوشته رویترز جی.دی ونس که به عنوان یک سناتور با کمک به اوکراین مخالفت کرده بود در ماه سپتامبر یک طرح مجزا را برای توقف جنگ در اوکراین ارائه کرد.
طبق این گزارش او به «شاون رایان» یک مجری پادکست آمریکایی گفت توافق نظر او برای پایان جنگ اوکراین شامل ایجاد مناطق خلع سلاح شده در خطوط مقدم فعلی جنگ و سپس «تقویت نظامی سنگین» این خطوط با هدف جلوگیری از حملات بیشتر روسیه میشود. طرح پیشنهادی او نیز عضویت اوکراین در ناتو را منتفی میکند.
ریچارد گرینل که سابقا به عنوان سفیر دولت اول ترامپ در آلمان خدمت کرده در مصاحبه در ماه ژوئیه با یک میزگرد در شبکه بلومبرگ از ایده ایجاد «مناطق خودمختار» در شرق اوکراین حمایت کرد اما توضیح بیشتری در این زمینه نداد. او اما همچون کلاگ و ونس، تاکید کرد که عضویت اوکراین در ناتو به نفع آمریکا نیست.
یک مشاور ارشد سیاست خارجی ترامپ به رویترز گفت گرینل هنوز سمتی در دولت جدید ترامپ به دست نیاورده هر چند که ترامپ به نظرات او در خصوص مسائل اروپایی گوش میدهد.
این منبع بیان کرد گرینل یکی از معدود افراد حاضر در محل نشست ماه سپتامبر ترامپ با زلنسکی در نیویورک بوده است.
به نوشته رویترز، زلنسکی احتمالا با برخی از عناصر این طرحهای پیشنهادی برای صلح اوکراین مخالفت خواهد کرد. او پیش از این در به اصطلاح «طرح پیروزی» که ارائه کرده بود دعوت ناتو از اوکراین برای عضویت در این ائتلاف را جزو بخشهای لاینفک این طرح معرفی کرده بود. همچنین به احتمال زیاد تعدادی از قانونگذاران آمریکایی و تحدان اروپایی آمریکا نیز با این طرحهای پیشنهادی مخالفت خواهند کرد.
منبع: ایسنا