به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، نشست مقدماتی «همایش ملی حقوق ملت و آزادی مشروع در منظومه فکری حضرت آیتالله العظمی خامنهای» شامگاه روز سهشنبه (13 آذر 1403) توسط پژوهشکده شورای نگهبان و موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی با حضور جمعی از مسئولان، حقوقدانان و پژوهشگران در سالن همایشهای پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد.
در این آیین آیتالله علیرضا اعرافی عضو فقیه شورای نگهبان و مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور، دکتر عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، دکتر هادی طحاننظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان، دکتر امینحسین رحیمی وزیر دادگستری، دکتر سیدصمد موسوی خوشدل عضو هیئت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سهگانه، دکتر محمد اسحاقی معاون پژوهشی موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی و دکتر بیژن عباسی سرپرست معاونت قانون اساسی معاون حقوقی رئیس جمهور حضور داشتند.
تاکید وزیر دادگستری بر معرفی جهانی قانون اساسی
دکتر رحیمی وزیر دادگستری در این مراسم بیان داشت: متاسفانه در ترویج قانون اساسی کوتاهیهای بسیاری صورت گرفته است. اگرچه مجامع بینالمللی درباره ما سیاسی سخن میگویند و تعمداً نیز ایراداتی به ما وارد میکنند، اما در خارج از کشور افراد منصفی هستند که نسبت به قانون اساسی کشورمان آگاه باشند و این سخنان و ایرادات را نپذیرند.
وی ترویج قانون اساسی در داخل و خارج از کشور را امری لازم و ضروری دانست و خاطرنشان کرد: قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران یک قانون اساسی مترقیست. تمام موضوعاتی که در حقوق بشر بدان پرداخته شده است، ما در قانون اساسی کشورمان با الهام از آموزههای اسلامی داریم.
وزیر دادگستری با بیان اینکه قانون اساسی کشورمان در بسیاری از موارد از قوانین اساسی سایر کشورها هم جلوتر است، افزود: متاسفانه کشورهای همسایه هم اطلاع چندانی از قانون اساسی ما ندارند و میگویند اسنادی در این خصوص به دست ما نرسیده است.
دکتر رحیمی در ادامه صحبتهایش عنوان کرد: برگزاری این همایش نوید میدهد که پژوهشکده شورای نگهبان به دنبال تحقق این امر مهم یعنی تبیین و ترویج قانون اساسی در عرصههای داخلی و خارج از کشور است.
وزیر دادگستری گفت: قانون اساسی علاوه بر اینکه باید تبیین و ترویج شود، باید به خوبی اجرا و مورد صیانت و پاسداری هم قرار گیرد. ما در دولت و قوه مجریه تلاش میکنیم که قانون اساسی به خوبی اجرا شود. خوشبختانه شورای نگهبان نیز به خوبی حافظ و پاسدار قانون اساسی است.
وی البته این نکته را هم گفت که اگرچه طبق اصل 133 قانون اساسی، مسئولیت اجرای این قانون برعهده رئیسجمهور است و حدود آن هم مشخص شده است، اما نهاد خاصی متولی پیگیری برای تحقق تمامی اصول قانون اساسی نیست.
دکتر رحیمی در پایان ابراز امیدواری کرد که توجه بیشتری به قانون اساسی به خصوص مباحث مربوط به حقوق ملت شود و گفت: باید اجازه بدهیم تا مردم، اساتید و دانشجویان از ما انتقاد کنند، عملکرد ما درباره قانون اساسی را مورد سوال قرار بدهند و ما نیز پاسخگوی سوالات آنها باشیم.
ضرورت بازخوانی منظومه فکری مقام معظم رهبری
دکتر اسحاقی معاون پژوهشی موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی هم در سخنانی گرامیداشت سالروز تصویب قانون اساسی را امری لازم و ضروری دانست و گفت: بر اساس معیارهای جهانی هم اگر نگاه کنیم، قانون اساسی کشورمان امتیاز بالایی دارد. قانون اساسی ایران وظایف هر بخش نظام را مشخص کرده و هدف آنان و حقوق عمومی را به خوبی تشریح نموده است.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه قانون در چهار دهه گذشته یک میراث غنی به یادگار گذاشته شده که باید برای ادامه مسیر از آن بهره برد، افزود: تخلف از قانون اساسی تخلف از انقلاب اسلامی است. عمل به قانون اساسی علاج دردهای کشور است.
وی ادامه داد: قوه مجریه باید تلاش خود را برای اجرای تمام بندهای قانون اساسی به کار گیرد. از سوی دیگر رهبر انقلاب بارها نسبت به تبیین اصول قانون اساسی اشاره فرمودهاند. رعایت مباحث شرعی در دادرسیها، نگاه آزادانه به مطبوعات، نگاه به اصل برائت و هتک حرمت در منظومه فکری رهبر انقلاب در موضوع قانون اساسی وجود داشته است. نوع نگاه رهبر انقلاب به موضوع آزادی با نگاه جهان غرب به این موضوع متفاوت است. نگاه ایشان به آزادی همان نگاه اسلام به موضوع آزادی است.
وی در ادامه به وجوه گوناگون رهبر معظم انقلاب همچون اندیشمند و صاحب فکر بودن، اسلامشناس و مفسر بودن، فقیه و مرجع دینی بودن، رهبری دینی و اخلاقی ایشان، آگاهی به مسائل کشور، فرماندهی کل قوا، اثرگذاری در جریانهای مختلف کشور، برخورداری از شخصیت انقلابی و خطیب بودن ایشان اشاره کرد.
دکتر اسحاقی سپس گفت: اندیشههای رهبر معظم انقلاب یک منظومه فکری است که با منظومه عملی و رفتاری ایشان تجلی پیدا میکند. از این رو نیاز به بازشناسی آرا و اندیشههای ایشان داریم.
وی در ادامه به بیان سه گام برای بازشناسی آرا و اندیشههای رهبر معظم انقلاب پرداخت و گفت: در گام نخست باید به تفقه و جستجو پرداخت و در این رابطه هماندیشیهای فراوانی باید صورت بگیرد. در گام بعد باید به تبیین و ترویج پرداخت تا گام سوم که مرحله اجراییسازی است، تحقق یابد.
معان پژوهشی موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی در بخش دوم صحبتهایش به بازخوانی سخنان رهبر معظم انقلاب درباره جایگاه قانون اساسی، حقوق ملت (حقوق عامه) و آزادی مشروع پرداخت.
اسحاقی در پایان یادآور شد: مکتب اسلام به آزادی یک نگاه فطری و اساسی دارد و رهبر انقلاب نیز مطابق همین نگاه به آزادی توجه دارند. رهبر انقلاب همچنین به آزادی سیاسی و اقتصادی نیز توجه ویژهای دارند. حاکمیت اسلام در جامعه مهمترین تضمین ایجاد آزادی در کشور است.
گفتنی است در این نشست، از لوح همایش ملی «حقوق ملت و آزادی مشروع در منظومه فکری حضرت آیتالله العظمی خامنهای» که قرار است 12 آذر 1404 همزمان با روز ملی بزرگداشت قانون اساسی برگزار شود، رونمایی و از برگزیدگان سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی نیز تجلیل شد.
انتهای پیام/
∎