خبرگزاری مهر -گروه استانها: سالهاست که بازار مسکن در استان ایلام با تلاطم بسیاری همراه بوده و اغلب نرخ این بخش سیر صعودی داشته است، به گونهای که مردم ایلام که در گذشته به خانهدار شدن اهمیت بسیاری میدادند، در حال حاضر کار به جایی رسیده که نه تنها به خانهدار شدن فکر نمیکنند بلکه خانه مناسبی نیز برای اجاره پیدا نمیکنند.
به همین سبب امروزه گرانی اجاره و رهن مسکن یکی از معضلات اصلی جامعه ما به شمار میرود که عموماً دامن گیر زوجهای جوان و اقشار کم درآمد جامعه را گرفته و مشکلات متعددی برای آنان به وجود آورده است.
شایان ذکر است افزایش اجارهبها در این استان محروم و با قشری غالباً ضعیف، بسیاری از مستأجران را مجبور به روی آوردن و تهیه منزل در حاشیه شهر و شهرکها میکند تا با پرداخت مبلغ کمتر بتوانند مسکن مورد نظر خود را اجاره کنند که همین امر نیز پیامدهای منفی و آسیبهای اجتماعی فراوانی به همراه دارد.
بر اساس بررسیهای میدانی خبرنگار مهر، عوامل متعددی از قبیل تورم، سودجویی برخی مالکان و بنگاه داران، نظارت بر بازار مسکن، همچنین نبود قوانین مشخص و تعرفه ثابتی برای تعیین نرخ اجاره بها موجب افزایش قیمت اجاره و رهن مسکن در این استان شده، اما یکی دیگر از موضوعات اساسی که مزید بر علت شده و تأثیر شایانی بر گرانی اجاره و رهن مسکن دارد، کمبود ملک و زمین برای ساخت و ساز است؛ چرا که بنا به موقعیت جغرافیایی، اکثر نقاط استان ایلام منابع طبیعی بوده و مکانی مناسب برای ساخت مسکن به شمار نمیرود.
البته چند سالی است که به منظور جلوگیری از افزایش قیمت خرید، اجاره و رهن مسکن، اقداماتی در زمینه ساخت مسکن ملی در این استان رقم خورده که به رغم انتظار، نتیجه مثبت چندانی نداشته، زیرا هنوز به طور قطعی تکلیف این پروژه ملی در استان روشن نگردیده است.
تأثیر بلاتکلیفی مسکنهای ملی بر افزایش اجارهبها
وحید شکربیگی کارشناس اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این روزها زمزمه گرانی اجاره بهای منازل مسکونی بار سنگینی را بر روی دوش مستأجران ایلامی پهن کرده و مشکلات فراوانی را برای آنها به وجود آورده؛ این در حالیست که پرداخت این اجاره بها برای اقشار کم درآمد مانند کارگران که از درآمد کمتری برخوردار هستند دشوار شده است.
وی افزود: یکی از دلایل التهابات بازار اجاره، رهاشدگی این بازار و سپردن تعیین تکلیف آن به دست مالکان است که باید برای ساماندهی این وضعیت ظرفیتهای قانونی ایجاد میشد، زیرا قانون ساماندهی میتواند به تقویت جایگاه مستأجران منجر شود.
شکر بیگی با بیان اینکه از دیگر دلایل گرانی اجاره بها میتوان به کمبود مسکن اشاره کرد و گفت: دولت به منظور افزایش مسکن و رفع معضل اجاره نشینی اقدام به ساخت مسکن ملی کرد که به علت بلاتکلیفی و نابسامانی نه تنها مشکلی را حل نکرد، بلکه هزینه و مخارج مستأجران در انتظار مسکن را نیز افزایش داد.
وی ادامه داد: کمبود مسکن فقط به گرانی این کالا محدود نمیشود، بلکه معضلات اجتماعی مختلفی مثل افزایش سن ازدواج، بالا رفتن نرخ اجاره نشینی و حاشیه نشینی را نیز به دنبال دارد که به همین سبب باید اقدامی جدی جهت رفع این معضل در دستور کار قرار گیرد.
نابسامانی در بازار املاک ایلام
اردشیر حاتمی، رئیس مشاوران املاک ایلام در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در اینکه بازار املاک در سراسر کشور در وضعیت رکودی به سر میبرد شکی نیست، اما قیمت مسکن در ایلام نسبت به استانهای مجاور ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر است، زیرا خود دارای انواع مصالح ساختمانی نیست و مجبور بوده آن را از دیگر مناطق کشور وارد کند.
وی با اشاره به اینکه اجارهبها نسبت به سال گذشته بیش از ۳۵ درصد رشد پیدا کرده، افزود: در بازار اجاره در استان ایلام نابسامانیهای بسیاری وجود دارد که مشکلات بسیاری هم برای مستأجران و هم مالکان به همراه داشته، از این رو باید اقدامی جدی در این راستا انجام شود.
ممنوعیت افزایش غیر قانونی اجاره مسکن در استان ایلام
مهدی محمدی مدیرکل تعزیرات حکومتی استان ایلام با بیان اینکه افزایش بیش از نرمال اجاره بها امری غیر قانونی بوده، در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: میزان افزایش اجارهبهای سالانه توسط موجر نباید بالاتر از میزانی که قانون و بانک مرکزی مشخص کرده، باشد و در غیر این صورت مستأجر میتواند در مراجع قضائی طرح شکایت کند تا با موجر و صاحب ملک برخورد قانونی خواهد شد.
وی افزود: در این راستا به منظور حفاظت از حقوق مستأجر، سامانه مسکن توسط مسئولان طراحی شده که در این سامانه نرخ اجاره بها و رهن مسکن مورد رصد مسئولان قرار میگیرد.
محمدی با اشاره به اینکه سقف افزایش اجارهبها سالانه در استان ایلام ۲۵ درصد بوده و تعیین مبلغی بیش از این میزان کاملاً غیر قانونی است، تصریح کرد: در این راستا هم سامانه ۱۳۵ برای دریافت و رسیدگی به گزارشهای تخلفات صنوف مختلف راهاندازی شده و هم استانیهای عزیز میتوانند در صورت مشاهد هر گونه گرانفروشی و تخلف در افزایش قیمت کالاهای اساسی را از طریق این سامانه گزارش دهند و یا به واحد پیگیری و رسیدگی به شکایات تعزیرات حکومتی به صورت حضوری مراجعه کنند.
آخرین وضعیت مسکن ملی در ایلام
فرشاد دوستی مدیر کل راه و شهرسازی استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: به منظور برخورد با متخلفین و کنترل قیمت اجاره مسکن در استان، گشتهای مشترکی از نمایندگان اداره کل راه و شهرسازی، اداره صمت، تعزیرات حکومتی، پلیس فراجا، سازمان امور مالیاتی و بسیج اصناف برای ساماندهی مراکز مشاور خرید مِلک در سطح شهرهای ایلام به ویژه مرکز استان در دستور کار قرار گرفته است.
وی گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون مبلغ محسوسی از سوی بانکهای این استان به ساخت واحدهای طرح ملی نهضت تولید مسکن تزریق نشده است.
دوستی با بیان اینکه در قالب این طرح قرار است ۱۲ هزار و ۸۰۰ واحد در مناطق شهری استان ساخته شود، افزود: از این تعداد تاکنون عملیات ساخت بیش از ۶ هزار و ۱۰۰ واحد آغاز شده و در صورت همکاری بانکها و تأمین آورده متقاضیان، در کمتر از یک ماه آینده بیش از ۵۰۰ واحد آن در شهرهای ایلام و درهشهر تحویل متقاضیان خواهد شد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان با بیان اینکه طرح نهضت ملی تولید مسکن در استان به طور میانگین ۳۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد گفت: هزینه تمام شده این طرح برای متقاضیان از ۱۰ میلیون تا ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به ازای هر متر زیر بنا، متفاوت خواهد بود.
معضل اجاره مسکن هر سال بر دوش مستأجران سنگینتر میشود، مستأجران معتقدند افزایش اجاره مسکن در استان ایلام بیرویه و معادل کلانشهرهاست. بنگاهداران هم توپ را به زمین صاحبخانهها میاندازند و میگویند کلید قفل این مشکل در دستان صاحبان املاک است.